Шість способів знайти покликання за словами св. Ігнатія Лойоли

Інші дописи автора

        Шість способів знайти покликання за словами св. Ігнатія Лойоли

        Як учитель нашої парафіяльної школи, я часто запитую дітей, ким вони хочуть стати, коли виростуть. Найпопулярніша відповідь – зіркою спорту (я такий не один!). Також часто згадуються ветеринар, вчений і лікар.

        Люди часто нехтують питаннями про те, чому ви тут і що зробить вас щасливими. Під час планування майбутнього може виникнути значний тиск, щоб отримати високооплачувану роботу або вступити до найпрестижнішої школи. Результатом є те, що ми забуваємо перевірити, чому ми взагалі хочемо скористатися цими варіантами, і ніколи не ставимо найважливіших питань. Чи те, що я стану адвокатом, зробить мене щасливим, чи замість цього я маю бути батьком, який сидітиме вдома? Чи варто поступати в Йєльський університет, якщо кохання всього мого життя, людина, з якою я сподіваюся одружитися, не може переїхати туди зі мною і наші стосунки закінчаться?

        Відсутність усвідомлення мети нашого життя — це не нова проблема. Бувши юнаком 500 років тому, св. Ігнатій Лойола ніколи не знаходив часу, щоб подумати про своє майбутнє. Натомість він провадив життя, ганяючись за жінками та одержимий модним одягом. Він також любив браваду блискучих мечів і військові подвиги. Згодом його спосіб життя наздогнав його, коли під час бою він був серйозно поранений гарматним ядром. Перебуваючи в ліжку, зцілюючись, він мав час подумати про своє життя і дізнатися про свою мету: створити нове релігійне згромадження. З цього моменту він став іншою людиною.

        Сподіваючись, що це допоможе іншим, Ігнатій записав кілька кроків, які він зробив, щоб знайти мету свого життя. Ось деякі з його порад, заснованих на розділі «Зробити гарний вибір» з його книги «Духовні вправи».

        Виберіть правильний час, щоб подумати про це

        Якщо ви недостатньо дорослі чи не достатньо досвідчені, важко зробити правильний вибір щодо свого майбутнього. Маленька дитина може з упевненістю заявити, що буде професійно грати в баскетбол, але 36-річний повинен знати себе краще. Ви зможете прийняти важливе рішення лише тоді, коли визначите принаймні деякі свої природні таланти та те, які заняття вам подобаються, а які – ні. Ще важливіше, щоб ви не приймали важливих рішень у той час, коли ви стурбовані або відволікаєтеся. Це може здатися швидким рішенням, щоб повернути все на потрібне місце, але це рідко спрацьовує, тому що коли ви неспокійні, ви не думаєте про своє майбутнє раціонально.

        Уявіть себе в майбутньому

        Чи будете ви задоволені своїм вибором через 10 чи 20 років? Ви приймаєте його повністю чи відмовляєтесь від нього? Щодо мене, я уявив себе професійним художником, і це змусило мене вкритися холодним потом, хоча я маю певний талант до малювання. Тоді я уявив себе священником і одразу відчув втіху. Виконання цієї вправи може не дати всім такий вирішальний результат, але це хороший початок.

        Запитайте людей, які вас найкраще знають

        Знаю, це божевільна ідея – просити когось про допомогу! Люди, які знають вас найкраще, можуть здивувати вас тим, наскільки добре вони розуміють ваше життя. Спостерігаючи з нейтральної точки зору, вони щодня бачать, що робить вас щасливими, тому попросити їх поділитися інформацією – не така вже й погана думка. Це прохання про допомогу включає молитву, бо хто знає вас краще, ніж Бог? Коли ви збентежені, молитва та розмова з друзями дає таку необхідну ясність щодо вашої власної конкретної мети в житті.

        Подумайте про те, як це вплине на решту вашого життя

        Коли ви знайдете свою мету, ви це зрозумієте, тому що все інше теж стане на свої місця. Чи є обрана вами кар’єра, спосіб життя та цілі корисними для вашого здоров’я, сім’ї та дружби, чи вони викликають лише головний біль, наприклад збільшення робочого дня на роботі, яку ви ненавидите, соціальний тиск чи нереалістичні очікування? Візьмімо, наприклад, високооплачувану роботу, яку вам пропонують, але щоб отримати право на неї, ви повинні працювати багато годин і подорожувати, що віддалить вас від сім’ї. Теоретично така робота може здаватися чудовою, але насправді може бути відволіканням від вашої справжньої мети в житті, яка полягає принаймні частково в тому, щоб бути щасливим із сім’єю. Розгляд життя в цілому допоможе вам не потрапити в пастку переоцінки одного окремого фактора.

        Уявіть, що ви – інша людина, яка дає поради самій собі

        Що б ви сказали собі? Ви б розчарувалися у своєму виборі? Ви були б задоволені? Ця вправа допомагає розвивати раціональний, об’єктивний процес мислення, який мінімізує емоційне мислення. Іншим варіантом цього є уявити людину, дуже схожу на вас, яка запитує у вас поради щодо важливого рішення. Що б ви їй порадили? Які фактори ви б їй нагадали, важливі для прийняття доленосних рішень, що змінюють життя?

        Уявіть, що ви проживаєте свої останні дні

        Чи задоволені ви тим, як прожили своє життя? Якщо ні, що ви можете змінити? Якби ви померли завтра й вам довелося давати пораду іншим на основі вашого жалю, що б ви хотіли змінити? Це може бути неправильний шлях або неправильно розставлені пріоритети. У роздумах про смерть є щось таке, що допомагає зосередитися на житті, і ця вправа буде корисною для кожного з нас на регулярній основі. Ми можемо не всі бути відомими спортивними зірками, але у кожного з нас є своє життя, мета, для якої ми створені, і як тільки ми її знайдемо, ніщо не зможе зробити нас щасливішими.

        Автор: Fr. Michael Rennier
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 3.3 / 5. Vote count: 3

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.