Дари Святого Духа – основи

Інші дописи автора

        Дари Святого Духа – основи

        Що вони таке? Що вони роблять? Для чого вони нам?

        Дари Святого Духа завжди були для мене таємницею. Не в тому сенсі, що багато речей у нашій вірі є таємницею, тобто непізнаваним окремо від Божого об’явлення. Я маю на увазі в сенсі заплутаності. Я їх не розумів. Що саме вони являють собою? Що вони роблять? Для чого вони?

        Почнемо з Катехизму, який говорить нам: «Сім дарів Святого Духа – це: мудрість, розум, рада, сила, знання, побожність і страх Божий. … Вони доповнюють і вдосконалюють чесноти тих, які їх приймають. Вони схиляють вірних охоче слухатися Божих натхнень» (ККЦ 1831).

        Чи я – єдина людина, яка коли-небудь думала, що багато з цих дарів звучать схоже? Розум, мудрість, рада, знання… все це звучить просто як «володіння інформацією» в тій чи іншій формі. І що ми маємо на увазі, коли кажемо, що дари «доповнюють і вдосконалюють чесноти»? Яка насправді різниця між даром і чеснотою? Чи взагалі є різниця? Я не зрозумів.

        Св. Тома Аквінський спішить на порятунок

        Тож одного дня я звернувся по допомогу до св. Томи Аквінського і не розчарувався. У Summa Theologiae I-II, q. 68, св. Тома відповідає: «Ці досконалості називаються дарами не тільки тому, що вони вливаються Богом, але також тому, що через них людина схильна стати піддатливою Божественному натхненню» (a. 1, c.).

        Чесноти допомагають зміцнити наш розум і нашу волю, щоб краще пізнати та любити Бога — чесноти допомагають нашому розуму й волі в їх природному русі до Бога. Дари допомагають нам бути зворушеними Богом у всі ті маленькі моменти натхнення, які ми відчуваємо в нашому повсякденному житті.

        Чи думали ви коли-небудь про це: коли ви отримуєте дар Святого Духа… де він? Наприклад, яким чином він є вашим? Що його пов’язує з вами? Св. Тома каже, що дари Святого Духа – це звички. Звичка — це «стабільна вдача», частина вашого запису, частина вашого програмування, прокладена стежка в пустелі вашої душі, схильність діяти певним чином. Отже, дари Святого Духа – це надприродні нахили мислити та діяти певним чином.

        Нещодавно ми згадали, що таке сім дарів: мудрість, розум, рада, сила духу, знання, побожність та страх Божий. Чому ці сім? Їх обрали навмання з капелюха чи кидали жереб? Ні! Св. Тома каже, що дари даються для того, щоб допомогти силам нашої душі — розуму, волі та прагненням, або нашим думкам, рішенням і бажанням — піддаватися Божим спонуканням. Св. Тома каже, що дари вдосконалюють різні частини нашої особистості.

        Пізнаємо самих себе

        Давайте спочатку визначимо деякі терміни; давайте дізнаємось трохи про себе, про різні частини нас.

        Інтелект – це частина нас, яка знає щось про різні речі. Умоглядний інтелект – це той, що знає абстрактно; практичний інтелект – той, що знає те, що перед нашими очима. Умоглядний стосується теорії, практичний — практики. Концепція — це перший вид знання, який ми маємо, коли у своїй свідомості маємо таке основне поняття, як «дерево». Судження — це наступний крок знання, коли ми щось підтверджуємо або заперечуємо про щось. «Це дерево», «Це не дерево» тощо. А наші прагнення — це та частина нас, яка приваблюється або відштовхується від речей, чи то від їжі, напоїв, запахів, прекрасного заходу сонця чи чудової ідеї.

        Отже, святий Тома каже нам, що дари Святого Духа вдосконалюють ці різні частини наших концепцій, суджень і прагнень (тут я підсумую):

        Умоглядна концепція вдосконалюється розумінням — легшим пізнанням абстрактних істин віри, свого роду розумінням цих істин, пов’язаних із нашим спасінням.

        Практичне розуміння вдосконалюється радою — легше пізнати практичні істини з божественною допомогою, тобто бути скерованим Богом у тому, що нам слід робити.

        Умоглядне судження вдосконалюється мудрістю — знанням загальної теорії речей, того, як все це поєднується; це знання речей, що стосуються Бога, діяння таким чином, щоб мати Божу істину на першому місці у своєму розумі.

        Практичне судження вдосконалюється знанням — знанням що робити тут і зараз, у цій ситуації.

        Прагнення щодо інших удосконалюються побожністю — як я маю ставитися до інших? Яку любов та повагу я повинен до них проявляти? Це стосується і Бога, і людини.

        Прагнення щодо нас самих удосконалюються сміливістю — силою й енергією, щоб робити правильні речі.

        Прагнення до надмірних насолод удосконалюються страхом Божим — здоровою повагою до Бога, яка нагадує мені, що Бог створив мене, щоб я робив певні речі, а не інші, і оскільки Він є Богом, а я – ні, я повинен поважати Його заповіді та коритися їм.

        Простіше кажучи: Дари Святого Духа допомагають нам жити християнським життям, життям Христа, яке живе в нас, здобуте Його смертю та воскресінням. Дари Святого Духа допомагають нам пізнавати та любити Бога, перетворюючи нас і дають змогу легше відповідати на спонукання Святого Духа. Вони роблять нас чутливими до порухів справжньої благодаті, тих «поштовхів» від Бога, які ми отримуємо протягом наших днів. Вони допомагають нам жити так, щоб «жив уже не я, а жив Христос у мені» (До Галатів 2:20).

        Дари Святого Духа допомагають нам прямо тут, прямо зараз, пізнавати та любити Бога і ближнього, для чого ми і створені. Христос помер і воскрес, щоб дати нам нове життя, Його життя. Дари Святого Духа є одним із аспектів цього нового життя, яке ми повинні цінувати.

        Автор: Nicholas Senz
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація згенерована ШІ Midjourney

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 4.2 / 5. Vote count: 5

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.