Папа Франциск закликає до етичного використання ШІ після поширення фейкового фото

Інші дописи автора

        Папа Франциск закликає до етичного використання ШІ після поширення фейкового фото

        Папа високо оцінив можливості нових технологій у сферах медицини, комунікацій та інженерії, але застеріг не втрачати з уваги людську гідність.

        Папа Франциск неодноразово звертався до розширення використання технологій штучного інтелекту, схвалюючи можливість допомагати загальному благу, водночас застерігаючи від неетичного та безвідповідального використання ШІ. Понтифік порушив цю тему на Minerva Dialogues, щорічному високорівневому зібранні технологічних експертів та розробників у цей понеділок.

        Хоча Minerva Dialogues вже були закладені в розкладі Папи Франциска, його розмова про штучний інтелект випадково відбулася після того, як створені штучним інтелектом зображення Понтифіка у розкішному білому пуховику стали вірусними цими вихідними. Багатьох ввели в оману зображення, які були достатньо реалістичними, щоб викликати резонанс у соціальних мережах. Особливо переконливими були такі деталі, як освітлення на куртці та те, як його цукетто лежить на голові.

        Хоча Папа не згадав про це зображення, його звернення до технологічних експертів та представників Церкви було своєчасною дискусією про відповідальне використання технологій ШІ. Папа Франциск сказав, що ці нові технології є «надзвичайно корисними» для людства у сферах медицини, техніки та комунікацій, що, як він сподівається, також пошириться на «релігійні цінності». Він сказав:

        «Я переконаний, що діалог між віруючими та невіруючими щодо фундаментальних питань етики, науки та мистецтва, а також щодо пошуку сенсу життя є шляхом до миру та цілісного розвитку людини».

        Папа Франциск сказав, що він переконаний у «потенціалі штучного інтелекту зробити позитивний внесок у майбутнє людства».

        Однак, він чітко дав зрозуміти, що розробка таких технологій повинна здійснюватися з найбільшою обережністю та увагою до відповідальності та етики. Він закликав розробників «поважати такі цінності, як інклюзія, прозорість, безпека, справедливість, конфіденційність та надійність».

        «Тому я хотів би закликати вас у ваших обговореннях зробити внутрішню гідність кожного чоловіка та жінки ключовим критерієм при оцінці нових технологій; вони будуть етично обґрунтованими тією мірою, якою вони сприятимуть повазі цієї гідності та посилюватимуть її прояв на кожному рівні людського життя».

        Папа Римський висловив стурбованість тим, що цифрові технології можуть поширити вплив на нерівність у всьому світі. Він поставив експертам кілька питань:

        «Чи здатні наші національні та міжнародні інституції притягнути технологічні компанії до відповідальності за соціальний і культурний вплив їхніх продуктів? Чи існує ризик того, що зростання нерівності може підірвати наше почуття людської та соціальної солідарності? Чи можемо ми втратити почуття спільного майбутнього?»

        Нарешті, Папа Франциск повторив позицію Церкви щодо захисту людської гідності, зазначивши, що «фундаментальну цінність людини не можна виміряти лише даними», і порадив бути обережними у делегуванні таких суджень алгоритмам, які обробляють ці дані. Далі він засудив «забруднення» даних, заснованих на сучасних суспільних упередженнях, заявивши, що «минула поведінка людини не повинна використовуватися для того, щоб позбавити її можливості змінюватися, рости та робити внесок у суспільство».

        «Ми не можемо дозволити, щоб алгоритми обмежували або обумовлювали повагу до людської гідності або виключали співчуття, милосердя, прощення і, перш за все, надію на те, що люди здатні змінитися».

        Прочитайте повний звіт про виступ Папи Франциска на Minerva Dialogues (анг. мовою) тут.

        Автор: J-P Mauro
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація згенерована ШІ Midjourney

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.