Що таке дев’ятниця (новена)?

Інші дописи автора

        Що таке дев’ятниця (новена)?

        Католики часто говорять про «дев’ятницю», і без будь-яких попередніх знань про цю набожність ця назва може заплутати.

        Що таке дев’ятниця?

        Дев’ятниці є давньою частиною релігійного життя Церкви, і багато хто простежує цю структуру до днів між вознесінням Ісуса і святом П’ятидесятниці.

        Останнім наказом Ісуса на землі перед вознесінням на Небо було «чекати обітниці Отця».

        Тоді ж саме, як споживав хліб-сіль із ними, [Ісус] наказав їм Єрусалиму не кидати, але чекати обітниці Отця, що її ви від мене чули; бо Йоан христив водою, ви ж будете хрищені по кількох цих днях Святим Духом.

        Діяння Апостолів 1:4-5

        Бог виконав цю обітницю на юдейське свято П’ятидесятниці, як описано у 2-му розділі Діянь Апостолів. Це юдейське свято завжди відзначалося через 50 днів після свята Пасхи.

        Згідно св. Луки, Ісус вознісся на Небо після того, як «являвся [апостолам] протягом сорока днів» (Дії 1:3) після свого Воскресіння. Це означає, що час між вознесінням Ісуса і зісланням Святого Духа в день П’ятидесятниці становить дев’ять днів (не включаючи день вознесіння Ісуса).

        Багато християн вважали ці дев’ять днів молитви зразком, та розробили набожності, які складалися з дев’яти днів (або місяців) молитви в певному намірі або до певного святого. Це число вважалося божественно натхненним, тому «новени» (від латинського слова novem, що означає «дев’ять») вважалися ідеальним способом молитви.

        Одна з найперших дев’ятниць була молитвою дев’яти місяців перед святом Різдва, що наслідувала молитовну вагітність Марії.

        Через деякий час число дев’ять почали використовувати в різноманітних ситуаціях, наприклад, у дев’ятниці Літургій за особу або в дев’ятниці молитов за відновлення здоров’я. Так народилася «дев’ятниця», яка з тих пір стала центральною частиною католицької набожності.

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Gerolamo Muziano (1528-1592), The descent of the Holy Spirit

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.