Вісім рівнів благодійності за раббином Маймонідом

Інші дописи автора

        Вісім рівнів благодійності за раббином Маймонідом

        Є вісім рівнів благодійності, кожен вищий за наступний:

        [1] Найвищий рівень, понад який немає вищого, це підтримати ближнього дарунком чи позикою, або взявши його у партнерство, або знайшовши для нього роботу, щоб підсилити його руку, щоб він не мусив залежати від інших.

        [2] Менший рівень благодійності – це дати вбогому, не знаючи кому даєш, і щоб отримувач не знав, від кого отримує. Тоді це буде виконанням заповіді тільки заради Неба. Це подібно до анонімного фонду, який був у Храмі в Єрусалимі. Там праведні таємно давали, а вбогі таємно отримували. Пожертвування до благодійного фонду схоже на цей спосіб благодійності, хоча не слід робити внески до благодійного фонду, якщо не знаєш, що особа, призначена керуючим фондом, є надійним, мудрим та належним адміністратором.

        [3] Ще менший рівень благодійності – коли хтось знає, кому дарує, але одержувач не знає свого благодійника. Найбільші мудреці ходили таємно і клали монети біля дверей бідних. Це гідно і справді добре робити, особливо тоді, якщо ті, хто відповідає за розподіл благодійності, не заслуговують довіри.

        [4] Ще менший рівень милосердя – коли хтось не знає, кому дає, але бідний знає свого благодійника. Найбільші мудреці прив’язували монети до свого одягу і кидали їх за спину, а бідні підходили та вибирали монети з одягу, щоб їм не було соромно.

        [5] Нижчий рівень, ніж цей, коли хтось дає бідному прямо в руки, але дає ще до того, як його попросять.

        [6] Нижчий рівень, ніж цей, коли хтось дає бідному після того, як його попросили.

        [7] Нижчий рівень, ніж цей, коли людина дає недостатньо, але дає із задоволенням і з усмішкою.

        [8] І найнижчий рівень благодійності – коли хтось дає неохоче.

        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Джерело: Maimonides’ Eight Levels of Charity
        Ілюстрація: Midjourney

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.