Вивчення життя святих перемінить ваше життя

Інші дописи автора

        Вивчення життя святих перемінить ваше життя

        Якщо знати життя святих, а не лише їхні слова, богословські концепції можуть стати реальністю і сформувати в нас нові чесноти.

        Коли я почув історію св. Максиміліана Кольбе вперше, я плакав. Не від смутку. Не зі злості. Його історія — про католицького священника, заарештованого нацистами, який потім обмінявся своїм життям, щоб врятувати життя іншого в’язня, оскільки, як він пояснив, це те, як повинні чинити католицькі священники, — ця історія безумовно сумна. Почувши це, можна легко викликати сльози гніву проти людей, які були такими злими.

        Однак я розплакався не тому. Я плакав, тому що святий Максиміліан – герой. Думка про те, що такі люди — справжні герої — ходять по землі, викликала в мене глибокі емоції. Це була глибина почуттів, про які я навіть не підозрював.

        Коли я розмірковував про його життя, св. Максиміліан змінив моє уявлення про себе та про те, що означає бути священником. В основі священства лежить жертва – факт, який я знав, але реальності якого ніколи не розумів. Максиміліан буквально віддав своє життя, тому що вважав це частиною свого покликання. Безліч інших священників щодня віддають своє життя у служінні біля вівтаря, зберігаючи послух Церкві та відзначаючи свої дні періодами молитов.

        Я зрозумів, що якщо я не бажаю робити ці прості акти жертовності, мені не слід бути священником. Я знав, що якщо я не зможу жертвувати малим, мене ніколи не вистачить на величніші моменти. Я не впевнений, що створений з того самого героїчного матеріалу, що й Максиміліан, але щодня я намагаюся бути трішки більше схожим на нього.

        Наслідування створює чесноту

        Ця властивість наслідування, яка створює в нас нову чесноту – ось чому знання життя святих є таким важливим. Своїм життям, а не просто словами, святі втілюють богословські поняття в реальність. Одна справа знати, що християнська любов — це жертва, а зовсім інша — бачити, як вона оживає у словах і вчинках такого, як св. Максиміліан. Одна справа розуміти, що материнство – це цілковите самодарування дитині, зовсім інша справа – почути історію про те, як св. Джанна проміняла своє життя на життя своєї доньки.

        Це реальні життя, прожиті в реальному світі.

        Дивацтва та дзвони

        Мій друг Патрік каже, що «дивацтво» св. Філіпа Нері допомогло йому розслабитися і не сприймати себе надто серйозно. Великий успіх цього святого у впливі на світ показує, що добрий гумор і доброта йдуть набагато далі, ніж рушійна необхідність завжди бути правим і перемагати у суперечці.

        Інший друг, Тім, згадує крихітну деталь із життя св. Жана Віаннея. У парафії Віаннея церковний дзвін бив щогодини. Він та селяни, що працювали на полі, ненадовго ставали на коліна і читали молитву кожного разу, коли чули цей дзвін. Це надихнуло Тіма активувати функцію дзвінка на своєму годиннику. Щогодини він чує його і робить паузу, щоб промовити молитву.

        Інший автор Aleteia, о. Джонатан Мітчікан, є великим шанувальником Дороті Дей (технічно ще не святої, але на це є надія) і св. Оскара Ромеро, які допомогли йому своїми відповідними прикладами переорієнтувати своє життя на любов та служіння. «Мені ще далеко, — каже він, — але без свідчення Ромеро та Дей я б навіть не вирушив у цю подорож».

        Деякі святі навіть впливали на інших святих. Св. Йоан від Хреста та св. Жанна д’Арк вплинули на св. Терезу з Лізьє щодо освячення її маленького шляху. Св. Амвросій вплинув на св. Августина, коли Августин був ще плейбоєм та марнував час у гонитві за жінками і славою. Цей список можна продовжувати.

        Невдачі теж можуть надихати

        І надихають нас не лише успіхи святих, але також їхні невдачі. Віанней був надзвичайно слабким учнем і довго намагався вивчити латинь, перш ніж йому це вдалося. Як священника, який також бореться з латиною, мене підбадьорює його наполегливість.

        Моя подруга Енн згадує, як Максиміліан Кольбе, перш ніж стати тріумфальним мучеником у концтаборі, зізнався, що боровся з повторюваними гріхами. Я вважаю, що всі ми, мабуть, маємо кілька недоліків, від яких не можемо позбутися. Чути, як Максиміліан так відкрито розповідає про свою боротьбу – це звільняє. Зрештою, його гріхи не мали останнього слова. Поки ми не здамося, наші гріхи теж не будуть вирішальними.

        Святі можуть виявити в нас найкраще

        Життя святих — це захопливі приклади того, як реалізувати свій потенціал. Кожен святий унікальний. Св. Франциск повністю відрізняється від св. Людовика, який повністю відрізняється від бл. Франца Ягерштаттера, показуючи, що шляхом до щастя є не копіювання, але буття найкращою версією себе.

        Життя св. Максиміліана важливе для мене не тому, що я маю бути схожим на нього у всьому, а тому, що він заохочує мене шукати найкраще в собі та пропонувати це іншим. Зрештою, якщо його приклад так вплинув на мене, то як мій власний скромний приклад справжньої чесноти (якщо я зможу її досягнути) може вплинути на інших?

        Наші діти теж потребують святих

        Як батько шести дітей, я хочу, щоб мої діти були знайомі з життям святих. Я хочу, щоб і вони дружили зі святими. Я хочу, щоб вони надихалися святими, хотіли жити доброчесно, як святі, і щоб через святих їхня віра оживала і ставала справжньою. І, звісно, наслідуючи приклад святих, яких я люблю, я щодня відчуваю виклик ставати кращим у виконанні свого власного покликання та жити таким же чудовим способом. Мої діти спостерігають за мною.

        Богослів’я може здатися таким складним. Застосування богослів’я до нашого життєвого досвіду є ще складнішим. Святі (і ті, хто поводиться свято) роблять це простим. Автор Aleteia Том Хупс розповідає, як героїзм Тома Вандера Воуде, який загинув, рятуючи свого сина з каналізації, змінив його життя. Він каже, що Вандер Воуде «щотижня мав священну годину о 2 годині ночі. Тож і у мене є така. Він молився вервицю на колінах. І я також. Він тренував своїх дітей. Я отримав каяки для них і для себе. Він допомагав подружнім парам. Я теж.»

        Це так просто. Дізнайтеся про святих і намагайтеся жити, як вони. Святі витягують з нас щось таке, про що ми, мабуть, навіть не підозрювали, що маємо — нову чесноту, готовність до жертви, полум’я відданості, що запалюється в серці, яке вже переповнене любов’ю.

        Автор: Fr. Michael Rennier
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація: FUTURE LIGHT/Digital Vision/Getty Images

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.