Чому символом св. Луки є віл або теля?

Інші дописи автора

        Чому символом св. Луки є віл або теля?

        Святого Луку часто зображують у мистецтві з волом чи телям, жертовною твариною, яка вказує на кілька ключових тем у його Євангелії.

        У християнському мистецтві святі часто зображуються з різними символами, які представляють різні аспекти їхнього життя. Що стосується авторів Євангелій, вони також мають дуже специфічні символи, які підсумовують ключові теми їхніх Євангелій. Св. Лука, зокрема, представлений волом або тельцем, жертовною твариною в стародавньому юдаїзмі.

        Однією з причин такого представлення є те, що Євангеліє від Луки наголошує на жертві Ісуса Христа на хресті.

        Католицька енциклопедія також пояснює, що «св. Лука завжди зображувався телям або волом, жертовною твариною, тому що його Євангеліє починається розповіддю про Захарія, священика, батька Івана Хрестителя».

        Захарія перебуває в Храмі, приносячи жертву фіміаму, коли зустрічає ангела, який повідомляє йому про народження його сина Івана Хрестителя (пор. 1-й розділ Євангеліє від Луки).

        Зображення св. Луки з волом чи телям давало християнам розуміння про загальний зміст його Євангелія, нагадуючи їм, як він зосереджувався на темі жертви.

        Автор: Philip Kosloski
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.