Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс

Інші дописи автора

        Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс

        Цей мотив іноді називають Богородицею що вказує Шлях, підкреслюючи роль Діви Марії як провідника на шляху до спасіння.

        Деякі ікони, що представляють Марію, зображують її у вигляді, відомому як Одигітрія.

        Одигітрія — це іконографічне зображення великого богословського значення в історії християнського образотворчого мистецтва. На ньому зображена Theotokos (тобто Богородиця, а точніше – Богоносиця), яка тримає біля себе Дитятка Ісуса – як і будь-яка інша ікона Богородиці, але з важливим акцентом. На цій іконі права рука Діви Марії спрямовує погляд глядача на Ісуса. Коротко кажучи, вона вказує Шлях.

        Дійсно, цей мотив іноді називають Богородицею Шляху, підкреслюючи роль Марії як провідника на шляху до спасіння.

        Ось що буквально означає етимологія грецького слова Одигітрія. Слово походить від hodegos, що означає «провідник» і, за розширенням, «лідер». Сам термін містить у собі основне маріологічне уявлення про Діву Марію як посередницю: остаточну духовну провідницю, яка веде віруючих до Бога через її присутність, приклад і заступництво. Звичайно, це ідеально представлено в першому чуді Ісуса в Кані.

        Деякі версії ікони показують голову Діви Марії, м’яко нахилену до Немовляти, ніби подвоюючи свою місію вказувати Шлях.

        Йдіть цим шляхом

        В етимології цього слова є щось більше. Термін hodegos також походить від ще одного терміна, hodos, що означає «дорога» або «шлях». Це корінь слова exodus: ex-hodos, що означає «виходити», «вирушати в дорогу». Якщо Ісус є Шляхом, то Одигітрія запрошує глядача «вийти» (цим Шляхом).

        Можливо, кращий спосіб зрозуміти цей «відхід» полягає в тому, щоб поглянути на Преображення Ісуса. У Євангелії від Луки (9:28-36) зображено Ісуса, Мойсея та Іллю, які обговорюють неминучий відхід Ісуса. Слово, вжите в грецькому тексті, є саме exodos, чітко вказуючи на вихід Мойсея з Єгипту. Відхід Ісуса розглядається як кульмінаційний момент в історії спасіння, яка переходить від звільнення Мойсея до звільнення, запропонованого Ісусом. Цілком природно, що Одигітрія показує шлях «виходу» з рабства гріха.

        Багато версій

        Найбільш шанована ікона Одигітрії, яка вважається оригіналом, колись зберігалася в монастирі Панагії Одигітрії в Константинополі. Цей образ, нібито привезений зі Святої Землі Євдокією, дружиною імператора Теодосія II (408–450), і (помилково) приписаний св. Луці, був центральним елементом візантійської побожності. Оригінал ікони, на жаль, швидше за все втрачений часом, хоча зберігаються легенди про її подорож до Київської Русі чи Італії.

        Попри потенційну втрату оригіналу, мотив Одигітрії зберігся через безліч копій, багато з яких шануються як одні з найсвятіших ікон у Східній Церкві.

        Більшість із цих копій розвинули свої власні відмінні традиції, що сприяло широкому поширенню та тривалому значенню Одигітрії в християнській іконографії.

        Автор: Daniel Esparza
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської та адаптація: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Ікона Богородиці що вказує Шлях

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.