Ключ св. Терези Авільської до доброї молитви

Інші дописи автора

        Ключ св. Терези Авільської до доброї молитви

        Ця велика іспанська містичка навчала, що ми повинні молитися з «рішучою рішучістю», проникливою грою слів, яка може допомогти нам протягом цього Року молитви в Католицькій Церкві.

        Рік почався, і багато з нас, мабуть, прийняли новорічне рішення молитися щодня, особливо в цей особливий Рік молитви. Проте з досвіду ми знаємо, що якщо ми не маємо твердого переконання та гарного плану, з часом ми забуваємо про свої добрі наміри.

        Духовний прогрес — це те, до чого ми повинні ставитися серйозно, тому що ми говоримо ні про що інше, як про наші стосунки з Богом. І, як це трапляється з будь-якими взаємостосунками, наші стосунки з Господом потрібно поступово розвивати. Друзі пізнають один одного, проводячи час разом, розмовляючи на глибокі теми, виявляючи спільні інтереси, розкриваючи мрії, проєкти та проблеми. Ми повинні так само ставитися до Бога.

        Метод св. Терези Авільської

        Велика Тереза Авільська знала, що ми повинні поєднати молитву з християнським життям. Для неї євангельські чесноти є основою просування в досконалості, та повинні бути частиною нашого духовного маршруту. Той, хто хоче досягти Неба, зіткнеться з перешкодами, які змусять його спіткнутися. Іноді перешкоди будуть зовнішніми, наприклад, шум і довкілля, в якому ми рухаємося; інші внутрішні, як-от прихильності та мирські чи гріховні бажання.

        Свята Тереза пояснює, що Бог знає наші слабкості і просить лише, щоб ми були готові пробувати. Ось чому вона говорить про «рішучу рішучість».

        «Рішуча рішучість»

        Що вона цим має на увазі? Це гра слів, яка працює як іспанською, так і англійською («determination» – англ. «рішучість», але також «визначеність»). По-перше, вона має на увазі, що ми повинні зосередитись на чомусь конкретному, розмежованому та точному — на чомусь чітко визначеному. Молитва – це щось конкретне, і наші стосунки з Богом є точними. Зосередження на цьому, а не на іншому, є розмежуванням.

        Тепер ми маємо чітко визначену мету для досягнення; знаючи, що ми хочемо молитися, ми зробили перший крок. Але це рішення вимагає рішучості і в іншому значенні цього слова: «твердість мети; стійкість». Прийняти рішення молитися, вільно та усвідомлено, є сміливим вибором, тому що це не завжди буде легко.

        Отже, молитва з «рішучою рішучістю» вимагає мужності, наполегливості та великої любові. Нам доведеться зіткнутися зі своїми страхами, побоюваннями та внутрішнім опором щодо любові, що можуть виникнути всередині нас. Крім того, це означає вірність, самовідданість і згода на перевірку Богом.

        Свята Тереза присвятила своє життя молитві та праці, розуміючи, що не може бажати нічого іншого, окрім єдності з Богом, який завжди вірний.

        Наслідуймо її приклад із рішучою рішучістю.

        Автор: Mónica Muñoz
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської та адаптація: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Католицька церква cв. Йосипа (Сентрал-Сіті, Кентуккі) – вітраж, cв. Тереза Авільська – Wikimedia Commons

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.