Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії

Інші дописи автора

        Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії

        Художник Атіла Соарес реконструював зовнішній вигляд Марії на основі Туринської плащаниці та роботи дизайнера комп’ютерної графіки Рея Даунінга.

        Як насправді виглядала Діва Марія? Існує незліченна кількість зображень її протягом століть, але про жодне з них невідомо напевно, що воно точно відображає її зовнішній вигляд, якою вона була під час свого земного життя. Навіть коли вона з’являлася візіонерам — наприклад, у Гваделупі, Лурді чи Фатімі — її вигляд ніби адаптувався до того місця та часу. В усіх випадках незмінним є одне – вона завжди красива.

        Бразильський художник Атіла Соарес (Átila Soares da Costa Filho) хотів дати можливу відповідь на це запитання, і спробував відтворити достовірну схожість Марії за допомогою Туринської плащаниці та комп’ютерних інструментів, таких як ШІ (штучний інтелект) та редагування цифрових фотографій.

        Туринська плащаниця як орієнтир

        Він почав із Туринської плащаниці з логічної причини: Ісус був правдивим Богом, але також істинною людиною, народженою від Діви Марії силою Святого Духа. Кожен син чимось схожий на свою матір, і Ісус, здається, не виняток. Наскільки більше Ісус повинен бути схожим на свою Матір, враховуючи, що в Нього не було людського біологічного батька!

        Отже, художник міркував, що він може працювати в зворотному напрямку від одного «фотографічного» зображення Ісуса, яке ми маємо, а саме зображення на Плащаниці, до вигляду Марії. Але це зображення показує нам Ісуса, спотвореного стражданнями та смертю. Йому потрібен був образ Ісуса в житті.

        Рей Даунінг — дизайнер комп’ютерної графіки, який здійснив саме це. Він обробив і маніпулював інформацією з Плащаниці, щоб створити 3D-зображення Ісуса, як Він міг би виглядати у житті. Його робота надихнула інших художників на створення власних інтерпретацій.

        Використання високотехнологічних засобів

        У 2021 році Атіла сказав Aleteia:

        Результати Даунінга вважаються найбільш автентичними та добре прийнятими серед усіх зроблених спроб. Використовуючи це обличчя як основу, я проводив різні експерименти з програмним забезпеченням штучного інтелекту та високотехнологічними згортковими нейронними мережами, щоб змінити стать. Потім я використав інші програми для коригування обличчя, і, нарешті, ручну художню ретуш з мого боку, щоб краще визначити етнічну та антропологічну жіночу фізіогномію Палестини 2000 років тому…

        Так він створив зображення Марії як дорослої людини, але він також хотів показати, як вона могла виглядати у підлітковому віці. Він знову використав методи штучного інтелекту, щоб зменшити вік зображеної особи, щоб Марія мала вигляд приблизно в тому віці, коли вона народила Ісуса.

        На портреті підлітка Марія посміхається, у «пишноті молодості, уособленні щастя й сподівань, обіцянок і надії на її життя, яке тільки починається… навіть більше, коли вона дізнається, що стане матір’ю Месії».

        Старший портрет має «сильний, але урочистий вигляд; жінка, яка надзвичайно віддана своїй місії та жертві, яку приніс її Викупитель… її син». На її обличчі відображено «славу, але також смуток і повну самовіддачу», – пояснив художник.

        Друга, більш реалістична версія

        Тепер, більше ніж через два роки після публікації результатів першого експерименту, ключові зображення Марії як підлітка та як дорослої жінки були створені заново з більшою реалістичністю та деталізацією.

        «У 2021 році, ще працюючи [над першими зображеннями], я вже думав про те, щоб перевести експеримент на гіперреалістичний рівень. У мене для цього був широкий спектр технічних засобів. Вирішивши в той час створювати обличчя в художньо-реалістичному стилі, я вже знав, що наступним кроком буде цей», — пояснює Атіла Соарес.

        Робота дослідника дала наступні результати, які отримали широке поширення, коли він опублікував перші зображення в 2021 році та знову в 2024 році з новими версіями.

        Реконструкція образу Марії-підлітка:

        Атіла Соарес зображує Марію як підлітка (стара версія ліворуч, нова – праворуч)
        Зображення, створені Átila Soares da Costa Filho

        Реконструкція образу Марії в дорослому віці:

        Зображення художником Марії дорослою (стара версія ліворуч, нова – праворуч)
        Зображення, створені Átila Soares da Costa Filho

        Його перші зображення отримали підтримку від одного з найвідоміших у світі синдонологів (тих, хто вивчає Плащаницю), дослідника та викладача Баррі М. Шворца, офіційного фотографа-документатора Проєкту дослідження Туринської плащаниці.

        Станом на 2021 рік зображення включено до архіву відділу студій Фатімської святині в Португалії. Реконструкції також були прихильно та з ентузіазмом сприйняті у всьому світі.

        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської та адаптація: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Atila Soares

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.