МАНІПУЛЯЦІЯ ЧИ НЕВІГЛАСТВО? Нехай розсудить Бог!

Читай також

  • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • МАНІПУЛЯЦІЯ ЧИ НЕВІГЛАСТВО? Нехай розсудить Бог!

          У недільному випуску “ТСН Тиждень” журналістка повідомила, що Папа Франциск дозволив католикам займатись сексом поза шлюбом. І це було названо “фривольністю Церкви” та “курсом на цивілізацію”. Особисто мене дивує та болить, наскільки можна вирвати окремі слова з загального контексту та приписати їх тому, хто цього не казав.

          Насправді ефект “зламаного телефону” почався від заголовку “Папа не вважає позашлюбний секс найсерйознішим гріхом”, який враз з іншими ЗМІ, ТСН розтиражувала 8 грудня. У недільному випуску однак заголовок вже еволюціонував у “Можна!”

          Вчення нашої Церкви від цього не змінилось. Як і раніше, позашлюбні стосунки не є прийнятними для католиків, і слова, що пролунали з вуст журналістки є брехнею. Уважний читач, який цікавиться новиною повністю, а не лише заголовком, може помітити певну МАНІПУЛЯЦІЮ або НЕВІГЛАСТВО у поданій новини? Але це вже залишимо Божому суду.

          У сюжеті бачимо уривки відео з промови Папи з вікна Апостольського палацу (можливо, традиційна молитва “Ангел Господній”) та з зустрічі в рамках Апостольської подорожі до Греції. Натомість питання, про яке згадали у сюжеті, вирвано з розмови із журналістами, що відбувалась на борту літака під час перельоту з Афін до Риму, 6 грудня 2021 року. Вже традиційно, завершення Апостольських подорожей супроводжується розмовою понтифіка з журналістами та обговоренням актуальних питань.

          Одне з питань до Святішого Отця від французької журналістки Сесіль Шамбро стосувалося нещодавнього рапорту про випадки сексуальних зловживань духовенства проти неповнолітніх, оприлюдненого у Франції та поспіху у прийнятті відставки Паризького архієпископа Опеті. Щодо рапорту Папа підкреслив важливість обережності в інтерпретації даних. Говорячи про справу з архієпископом Мішелем Опеті, Святіший Отець зазначив, що той став жертвою балачок та пустослів’я. Папа сказав, що архієпископ був звинувачений у прогріхах проти шостої заповіді.

          Натомість далі варто зацитувати наступні слова Папи, які подає офіційний ресурс Vatican News:  «Це є гріхом, але не найсерйознішим гріхом, бо гріхи проти тіла не є найважчими гріхами. Найважчими є ті, які мають “непорочніший вигляд”: гордість і ненависть». Потім Святіший Отець зазначив, що Опеті є грішником, як і Папа є грішником, як і святий Петро був грішником, але на якому Христос заснував Свою Церкву… Як же Церква тих часів прийняла єпископа-грішника, який відрікся Христа? Бо була нормальною Церквою, яка вміла почуватися грішницею, була покірною Церквою.

          Натомість ось тут можна знайти повний текст розмови Папи з журналістами VIAGGIO APOSTOLICO DI SUA SANTITÀ FRANCESCO A CIPRO E IN GRECIA(2-6 DICEMBRE 2021)  CONFERENZA STAMPA DEL SANTO PADRE
          DURANTE IL VOLO DI RITORNO DALLA GRECIA
          .

          У такому випадку, хочеться просити журналістів за коментарями звертатись до фахівців з питань релігійної тематики, а саме представників релігійної спільноти, та не виривати слова з загального контексту, тим самим створюючи сенсацію там, де її немає. Розповсюджений фейк може стати більшим злом для людей, ніж гріх двох людей у позашлюбних відносинах. Проте і їхній переступ не перестає бути гріхом та вдаряє у суспільство, хоча й торкається меншої кількості задіяних осіб.

          Закликаю вірян критично ставитись до інформації, яку подають журналісти та завжди її перевіряти на офіційних церковних ресурсах, не піддаючись впливу сенсаційних заголовків.

          Владика Віталій КРИВИЦЬКИЙ, РКЦ

          Читай також

        • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.