Чому християни моляться у храмі?

Читай також

  • Відбулися IV дні формування для молоді
  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • Чому християни моляться у храмі?

          Для того, щоб належним чином зрозуміти феномен християнського храму, потрібно спочатку звернутися до сторінок Старого Завіту, а потім – звернутися до Нового Завіту.

          Як відомо, у Старому Завіті згадуються різні місця, де Бог являв себе вибраним окремим особам (патріарху Аврааму, Якову). За часів Мойсея святим місцем зустрічі з Богом була Скинія Завіту, яку спорудила за велінням Бога.

          У добу ізраїльських царів таким місцем стає храм, який був збудований з Божої ініціативи Соломоном. Цей храм складався з трьох частин – притвору, святого і святого святих, де зберігалися найбільші святині ізраїльського народу – Ковчег Завіту, посуда із манною і розквітлий жезл Арона.

          Основною ідеєю старозавітнього храму було вираження Божої присутності серед вибраного народу. Храм був видимим знаком цієї присутності.

          Що змінилося у Новому Завіті? Або навіть радше що доповнив Новий Завіт у значення храму.

          Ісус відвідує храм. Шанує його. Але і вносить певні корективи у його розуміння. Адже Ісус сам стає місцем зустрічі Бога і людини. У своїй особі Він сам поєднує Бога і людину. Таким чином сам Ісус здійснює у собі головну ідею храму – перебування Бога зі своїм народом.

          Про це часто дуже красномовно говорить ап. Павло: “ви бо храм Бога живого”, “ви – храм Духа”.

          Тобто, саме одкровення Євангелія є в тому, що справжнім храмом Бога є сама людина і спільнота людей.

          Це потрібно пам’ятати при богословському розгляді феномену храму.

          Однак для перших християн також було важливо збиратися у певному місці для молитви, для прославляння Бога. Первісно такими місцями були їх приватні оселі. З часом з’являються особливі місця. Наприклад, в часи переслідувань християн такими місцями були місця мученичої смерті християн, кладовища.

          З часом з’являються сакральні споруди, першою з яких була базиліка, потім на сході з’являються хрестовокупольні храми, які ми по сьогодні можемо бачити.

          Якими є основні елементи храму у візантійсько-словянському обряді?

          Почнімо згори – купол – він представляє Боже володіння, владу, символізує небо і являє нам Христа як голову Церкви.

          Далі слідує головна нижня частина храму, яка складається з трьох частин. Це є вівтар (або святилище)храм вірних і притвор. У вівтарі знаходиться головний об’єкт храму = святий престіл, який освячується єпископом і помазується святим миром. На ньому завжди знаходить книга Євангелія і Святі Таїнства.

          Найбільшою частиною храму є храм вірних. Саме тут відбувається найбільша кількість богослужінь (зокрема біля тетраподу).

          Храм вірних оздоблений великою кількістю священних зображень свят літургійного року чи святих.

          Заходимо у храм ми через притвор – там колись стояли неохрещені християни, які ще не могли брати участі у святих таїнствах. Сьогодні деякі обряди теж відуваються у притворі, зокрема, обряд хрещення, вінчання розпочинаються саме там.

          Важливо згадати про інші важливі обєкти у храмі, про які ми наразі не згадали – це проскомидійник, який знаходиться у святилищі з північного боку і на якому приготовляється Святі Дари, які будуть перенесені на святий престіл і освячені. Також важливим місцем є горні сідалища, які призначені для єпископа, який очолює літургію і який є знаком присутності самого Христа – великого архиєрея.

          Важливим елементом храму також є іконостас, який не розділяє, а поєднує храм вірних зі святилищем. На іконостасі зображено дуже багато подій з історії спасіння і святих. Він зображує нам Небесну Церкву, Царство, до якого ми входимо через святі Таїнства і Літургії.

          Як підсумок можемо сказати, що храм є місцем, де збирається Церква, церковна спільнота для молитви. Власне це зібрання християнської спільноти надає найбільшого сенсу храму, а не навпаки.

          Храм є для того, щоб ми кожного разу, коли входимо у нього і молимось у ньому, поглиблювали своє розуміння віри і входили в таїнства Царства Христового.

          За лекцією Максима Тимо в рамках онлайн-курсу “Основи християнської віри і життя”, який присвячений головним принципам духовного життя християнина який присвячений головним принципам духовного життя християнина

          Читай також

        • Відбулися IV дні формування для молоді
        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.