Три історичні факти на користь воскресіння Ісуса Христа

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Три історичні факти на користь воскресіння Ісуса Христа

          Напередодні неділі апостола Томи, який не повірив у воскресіння Ісуса, ми пропонуємо глянути на суто наукові факти, які доводять, що воскресіння Ісуса – подія, яка дійсно відбулася. Їх виклав провідний християнський бібліст та апологет Вільям Лейн Крейґ.

          Більшість людей вважає, що воскресіння Ісуса є догматом, який можна прийняти вбо відкинути. Однак насправді є три встановлені історичні факти, визнані більшістю фахівців із новозавітньої історії, які найкраще пояснюють воскресіння Христа.

          Перше: жінки, які йшли за Ісусом після Його розп‘яття, виявили порожню гробницю. За словами Якоба Кремера, німецького дослідника, який спеціалізується на обставинах воскресіння, безперечно більшість вчених твердо  переконані у наявності біблійних свідчень про порожню гробницю.

          Друге: за різних обставин та за різних умов різні групи людей бачили Ісуса живим після Його смерті. За словами відомого критика Нового завіту з Університету Вандербільта Герда Людемана можна вважати беззаперечним той факт, що після смерті Ісуса Петро та інші учні стикалися з тим, що Ісус з‘являвся перед ними як воскреслий Христос. Свідками цих явищ були як віруючі, так і невіруючі, скептики і навіть противники.

          Третє: перші учні Ісуса раптово і щиро повірили, що Ісус воскрес із мертвих, хоча мали всі підстави вірити у протилежне. У євреїв не було жодної віри у вмираючого, а тим більше у воскреслого Месію. І юдейське уявлення про життя після смерті не допускало думки про те, що хтось може воскреснути ще до кінця світу. Незважаючи на це, учні Ісуса раптово повірили в те, що Бог воскресив Його з мертвих, причому настільки твердо, що були готові віддати життя за цю віру. Відомий британський біблеїст Райф робить висновок, що через той факт він, як  історик, не може пояснити виникнення раннього християнства, якщо Ісус не воскрес з мертвих і не залишив після себе порожню гробницю. 

          Сучасна наукова спільнота відкинула всі альтернативні пояснення трьох згаданих фактів. Наприклад, що учні вкрали тіло Ісуса або що він насправді не помер. Реальність така, що задовільного природного пояснення цих фактів немає і тому християнин має всі підстави вірити, що Ісус воскрес із мертвих і був саме тим, ким себе називав. 

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)