Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 32

Читай також

  • Ознаки зла
  • Священників УГКЦ Івана Левицького та Богдана Гелету звільнили з російського полону
  • «Усмішка української молоді є надією вашого народу», – брати Taize Блаженнішому Святославу
        • Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 32

          «Завжди радійте. Моліться без перерви. За все дякуйте: така бо воля Божа щодо вас у Христі Ісусі» (1 Сол. 5, 16-18).

          Прославою Бога є твоє життя в повноті радості. Найбільшою прославою є твоя вдячність за ще один день життя. Вдячність означає прийняття дару і глибокі взаємини з Подателем всякої благодаті.

          Спільною рисою всіх святих є глибока вдячність за любов Бога до людини, яка проявляється у великих та малих Його дарах. Вдячність – це прослава! Святі ніколи не були безгрішними. Однак їх об’єднувала постійна свідомість близькості Бога, який їх обдаровував своєю любов’ю і милосердям. Святий Петро визнає свій гріх та б’є себе в груди (Лк. 5, 1-11). Згодом він є готовий прославити Господа, віддаючи своє життя, тому що досвідчив Його безмежної любові.

          «За все дякуйте» означає також завжди дякуйте. Св. Павло наче нас закликає до прозріння, щоб ми пильніше дивилися та розпізнавали присутність Божу в усьому. Святий Ігнатій також навчає «шукати і знаходити Бога в усьому». Господь є присутній в усьому! Його любов дарує та підтримує усяке життя.

          Св. Ігнатій Лойола у листі до співбрата Саймона Родрігес (1534) написав, що у світлі всякої Божої доброти причиною будь-якого зла, яке собі лишень можна уявити та кожного гріха, є наша невдячність.

          Скільки є в мені невдячності?

          Невдячність є одним з найбільших проявів гордині. Невдячна людина постійно нарікає. Невдячна людина постійно пожадає і загарбує вже одним своїм поглядом та у своїх думках. Невдячна людина – це абсолютно сліпа і самотня людина, яка не бачить дарів, які вже отримала та, головне, не бачить Подателя життя.

          «Ойхарісто» грецькою мовою означає «я тобі дякую». Свята Євхаристія є молитвою подяки. Центральна молитва християнського життя може бути іспитом, наскільки вдячність є присутня у нашій свідомості.

          Усі ми сьогодні маємо святий обов’язок дякувати Богові за наших Воїнів які вже полягли за Україну. Нашою вдячністю та пам’яттю ми повинні вшанувати дар життя тих полеглих героїв. Вони віддали найцінніше за нас і ми повинні віддати їм належне через пам’ять та вдячність. Вдячність дозволяє нам зростати у прославі Того хто нам себе дарує у святому Причасті.

          Господи, навчи мене бути вдячним! Дозволь мені помічати Твої великі та малі дари! Понад усе даруй благодать розпізнавання Твоєї присутності і дії у моєму житті. Дякувати означає приймати Твою любов. Прийняття любові дозволяє радіти даром життя в повноті! Господи, даруй розуміння, що вдячність не є додатком, але остовою відносин з Тобою і моїм ближнім.

          О, Господи, я дякую Тобі …

          Mykhailo Stanchyshyn SJ

          Читай також

        • Ознаки зла
        • Священників УГКЦ Івана Левицького та Богдана Гелету звільнили з російського полону
        • «Усмішка української молоді є надією вашого народу», – брати Taize Блаженнішому Святославу
          • Оціни

            [ratemypost]