Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 45

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 45

          “І Він призначив дванадцятьох, щоб були при Ньому та щоб їх посилати із проповіддю” (Мк. 3, 14).

          Прославою Бога є твоє і моє життя!  Більшою прославою є почути і прийняти Його запрошення, відгукнутись на Його покликання – бути при Ньому!

          “О, Всевишній, Преславний Боже, освіти темряву мого серця і дай мені Господи істинну віру, світлу надію, досконалу любов, розуміння і пізнання, щоб виконав Твоє святе та істинне покликання” (св. Франциск).

          Первинним покликанням кожної людини є бути з Господом. Учень призначений і покликаний бути з Господом, щоб ставати собою – Його дитиною та другом, супроводжувати Його. Головним для Ісуса у бутті з людиною є не апостолят, а стосунок. Ісус будує тісні взаємини, глибокі, інтимні відносини зі своїми друзями, з кожним особисто. Ці стосунки мають стати міцним містком між Ним і апостолами, а також у середині спільноти Його учнів. Саме такі взаємини в майбутньому стануть фундаментом довіри, підтримки та дружби. Саме такі стосунки з Ним дадуть силу апостолам іти на хрест і нести Добру Новину до людей –  проповідувати.

          Бути з Ним – це первинний апостолят і місце народження Церкви, її місії. Бути з Господом – це мета усього апостольського служіння. Бути з Ним, щоб розпізнати волю Отця та знати Того, Кого проповідувати. Бути з Ним біля хреста, під хрестом, на хресті… на Його, на своєму і твоєму хресному шляху.

           Бути з Ним – це бути з Народом України – з дітками, жінками і старечими людьми – в часі випробувань. Бути з Ним – це бути хоча б духовно, у молитвах, з нашими Воїнами, які захищають Україну, там на передовій. Бути з Ним – це кожної миті, вдень і вночі, роздумувати, щоб я міг ще більше зробити для перемоги. Бути з Ним – це не втрачати здоровий глузд і бути увесь час на хресній дорозі в Україні, а не десь там в Колізеї! Бути з Ним – це не бути байдужим на великі страждання мого ближнього. Бути з Ним – це вислухати хоча б одну перелякану війною людину – прийняти хрест, як це зробив Ісус, мій Господь… Однак, в усьому я прагну, більше за все, бути не з війною, але з Ним, не зависати в новинах про війну, але шукати обіймів Христа, щоб остаточно перемогти та дійти до радості Його Воскресіння.

          Три роки апостоли були при Ньому! Три роки вони вчились в “університеті” Христа, спостерігали за Ним, але головного іспиту на Оливній горі і під хрестом, здається, не склали. Христові було боляче, що вони не можуть чувати з Ним навіть однієї години (Мр. 14, 37).

          Чи можеш молитись щиро та чувати віддано перебуваючи у тиші свого серця, перебуваючи з Ним? Чи розумієш, що Його не болить твій гріх, навіть найважчий, а що  Його болить віддаленість між Ним і тобою? Що взагалі для тебе означає бути з Господом, бути при Ньому? Чи усвідомлюєш, що перш ніж постати перед іншою людиною, ти покликаний/покликана постати перед Господом у молитві, чуванні, тиші? Чи намагаєшся весь свій день – свою працю, навчання, перебування з родиною, тощо, прожити з постійним усвідомленням того, що Господь є поруч тебе, у тобі?

          “Твоя молитва покаже тобі, в якому стані ти знаходишся” (св. Іван Ліствичник).

          “Тими днями Він вийшов на гору молитись і провів усю ніч на молитві до Бога. А як настав день, покликав Своїх учнів і вибрав з них дванадцятьох, яких назвав апостолами…” (Лк. 6, 12-13).

          Ісус кличе апостолів під час молитви, під час Його тісного діалогу з Отцем. Так як Ісус перебував у тісній злуці з Отцем, так і нас кличе до глибоких взаємин з Ним. Ісус неодноразово показує своїм учням приклад молитовного чування.

          В тиші глибини свого серця кожен з нас може відчути прагнення бути при Ньому, щоб пізнати ким Він є насправді, стати свідками Його життя і воскресіння у нашому житті. Спочатку людина покликана навчитись жити Його заповідями, а пізніше, перейти до значно більшого і глибшого – до внутрішнього життя з Господом. Бути при Ньому, перебувати з Ним, у Його присутності – це вчитись більше любити! Любити Господа, а потім і свого ближнього.

          Ісусе, я хочу бути з Тобою завжди, безперервно!

           Навчи мене жити, постійно усвідомлюючи Твою присутність і ловлячи на собі Твій люблячий погляд! Хочу розділяти з Тобою мої справи і відпочинок, біль і радість, втрати і здобутки!

           Господи, тільки з Твоєї ласки можу бути з Тобою, тільки з Твоєї ласки моє життя може наповнитись Твоїм духом і Твоїм життям!

          Mykhailo Stanchyshyn SJ

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.