5 серпня – Матері Божої Милосердя (Сніжної)

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • 5 серпня – Матері Божої Милосердя (Сніжної)

          Річниця освячення Римської базиліки Пресвятої Діви Марії. Після Собору в Ефесі, на якому було проголошено догму про Боже Материнство Пресвятої Діви Марії, Папа Сикст ІІІ присвятив Їй базиліку, збудовану на Есквілінському пагорбі в Римі у 432 році.

          Патрональне свято Згромадження св. Сестри Фаустини від початку відзначалося 5 серпня, оскільки в цей день Церква поклонялася Марії, Богородиці. Ця дата пов’язана з догматом про божественне материнство Марії (Богородиці) та річницею освячення базиліки Святої Марії Великої в Римі (Санта Марія Маджоре), найстарішої церкви на Заході, присвяченої Пресвятій Діві Марії. За традицією, у 352 році Марія з’явилася Папі Ліберію та римському патрицію Іоанну, наказавши побудувати храм у місці, яке вона сама вкаже. У ніч з 4 на 5 серпня, під час спеки, на пагорбі Есквілін випав сніг і там був побудований невеликий храм, який, можливо, з часом був зруйнований. Папа Сікст III, бажаючи відсвяткувати закінчення самого бурхливого Ефеського собору (431 р.), на якому було проголошено догмат про божественне материнство Марії (Богородиці), вирішив ретельно відбудувати цей храм. Пам’ять про доктрику Богородиці святкували спочатку у самій базиліці, але згодом наступні папи розширили її спочатку до Риму, а потім і до всієї Церкви. Сьогодні в літургійному календарі Церкви є вшанування пам’яті Сніжної Божої Матері, що згадує диво, пов’язане з будівництвом базиліки, і ця назва функціонує у свідомості віруючих. Тому факт святкування свята Марії як Матері Божого Сина – Джерела усякого милосердя був забутий, і тому дата особливого вшанування Матері Божої Милосердя у її Згромадження не дуже зрозуміла.

          З ініціативи генеральної настоятельки, матері Міхаели Морачевської, 5 серпня 1937 р. настоятелі на конгресі у Варшаві, а 15 серпня сестри у всіх монастирях обрали Богоматір Милосердя небесною патронкою Конгрегації. У той день сестра Фаустина написала: Під час цього дійства, яке відбулося на честь Богородиці, – наприкінці цього [діяння] я побачила Пресвяту Богородицю, яка сказала мені: «О, як приємно віддати належне вашій любові». І в цей момент вона покрила своєю мантією всіх сестер нашої Згромадження. Правою рукою вона обіймала генеральну-мати Міхаелу, а лівою – мене, і всі сестри були покриті її мантією біля ніг (Щоденник 1244). Тоді через сестру Фаустину Матір Божа дала велику обіцянку: Кожен, хто завзято витримає до смерті в Моїм Згромадженні, пройде повз вогонь чистилища, і я хочу, щоб кожен відрізнявся тими чеснотами: смиренням і лагідністю, цнотливістю і любов до Бога і ближнього, жалість і милосердя (Щоденник 1244).

          В акті виборів, який повторюється у доповненій формі щорічно 5 серпня, на патрональне свято Конгрегації, сестри знову передають кермо Згромадження Матері Милосердя, довіряють їй її духовний та матеріальний розвиток, всіх настоятелів, святість життя кожної сестри та осіб, довірених апостоляту Конгрегації. Вони обіцяють: вірність Ісусу, що відображається у їхньому житті Його милосердя до всього людського нещастя та вселяє довіру до Божого милосердя над світом. Вони просять Марію допомогти їм стати живим знаком Божого милосердя, що діє у світі, і покладають надію на її материнське милосердя, на якому вони завжди хочуть знайти підтримку, особливо у часи страждань, у життєвих труднощах і в годину смерті.

          Ми вшановуємо Тебе, Мати Милосердя, – кажуть наприкінці, – наша Пресвята Матір Генеральна. Керуйте нами, доглядайте за нами і ведіть нас до Бога. Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.