Християнство – це духовність тверезого мислення

Читай також

  • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Християнство – це духовність тверезого мислення

          Християнство – це духовність тверезого мислення. (Кс. Кшиштоф Ґживоч “Патологія духовності”)
          Це про мислення. Бог не для того створив людину, щоб вона мовчки і сліпо виконувала приписи. Ми ж не собаки, яких дрисерують: сядь, встань, голос, фас. Навіть пси можуть не слухатися дурних наказів і не кусати того, хто їм не нашкодив.
          Тому зрілих християн можна розпізнати по їхній розмові і поведінці: вони нічого не роблять через “бо так треба/так написано/інакше не можна”. Мотивація християн – це “люблю Бога, тому не хочу Його образити/люблю ближнього, тому вчуся слухати і чути/люблю себе, тому не буду робити щось всупереч своїм цінностям”.

          Ісус говорив про дві найголовніші заповіді – заповіді любові. І коли моє критичне мислення каже, що ось ці слова – не про любов, а про амбіції того, хто це сказав, то я не буду їх сприймати як істину. Бо Бог дав мені таке право. Якщо хтось привласнює собі монополію на істину – це вже початок секти або культу особи, що є дуже небезпечним.

          Це про тверезість. Тобто не п’яніти від того, що якісь слова сказав хтось великий, отже, це правда і по-іншому думати заборонено.
          Ось що пише кс. Кшиштоф, католицький священик з Польщі:
          “Звичайно у християнстві не бракує помилок у цій сфері. Християнство є мішаниною світла і тіні. Це також певна ілюзія, що кожен із духовних учителів завжди говорив лише правильні речі. Я часто запитував своїх студентів на іспиті з текстів Томи Аквінського, Йоана від Хреста чи Терези Великої, які слабкі місця конкретного твору, із чим не можемо погодитися. Дехто обурювався. Як це? У Терези Великої може бути щось неправильне? Звісно, у її творах є чимало чудових речей, але трапляються також і нісенітниці. Так самою святого Павла, Томи Кемпійського, у всіх. Ніхто не є Богом. Це ілюзія, що якщо вже Тома Аквінський щось сказав, то треба лише клякати і цілувати. У вченнях багатьох цих авторів є речі, з якими можна погодитися, і речі з якими погодитися категорично не можна. Так само у кожному з нас: у тобі, і в мені.”

          Християни – це ті, хто має достатньо сили сказати: вибачте, я помилився. Правда є іншою.
          Це ті, хто знає, де шукати правду.
          Хто перевіряє факти.
          Хто не вірить на слово, коли щось не співпадає з Євангелієм.
          Хто не надає іншим абсолютного авторитету.
          Це ті, хто знає, що чогось не знає.
          Хто постійно вчиться, зростає, шукає правди.
          І саме таке християнством я живу і планую жити далі.

          Сестра Антонія Шелепило

          Читай також

        • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 4.7 / 5. Vote count: 12

            No votes so far! Be the first to rate this post.