Молитва переображує нас та просвітлює все навколо нас

Читай також

  • Папа заохочує до проведення ініціативи «24 години для Господа»
  • Папа: життя має цінність тоді, коли його приносимо в дарі іншим
  • Папа: Господь принесе полегшення любій Україні, що з нетерпінням прагне миру
        • Молитва переображує нас та просвітлює все навколо нас

          У своїй недільній катехизі Святіший Отець заохотив вірних за допомогою молитви здійматися разом з Ісусом на гору Божої слави.

          На місці світла

          Як зауважив Святіший Отець, євангелист показує нам переображеного Ісуса на горі, яка є «місцем світла, захоплюючим символом досвіду, зарезервованого для трьох учнів». Вони вийшли разом з Учителем на Тавор, бачать Його зануреним у молитву, і в певний момент «вираз Його обличчя змінився».


          «Звикнувши бачити Його щоденно у простому образі Його людяності, перед обличчям цього нового сяйва, що огорнуло всю Його особу, вони вражені», – зазначив Папа, додаючи, що коли з’явилися Мойсей та Ілля, які розмовляли з Ним про Його Пасху смерті й воскресіння, Петро не витримав і вигукнув: «Учителю, добре нам тут бути», бажаючи, «щоб ці хвилини благодаті ніколи не закінчувалися».

          У відповідний момент

          За словами Єпископа Риму, ця подія трапилася у «чітко визначений момент Христової місії», тобто, після того, як Він звірився учням про те, що багато страждатиме, буде вбитий і третього дня воскресне. Ісус знає, що вони не приймають цієї дійсності, а тому необхідно їх до цього приготувати, щоб вони знали, що «це шлях, через який Небесний Отець приведе Свого улюбленого Сина до слави, воскресивши Його з мертвих».


          «Такою, – сказав Папа, – буде також дорога учнів: ніхто не приходить до вічного життя, як лиш ідучи за Ісусом, несучи власний хрест під час земного життя».

          Страждання промине

          «Отож, Христове Преображення показує нам християнську перспективу страждання. Страждання – це не садомазохізм, воно є необхідним, але перехідним етапом. Мета, до якої всі ми покликані, сяюча як і переображене Христове обличчя: в Ньому – спасіння, блаженство, світло, безмежна Божа любов», – вів далі Святіший Отець, пояснюючи, що показавши Свою славу, Ісус запевняє, що «хрест, випробування та труднощі» знайдуть своє вирішення та подолання в Його Пасці.


          «Отож, в цей Великий Піст сходьмо також і ми на гору разом з Ісусом! Як? За допомогою молитви. Сходьмо на гору з молитвою. Тихою молитвою серця, завжди шукаючи Господа. Проведімо кілька хвилин в зосередженні, трішки кожного дня, зосередьмо свій внутрішній погляд на Його обличчі й дозвольмо, аби його світло пронизало нас та поширилося в нашому житті», – заохотив Папа.

          Молитва переображує людину

          У цьому контексті Святіший Отець звернув увагу на те, що Ісус переобразився саме під час молитви, занурившись «у глибоку розмову з Отцем», в якій також відлунювали закон і пророки, представлені Мойсеєм та Іллею. І коли Він «повнотою Свого буття приймав спасенну волю Отця», включаючи також і хрест, «Божа слава огорнула Його, виявляючись також і назовні».


          «Саме так, браття й сестри: молитва у Христі та в Святому Дусі перетворює людину зсередини та може просвічувати інших і навколишній світ», – сказав Папа, заохотивши й з радістю прямувати великопосним шляхом, присвячуючи час на молитву й Боже слово, які нам «протягом цих днів щедро пропонує літургія». «Нехай же Діва Марія навчить нас залишатися з Ісусом також і тоді, коли ми не розуміємо Його, не можемо збагнути. Бо лише залишаючись із Ним, побачимо Його славу».

          VaticanNEWS

          Читай також

        • Папа заохочує до проведення ініціативи «24 години для Господа»
        • Папа: життя має цінність тоді, коли його приносимо в дарі іншим
        • Папа: Господь принесе полегшення любій Україні, що з нетерпінням прагне миру
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.