Глава УГКЦ: «Революція гідності стала поворотним моментом у відкритті гідності громадянина України»

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Глава УГКЦ: «Революція гідності стала поворотним моментом у відкритті гідності громадянина України»

          Герої Майдану, учасники Революції гідності вийшли на Майдан у Києві не для того, щоб брати, а для того, щоб дати – дати свідоцтво і навіть своє життя задля гідності і свободи майбутніх поколінь. Про це сказав Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, під час проповіді у свято Архистратига Михаїла.

          Предстоятель відзначив, що Михаїл є особливим покровителем нашої столиці – міста Києва, особливим покровителем також нашого війська. «Небесне воїнство опікується українським воїнством, яке захищає мир, добробут, свободу і незалежність нашої України», – наголосив він.

          Блаженніший Святослав також відзначив, що сьогодні ми святкуємо особливий день – День гідності і свободи. «Сьогодні ми в особливий спосіб, – сказав він, – вдивляємося у героїв Небесної сотні, у тих, які своїм життям і своєю смертю засвідчили перемогу добра над злом. Небесна сотня є своєрідною іконою того собору Архистратига Михаїла і небесних сил безтілесних в нашій земній історії».

          За його словами, Небесна сотня, Революція гідності стала певним поворотним моментом у відкритті гідності людини, гідності громадянина України, Української Держави.

          Глава Церкви вважає, що герої Небесної сотні виставили певний морально-етичний еталон для виміру добра, яке ми хочемо вчинити для нашого народу, моральний еталон, яким ми вимірюємо вчинки кожної влади, яка сьогодні діє в Україні.

          У чому полягає цей еталон, цей голос добра, голос небесного воїнства через свідоцтво і смерть Героїв Небесної сотні? «Ми часто бачимо, що коли хтось приходить до влади – приходить щоби брати, щоби скористатися для свого власного добра і потреби, приходить, щоби лобіювати свої приватні інтереси чи якоїсь політичної чи приватної групи», – сказав проповідник.

          Свобода є справді тоді, – переконує він, – коли людина чинить добро. Ми відчуваємо, що гідність справді може бути революцією.

          «Папа Венедикт свого часу під час Світового дня молоді у Кельні сказав до молоді, що коли людина відкриває свою власну гідність, це є революцією. Сьогодні ми бачимо цей дивний задум про людину, що Бог створив людину нічим не гіршу за гідність ангелів», – розповів Блаженніший Святослав.

          «Отож, вглядаючись у ті висоти гідності і свободи людини, молячись за героїв Небесної сотні, за гідність і свободу нашого народу і Незалежність Української Держави, ми сьогодні відкриваємо радість, яку нам звіщає Михаїл гаслом “Хто як Бог!”», – зазначив Предстоятель.

          Слухаючи сьогодні добру новину про перемогу добра над злом, добру новину про вічну вартість Революції гідності, про свідоцтво Небесної сотні, – додав він, – ми починаємо розуміти, що, вдивляючись у сьогоднішнє життя, коли бачимо ницість, гріх, біду, розгубленість людини, хочеться плакати. Але коли підносимо очі вгору, як запрошує Церква, і вдивляємося в Божу любов і Боже милосердя, хочеться радіти, радіти Духом Святим.

          Департамент інформації УГКЦ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.