Католицька школа в Києві: тут не виховують дітей для ідеального світу

Читай також

  • Триває набір на річну сертифікатну програму ФБФ УКУ «Християнська традиція для сучасного світу»
  • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
  • Лист св. Івана Павла ІІ до дітей, які чекають Різдва
        • Католицька школа в Києві: тут не виховують дітей для ідеального світу

          Про католицьку освіту в Україні загалом знають досить небагато. Запитайте своїх знайомих і переконаєтеся, що багато з них говоритиме про школу при монастирі, якийсь закритий від світу заклад, де все базоване виключно на релігійних вченнях. Тож, щоб краще зрозуміти, чим особлива католицька освіта пропоную відкрити для себе Католицьку школу в Києві, яка вже другий рік руйнує стереотипи і шаблонне сприйняття.

          ― У світі загалом діє понад 200 тисяч католицьких шкіл, де навчаються більш, як 8 мільйонів учнів. Це світовий бренд. Хоча для України це відносно нова тенденція, все ж є вже добра основа. Католицькі школи відрізняються декількома факторами, які варті уваги. Це передовсім ― якісна освіта. І для її забезпечення дбаємо, ретельно підбираючи вчителів та формуючи навчальну програму за світовими зразками, ― пояснює співзасновниця і директорка Католицької школи в Києві сестра Христофора Бурштин. ― Велику увагу приділяємо також ґрунтовному підготуванню наших учнів до життя. І, звичайно, ціннісні орієнтири. Цього досягаємо завдяки тому, що в основі нашої школи є світоглядна складова, якою керуються люди, які в нас працюють. До речі, вони далеко не завжди належать до католицької конфесії, але знають і підтримують її орієнтири.

          Щоб краще розуміти, як і чим живе Католицька школа в Києві, достатньо трохи часу поспостерігати за подіями, які висвітлюють на своїй сторінці. Думаю, багато батьків будуть приємно вражені, наскільки комплексно тут підходять до формування світогляду дітей. Адже окрім навчання під час уроків у цій школі учні мають можливість відвідувати різноманітні гуртки ― малювання, гра на бандурі, читання, і, що особливо важливо, вивчення англійської з носієм мови. Особливістю є й те, що навчальний день сформований так, аби діти мали час і на відпочинок, і на підготовлення домашніх завдань, і на прогулянки та екскурсії.

          ― Правила в нашій школі формуємо на християнських цінностях ― на свободі та відповідальності. Ми акцентуємо на відповідальному ставленні до навчання, забезпечення необхідних для життя компетенцій, тому діє так багато різноманітних гуртків. Також маємо низку заходів, які розвивають спільноту загалом, забезпечуючи пропорційну взаємодію між вчителями, батьками та дітьми. Ми пропонуємо різні активності релігійного характеру, наприклад, спільні літургії, реколекції, в яких можуть брати участь батьки з дітьми та вчителі, ― пояснила сестра Христофора.

          Щоранку перед уроками діти збираються разом із вчителями в ранкове коло, щоб спільно обговорити різні цінності, як вони проявлені у житті, яка поведінка визначає їх, учні наводять різні приклади, тим самим відкриваючи власне сприйняття та розуміння, як практикувати цю цінність. Це також своєрідне налаштування на день, на роботу і, звичайно, час для спільної молитви.

          ― У нашій школі практикуємо «змішані» уроки, до яких залучаємо учнів різних класів. Так кожні два тижні проходить хореографія та фізкультура. Спільні уроки допомагають дітям навчитися взаємодіяти і висловлювати свою думку. Тож, коли після початкової школи підуть в інші школи, знатимуть, як правильно обстоювати власні межі, аргументувати свою поведінку і приймати інших дітей. Багато уваги приділяємо також психологічній гігієні, яка вчить їх розуміти один одного і себе. Двічі на місяць із дітьми працює відома психологиня Наталія Сиротич. Вона також дає певні рекомендації вчителям щодо взаємодії з тим чи іншим учнем та допомагає співдії з батьками. Дітей небагато, тож можна забезпечити індивідуальний супровід. Те ж стосується і навчальних дисциплін. Та ми не виховуємо дітей для ідеального світу. Вчимо їх висловлювати свої почуття, дбаємо, щоб вони були життєстійкими, ― додала директорка Католицької школи в Києві.

          Зараз триває набір учнів до першого класу. Оскільки школа невелика, то й місць ― небагато. Планують взяти на навчання 10 першачків, а також є можливість доукомплектувати другий і третій клас ― по п’ятеро учнів.

          Для спрощення комунікації можна ТУТ заповнити анкету. Із додатковими питаннями можна писати у приват або телефонувати 0503551027.

          Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Триває набір на річну сертифікатну програму ФБФ УКУ «Християнська традиція для сучасного світу»
        • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
        • Лист св. Івана Павла ІІ до дітей, які чекають Різдва
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"