«Маємо допомагати тим, кому пощастило менше, ніж нам», ― свіже число «Патріярхату»

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • «Маємо допомагати тим, кому пощастило менше, ніж нам», ― свіже число «Патріярхату»

          «В нас триває війна за те, до якої цивілізації належимо: до «русского міра» чи до західної, де є горизонтальна організація суспільства і життя людини має цінність, тобто її права захищені законом, де є людська гідність, на відміну від гордості за імперію, «большую страну». Так говорить завідувач кафедри психології і психотерапії УКУ Роман Кечур в інтерв’ю, яке відкриває тему нового номера часопису «Патріярхат»: «Солідарність як шлях до перемоги».

          Роман Кечур також ділиться своїми думками про те, як нам вибороти перемогу і впоратися з величезними втратами. Він говорить: жодна війна не минає так, що всі однаково постраждали чи всі однаково доклалися до неї. Але якщо ми хочемо майбутнього для нас самих як спільноти, то повинні змінити базис наших взаємостосунків. Нам потрібно збудувати соціально-відповідальну країну, де ті, кому пощастило більше, допомагатимуть тим, кому війна принесла великі втрати.

          Цю ж тему підхоплює у своєму матеріалі о. Григорій Рогацький: «Людяність – це побачити іншого, того, що в біді, в потребі, тихо, щиро і щедро старатися допомогти як брат, по-людськи».

          Ім’я донеччанина отця Тихона Кульбаки відоме багатьом людям. Головно про нього дізналися у 2014-му, після його полону у «ДНР»-івців. Після звільнення о. Тихон пережив кілька складних операцій і потребував психологічної допомоги. А тепер він своїм прикладом свідчить про високу життєстійкість та як психолог допомагає багатьом людям. У цьому випуску часопису він говорить: «Навіть після того, як над людиною вчинили насилля, вона здатна піднятися на щабель вище у своєму житті, залікувати рани і стати ще продуктивнішою, аніж до цього».

          Особистими свідченнями ділиться і екзарх Василій Тучапець – очільник Харківського екзархату УГКЦ, який залишався у Харкові в найскладніші періоди війни. Поміж іншого, владика розповідає про знайомого, який займався фермерством. Зустрівши єпископа Василія він сказав: «Прішлі еті кацапи і всьо унічтожилі» та попросив дати йому якусь роботу, аби він не спився. «В словах того чоловіка було дуже багато агресії, – розказує екзарх. – Але він не хотів перебувати в депресії, хоча втратив усе, чим займався роками. Хотів щось робити, а не сидіти склавши руки чи пиячити».

          У своєму матеріалі Тетяна Євсєєва, старша наукова співробітниця Інституту історії України НАН України, продовжує тему російських ідентичностей, які дозволили Путіну розгорнути геноцид українського народу. А Львівський митрополит Ігор Возьняк ділиться з читачами «Патріярхату» спогадами про служіння на Поділлі, передусім на Вінниччині, в часи підпілля УГКЦ.

          У цьому номері «Патріярхату» є ще кілька цікавих матеріалів. Це дослідження Аліції Новак і Тараса Шманька рукописного щоденника унійного єпископа Максиміліяна Рилла. А також стаття Едуарда Бердника про сучасне українське богослов’я та дослідження іконографії «Страстей Христових» і «Страшного суду» в меморіалах Львова, описане мистецтвознавцем Михайлом Скопом.

          Нагадаємо, журнал «Патріярхат» можна передплатити через Укрпошту. Передплатний індекс – 90827. Часопис також можна придбати в електронній версії на сайті – journals.ua.

          «Патріархат» є у Facebook та Twitter. Архів номерів шукайте на сайті часопису.

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.