Від війни до сталого миру: українські і іноземні інтелектуали поділились баченням справедливого завершення війни

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Від війни до сталого миру: українські і іноземні інтелектуали поділились баченням справедливого завершення війни

          У середу, 4 жовтня, у Львові розпочався 16-й Екуменічний соціальний тиждень з фокусною темою «Від війни – до сталого миру: через справедливість та солідарність». У перший день відбулась однойменна міжнародна панельна дискусія.

          Відкрив панельну дискусію професор Мирослав Маринович, віцеректор Українського католицького університету. У своїй доповіді він наголосив, що ми не можемо побудувати дієву систему безпеки – тобто сталий мир – шляхом спотворення чи ігнорування цінностей, передусім справедливості. Водночас що більше політики ігнорують цінності через несправедливі поступки агресору, то зарозумілішим він стає, і дедалі меншу безпеку ми отримуємо.

          «Для українців головним критерієм є справедливість, а тому якщо їхня держава чинить несправедливість, вони бунтують проти держави. І в історії було не раз, що через свою вимогу справедливості ми занапащували свою державність. Для московитів же все навпаки: головним критерієм є державність. І вони легко змиряться з несправедливістю своїх правителів, якщо при цьому буде збережено їхню державу», – поділився Мирослав Маринович.

          Ще одним доповідачем міжнародної панелі «Від війни – до сталого миру: через справедливість та солідарність» став доктор Жерар Паверс, директор Католицького центру з миробудування, професор Університету Нотр-Дам. Він зазначив, що справедливий мир має багато складових. Як мінімум, він повинен гарантувати негативний мир – безпеку, вільну від постійної загрози нової війни. Але він повинен йти набагато далі і прагнути до позитивного миру – миру, заснованого на справедливості, свободі, правді і примиренні.

          «Україна зараз є жертвою цієї небезпечної і невиправданої доктрини, доктрини «сила має рацію», яка слугує лише сильним державам, що прагнуть домінувати над слабшими. Якщо Україна та інші країни хочуть мати безпеку, на яку вони заслуговують, необхідно відкинути вседозволені підходи до етики і законів війни, а також небезпечні доктрини, такі як превентивна війна. Застосування військової сили має бути справді винятковим випадком – як у випадку з Україною – захисту від реальної агресії або збройного нападу», – зазначив він.

          Валерій Пекар, викладач Львівської бізнес-школи УКУ, поділився основними тезами Маніфесту сталого миру, розробленого українським громадянським суспільством. Він наголосив, що страх, що Україна неспроможна держава, має залишитись в минулому. Бо неспроможна держава не могла б чинити опір такому великому ворогу.

          Маніфест спрямований водночас на українське суспільство — щоб українці уявляли свою перемогу, міжнародних  союзники —  світ має знати, як запобігти наступній війні, а також на наших антиімперських союзників в РФ — на них, як зазначено в Маніфесті, покладається основна робота.

          «Неможливо отримати мир ціною справедливості чи справедливість ціною миру. Сталий мир – це мир і справедливість одночасно», — наголосив Валерій Пекар, представляючи Маніфест.

          Нагадаємо, форум триватиме до 7 жовтня. Під час нього відбудуться круглі столи, міжнародні панельні дискусії, семінари, виставки та майстер-класи, поділені за тематичними блоками: релігійно-екуменічний та етичний, історико-політичний, екологія, міграція, культурно-освітній та інформаційний.

          Організаторами форуму є Інститут екуменічних студій (ІЕС) УКУ, Український католицький університет (УКУ УГКЦ), Фонд Конрада Аденауера в Україні (ФКА), Німецька лютеранська церква (EKD).

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.