Про подружжя з Папою Павлом VI

Читай також

  • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
  • Чи можуть меми, снепи та емодзі бути шостою мовою любові?
  • «Подружжя – це невпинна подорож двох»
        • Про подружжя з Папою Павлом VI

          Слова «Подружжя ― це не підсумок сліпих сил природи, а установка Творця для здійснення Його плану любові в світі» – належать Папі Павлі VI. Дослівно вони звучать так: «Подружжя не є простим продуктом випадку або результатом еволюції несвідомих природних сил, воно насправді так створене Богом Творцем у мудрому передбаченні, що здійснює серед людей Його план любові». Знаходяться вони у ЕНЦИКЛІЦІ СВЯТІШОГО ОТЦЯ ПАВЛА VI HUMANAE VITAE – Людське життя.

          У енцикліці говориться про подружню любов, яка проявляє свою природу і шляхетність особливо тоді, коли ми зрозуміємо, що вона бере свій початок з найвищого джерела – від Бога, “який є любов’ю”. Папа говорить про ознаки та характерні вимоги подружньої любові, правильне розуміння яких надзвичайно важливе. Ця любов є передовсім людська: чуттєва і духовна водночас. Тому вона випливає не лише з інстинкту та пристрасті, але й з рішення свобідної волі, яке спонукує до того, щоб витривати у радості й смутку повсякденного життя, навіть від того зміцнитись: таким чином подруги стають одним серцем і однією душею та разом досягають свого людського сповнення. Далі, це любов цілісна, тобто – дуже особлива форма особистої приязні, у якій подружжя великодушно ділять все без неналежних застережень і без егоїстичних розрахунків. Хто насправді любить свого подруга, – любить його не заради того, що від нього отримує, а, радше, любить його заради нього самого, і є щасливий від можливості збагатити його, подарувавши йому себе самого.

          Подружня любов є також вірною і виключною аж до смерті; саме так чоловік і жінка розуміли її у той день, коли вони, будучи свідомими свого вчинку, пов’язали себе у шлюбі. Хоча вірність чоловіка і жінки іноді є важкою, ніхто не має права стверджувати, що вона є неможливою, навпаки, у всі часи вона завжди була чимось шляхетним і достойним. Приклади багатьох подружніх пар впродовж століть доводять, що вірність не лише відповідає природі подружжя, але також є джерелом глибокого, тривалого щастя. Зрештою, ця любов є плідною, оскільки вона не зводиться виключно до любовних взаємин чоловіка і жінки, а прагне тривати поза ними та зачинати нове життя. “Подружжя і подружня любов по своїй суті є спрямовані на зачаття і виховання нащадків. Діти, справді, є найціннішим даром для подружжя та надзвичайно сприяють благу самих батьків”.

          Тому далі говориться про відповідальне батьківство. Подружня любов вимагає від чоловіка та жінки вірного розуміння їхнього обов’язку відповідального батьківства, на якому сьогодні справедливо наголошують і який потрібно правильно розуміти. Тому ми повинні розглянути його з точки зору різних легітимних і взаємопов’язаних аспектів.

          Завдання відповідального батьківства вимагає від подружжя, щоб вони визнали свої обов’язки перед Богом, самими собою, своєю сім’єю та людським суспільством, зберігаючи при цьому належний порядок добра та цінностей. З цього випливає, що вони, сповняючи завдання передавання життя, не мають права діяти свавільно, так, неначе визначення морально допустимих шляхів залежало би від їхнього власного довільного розсуду. Вони, радше, зобов’язані зорієнтовувати свою поведінку на Божий план творення, котрий, з одного боку, виражається в суті подружжя та його актів, а з іншого боку, його проголошує незмінне вчення Церкви.

          Християнське подружжя повинно думати про те, що їхнє покликання до християнського життя, яке починається у Хрещенні, розкривається і укріплюється у Таїнстві Подружжя. Так “вони зміцнюються і неначе освячуються”, щоб вірно виконувати свої завдання, привести до завершення своє покликання і дати світові покладене на них християнське свідчення. Господь довірив їм це завдання, щоб вони відкрили людям той святий і водночас лагідний закон, який глибинно поєднує їхню взаємну любов та співділання з любов’ю Бога, Подателя людського життя. Ми аж ніяк не заперечуємо, що іноді для життя християнського подружжя виникають серйозні труднощі: бо як для кожного з нас, так і для них “тісні ті двері й вузька та дорога, що веде до життя”.

          Слова «Подружжя ― це не підсумок сліпих сил природи, а установка Творця для здійснення Його плану любові в світі» – означають, що Бог так у своєму задумі уклав, щоб чоловік був з жінкою разом і щоб вони жили у любові.  Але для цього потрібно укласти шлюб. Більшість людей сприймає церковний шлюб як традиційний, а відтак, як звичайний спосіб укладення подружжя. Усе частіше він стає формою «легалізації» перед Богом і Церквою любовного зв’язку після кількох років спільного життя. Багато подружніх пар уклали Таїнство Подружжя, але не можуть сказати, в чому полягає його реалізація у щоденному житті. Вони швидко розуміють, що нездатні кохати одне одного, що їм бракує єдності, що в них різні прагнення й очікування, вони страждають, живучи вдвох…, але не прямують до Бога, щоб їхня слабкість і гріх були переможені міццю розіп’ятого і воскреслого Христа. Християнин вірує, що Ісус Христос воскрес, а отже, живе й сьогодні. Тому разом з Ним прагне переживати такі важливі події у своєму житті, як любов, подружжя, сексуальне пожиття, виховання дітей. Своє життя він хоче віддавати Ісусу Христу, хоче жити з Ним і для Нього, слухати Його слів та виконувати заповіді. Подружжя – це Таїнство, а це означає, що конкретна спільнота життя і любові, утворена чоловіком і жінкою; спільнота, яка ґрунтується на щирості й вірності, готовності народжувати і виховувати дітей, яка реалізується в перспективі спільного життя аж до смерті; спільнота, особливим чином позначена Божою присутністю. Життя в подружжі, яке саме так розуміється, стає для християн дорогою до святості та провадить до зустрічі з Богом.

          За енциклікою Папи Павла VI Humanae vitae.

          о. Теодор Дутчак

           

          Читай також

        • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
        • Чи можуть меми, снепи та емодзі бути шостою мовою любові?
        • «Подружжя – це невпинна подорож двох»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора