Токсичні люди в твоєму оточенні: любити чи розпрощатись?

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
  • А ти сьогодні бачив Бога?
        • Токсичні люди в твоєму оточенні: любити чи розпрощатись?

          Токсичні люди – хто вони? Це люди, після спілкування з якими я відчуваю себе так, наче зʼїла щось не те. Розмова з ними – немов отруєння. Я можу не до кінця розуміти, чому мені погано під час розмови, але психіка сигналізує, що щось не так. 

          Чи варто спілкуватися з такими людьми? Християни вважають, що треба всіх любити і нікого не відкидати. Але уникати токсичних людей – це про здорову дистанцію. Варто зізнатися самому собі: та чи інша людина з мого оточення є для мене токсичною. Якщо якась їжа мені шкодить, я дозволю собі її раз на місяць.Так само і з токсичними людьми, спілкування з ними слід дозувати.

          Ми не можемо нікого змінити, але варто спробувати поговорити, висловитись, що мені не комфортно, мені не приємні ці слова, що наше спілкування позбавлене балансу і я відчуваю себе використаною тощо. Іноді це має позитивний ефект.  Однак якщо людина не чує, то варто утримувати дистанцію. Якщо людина хоче лише брати, не віддаючи взамін – з нею треба дистанціюватись. Це не є гріхом, це психологічна безпека.

          Коли ми говоримо про токсичних людей у найближчому оточенні, то варто знову ж таки спробувати поговорити, окреслити свої межі, права, потреби. Але якщо, наприклад, моя найдорожча мама мене тролить, то чи варто продовжувати таке спілкування? Кожна доросла людина має право на здорове ставлення до себе.

          Людей змінити не можемо, але можемо змінити своє ставлення. Можемо обгородити свій простір від негативу. 

          Щоб уникнути спілкування з токсичними людьми,  насамперед слід самому не бути токсичним. Парадокс полягає у тому, що ми притягуємо подібних до себе людей. Якщо людина працює над собою, розвивається, росте, шукає тих, до кого варто доростати – такі ж люди приходять у її життя.

          Кожен з нас вирішує, спілкуватись чи не спілкуватись з токсичним оточенням. Це відповідальність за своє життя. Якщо виникає проблема із токсичним партнером, спілкування з яким не уникнути з тих чи інших причин – слід працювати над собою. Перестати дозволяти комусь те чи інше ставлення до себе, ту чи іншу манеру звертання, висловлювання – і прогрес буде помітним. Спочатку, звісно, буде опір, але надалі – людина почне розуміти, що так не можна, те і те не можна допускати у спілкуванні з вами.

          Якщо я дозволяю по собі топтатись – охочі знайдуться. 

          Що робити, якщо токсичне спілкування у шлюбі? Працювати над собою за тим же сценарієм, вкладати у себе – розвиток когось із подругів провокуватиме ріст іншого.

          Чому люди стають токсичними? Часто через сімʼю і сімейні сценарії поведінки. Ми приносимо їх у своє життя і повторюємо доти, допоки це не усвідомимо і не захочемо змінити. 

          Людина, яка говорить лише про свої потреби, дуже часто є токсичною. Говорити про проблеми, звісно, потрібно. Але варто одразу вияснити, яка роль співрозмовника – слухати і ще раз слухати не отримуючи слухання взамін? Тоді  це не рівноцінні стосунки. 

          Як любити токсичних людей? Якщо любов до інших має проявлятися у тому, що  я ненавиджу себе, йду туди, де мені важко, сумно – це неправильно. Якщо людина – тиран, небезпечна для мене, то любов проявлятиметься у тому, що я візьму максимальну дистанцію, щоби вберегти себе. 

          За етером зі сестрою Антонією Шелепило Школи богослов‘я тіла

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
        • А ти сьогодні бачив Бога?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 4.5 / 5. Vote count: 17

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)