Ключові завдання подружжя: дітонародження і задоволення для подругів»

Читай також

  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
  • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
        • Ключові завдання подружжя: дітонародження і задоволення для подругів»

          На екваторі проєкту онлайн-школи «Як зберегти любов у стосунках», Катерина Білецька – магістр Богослов’я, викладач кафедри Богословʼя УКУ говорила на тему: «Чи варто використовувати контрацепцію?». Обговорювали статеве життя в подружжі та різні методи контрацепції.

          «Ще з першої книги Біблії Господь закликає нас: «Будьте плідні й множтеся». Існує 2 ключові завдання подружжя: дітонародження і задоволення для подругів. Якби статеве життя було подібне до відрубування 2 пальців, то б ніхто не народжував дітей. Статеве співжиття приносить задоволення і воно є нерозривно повʼязано з дітонародженням. Існує небагато способів, за допомогою яких ми можемо розділити цих 2 завдання подружжя. Завдяки контрацепції ми можемо звести дітонародження на маргінес», – ділиться лектор.

          Найпопулярніші засоби контрацепції: презервативи, КОКи, спіраль, перев’язування маткових труб або стерилізація, перерваний статевий акт. За статистикою минулого десятиліття в Україні 21,6% використовують традиційні методи контрацепції (перерваний статевий стосунок); 18,6 – презервативи; 6% – оральну контрацепцію; 19,3% – внутрішньо маткова спіраль; 0,1% – інші сучасні методи; 33,6% – не використовують жодного методу.

          Серед засобів, що мають контрацептивну дію розділяють: барʼєрні засоби контрацепції (презервативи, діафрагми), сперміциди (дія хімічних речовин на сперматозоїди), перерваний статевий акт. Ефективність презервативів визначається pearl index, на 100 випадків припадає 21 прецедент незапланованої вагітності у жінок, 18 в чоловіків.

          Викладачка говорить:

          «Дослідження доводять, що презервативи не дають 100% захисту від венеричних хвороб. Вірус папіломи людини – одна із найпоширеніших хвороб. Викликає ракові захворювання, хоча чоловіки переносять безсимптомно. Презерватив не дає надійного захисту, бо не повністю покриває усі ділянки шкіри. Точно такі самі висновки з інфекцією ВІЛ, бо латекс не має надійної щільності. Звісно, є ще й значні помилки і проблеми (зокрема втрата ерекції) під час застосування презервативів».

          Зігмунд Фрейда висував припущення, що є певний вплив використання презервативу на психічне здоровʼя людини, що такі маніпуляції підживлюють невроз. Дослідження португальських і британських науковців довели, що статевий стосунок без використання презерватива корисний для психічного та фізичного здоровʼя, а з презервативом – навпаки, веде до стресу і депресії. Статевий акт із використанням презерватива також повʼязаний з погіршення якості стосунків (відсутність вагінальної статевої радості може погіршити звʼязок пари) та більшою кількістю негативних почуттів стосовно статевого єднання (сором, тривога). Дослідження університету західної Шотландії показують, що більше використання презервативи означає більше депресії та більше спроб самогубств. Вони також дослідили, про негативні біологічні наслідки на здоровʼя жінки (кровотоку, оксигенації тощо.) І також те, що жінки, які використовували барʼєрні методи контрацепції, мали більший ризик для розвитку раку молочної залози.

          Презервативи часто використовують поєднуючи із сперміцидами. Вони створюють додатковий захист, який провокує і додатковий ризик. Сперміциди мають здатність викликати ракові захворювання. А ще вагінальні свічки або губки зі сперміцидами здатні не лише вбити сперматозоїд, а просто його пошкодити, завдавши шкоди на генетичну інформацію дитини. І ця дитина має шанси народитись з вадами розвитку.  Вони дуже подразнюють слизові оболонки, змінюють мікрофлору, що стає загрозою для інфекційних захворювань.

          «Один зі стародавніх методів – це перерваний статевий стосунок. Чоловіки відчувають статеву радість тоді, коли сімʼя проходить сім’явивідних протоках. А жінка – в момент сім’явиверження і після нього. Тому незадоволеність жінки може призвести до негативних наслідків і не бажання мати статеві відносини. Як на фізичному рівні, до утворення тромбів і зменшення імунітету вагінальних зон (молочниця). Так і на психоемоційному рівні особливо. В чоловіків даний метод провокує імпотенцію», – наголошує пані Катерина.

          Існують засоби контрацепції змішаної дії: інʼєкційні гормональні контрацептиви (засоби типу депо), імплантанти, посткоїтальні засоби (таблетка «наступного» дня), гормональні таблетки. Вони мають як контрацептивний, так і раньоабортивний ефект. Пошкоджують слизову оболонку матки, а також впливають на рухомість маткових труб (як наслідок, позаматкова вагітність або викидень), вплив на ендометрій. Вони створюють високий рівень тромбів, кровотеч, провокують серцево-судинні захворювання та рак. Як наслідок – збільшення ваги, зменшення статевого потягу, депресії.

          Найнебезпечніші – абортивні засоби (внутрішньоматкові і простогландини). Зокрема, через внутрішньоматковку спіраль, сперматозоїд з’єднується із яйцеклітиною, але зачата дитина не може імплантуватися, бо засіб викликає запальні процеси на ендометрії. Тому дитина виходить викиднем. Жінка має регулярно ходити до гінеколога і виконувати самообстеження щотижня, щоб переконатись, чи спіраль не випала або не опустилась. Особливо ризики є після пологів, коли матка розтягнута, а при звужені, спіраль здатна проколоти її. Також через спіраль у матку потрапляють різні інфекції, а так, як спіраль створює там запальний процес, інфекції стають причинами серйозних захворювань.  

          Викладачка каже:

          «Всі ці засоби спричиняють негативні наслідки на здоровʼя чоловіка та жінки. І найбільше, створюють негативний вплив на стосунки в парі. Найбільш прийнятний спосіб контрацепції в подружжі – природні методи планування сім’ї. Сучасні наукові дослідження також доводять, що кількість сексуальних партнерів впливає на якість шлюбу».

          Також вона додає, що найбільша кількість людей, які задоволенні шлюбом, це ті, які не мали статевого співжиття до одруження. 45% зі 100 опитаних, які оцінили своє сімейне життя на хорошому рівні були ті, які дотримувались дошлюбної чистоти. Ті, які мали від 2 до 4 партнерів на 40%. Пари, в яких чоловік або жінка мали від 5 до 9 сексуальних партнерів задоволенні своїм шлюбом лише на 25% зі 100. А ті, які мали більше 10 партнерів, лише 14% щасливі у стосунках.

          Нагадаємо, що вже відбулась половина лекцій, які організовує онлайн-школа «Покликані до любові» від експертів з побудови взаємин, які вже понад 5 років допомагають формувати стосунки любові у парах та сім’ях.  Посилання на соцмережі.

          Підготувала: Юлія Сиротюк

           

          Читай також

        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"