Не поспішайте руйнувати стосунки

Читай також

  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Не поспішайте руйнувати стосунки

          Гнів досяг точки кипіння в нашій країні. Пасажирів знімають з рейсів, тому що вони розмахують кулаками. VIP-клієнти магазинів нервуються в чергах до каси…

          Ми не просто роздратовані. Ми обурені. Стало модним додавати в наші розмови і повідомлення в соціальних мережах ненормативну лексику. На радіо, в політичних телешоу, в твіттері, інстаграмі, коментарі онлайн або вуличні протести — ми розвинули навички скидати один на одного словесні бомби.

          Нас вже не хвилює, наскільки наші слова ображають людей. Наша любов заледеніла.

          І ми наївні, якщо не усвідомлюємо, що цей небезпечний рівень холоднокровною ненависті впливає на християн. Я помітив, що люди сьогодні набагато легше ображаються і набагато швидше вибігають з церкви в гніві, коли щось йде не так. Не дивно, що ми бачимо величезну кількість християн, які покинули церква.

          Світ говорить нам, що розірвати стосунки так само просто, як натиснути кнопку «видалити з друзів». Але коли я читаю Біблію, я не бачу місця для гніву, образи, нетерпимості або «видалення з друзів». Ісус закликає нас любити, і Він дає нам надприродну силу для цього.

          Чи відчуваєте ви якусь повну ненависті драму в своєму житті? Чи думали ви про те, щоб припинити відносини? Ви вже йшли з церкви або розривали близьку дружбу з-за болю? Якщо це так, перевірте своє серце і спочатку задайте собі наступні питання:

          1. Чи не здаюся я занадто рано?

          Апостол Павло сказав Ефесян, що вони повинні «в повноті покори й лагідности, з довготерпеливістю, терплячи один одного в любові» (Ефесян 4:2). Ваша любов ніколи не буде зростати, якщо вона не збільшується, і кращий спосіб збільшити вашу любов — проявити доброту, коли вам хочеться грюкнути дверима перед обличчям людини.

          Правда в тому, що ми часто закінчуємо стосунки, тому що просто не хочемо попрацювати над тим, щоб поліпшити їх. Відносини вимагають багато роботи. Коли ви перестаєте дружити з кимось, хто тільки заподіює вам біль, ви втрачаєте можливість стати більш схожими на Христа. Проявіть трохи терпіння. Виберіть любити, навіть якщо ви нічого не отримуєте натомість.

          В Ефесян 4: 3 сказано, що ми повинні «стараючися зберігати єдність духа зв’язком миру». Грецьке слово, перекладене тут як «бути старанним; не зволікати; бути ревним; трудитися», означає, що ви не повинні дозволяти ранам гноїтися. Дійте швидко, щоб відновити стосунки до того, як ситуація погіршиться!

          2. А Ісус завершив би ці стосунки?

          Коли ви припиняєте дружбу через образи, ви поступаєте повністю протилежно тому, що зробив для вас Ісус. Ефесян 4:32 каже: «Будьте, натомість, добрі один до одного та милосердні, прощайте один одному, як Бог у Христі вам. простив». Ви ніколи не зрозумієте милосердну любов Бога, якщо не виявите її іншим.

          Ісус не списує безтурботно людей з рахунків. Він любив нас навіть коли ми були грішниками, і терпляче залучав нас до Себе, використовуючи «узи добра і любові» (Осія 11: 4). Перш ніж закінчити дружбу, засудити священика, вибігти з церкви або відвернутися від когось, згадайте, як наполегливо Ісус підтримував стосунки з вами. Нехай Його узи доброти позбавлять вас від поганого ставлення з вашого боку.

          Коли Петро запитав Ісуса, скільки разів потрібно прощати людини, Ісус відповів «Ісус промовив до нього: “Не кажу тобі: До сімох разів, але – до сімдесяти раз по сім.» (Матея 18:22). У буквальному сенсі це означає 490 раз, але Ісус не обмежував прощення. Він використовував число сім, маючи на увазі нескінченність. Перестаньте рахувати, скільки разів ви були ображені, і замість цього дякуйте Богові за всі ті випадки, коли Він не зважав на ваші помилки.

          3. Чи підживлюєте своє невдоволення?

          Сьогоднішня культура обурення говорить нам, що злитися модно. Наш суперечливий політичний клімат спонукає людей гніватися вранці, розпалювати гнів гарячою політичною риторикою протягом дня, а потім лягати спати після прослуховування нових аргументів на новинних передачах. Ми буквально отруює себе.

          Багато християн допустили цю отруту в своєму житті через церковні непорозуміння. Вони гніваються, що священик не звернув на них уваги. Вони заздрять тому, хто зайняв бажану ними позицію. Вони розсерджені, тому що християнин зробив щось лицемірне (при цьому вони відмовляються визнати, що найвище лицемірство — це їх власна гіркота!).

          Образа смертельна. Вона насправді робить людей хворими. Вона також робить нас потворними і неприємними. Непрощення викликає невдоволення на вашому обличчі, зморшки навколо очей і кислий тон у вашому голосі. З іншого боку, прояв любові корисно для вас. Лікарі довели, що 20-секундні обійми зміцнюють вашу імунну систему!

          Не дозволяйте сьогоднішній культурі обурення заразити вас. Ідіть проти потоку отруйної ненависті. Прийміть рішення сьогодні більше працювати над стосунками. Проявіть трохи любові. Вибачте тих, хто завдав вам біль. Намагайтеся зберегти єдність Духа.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"