Слово Боже на Неділю Розслабленого

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Слово Боже на Неділю Розслабленого

          Оздоровлення недужого при Витесді (Йоана 5,1-15).

          38 років хворіти…це більше ніж пів життя, а дехто і до стількох не доживає. Деколи людина може так далеко зайти, так себе покалічити гріхом, що після цього хворіє дуже довго. З гріхом ніколи не можна жартувати. Свята Фаустина називає гріх “безоднею злості і невдячності” (Щ. 72).

          Це на спочатку гріх видається чимось незначним, нешкідливим, а в дійсності поступово отруює людське життя, від чого власне людина і хворіє. Внаслідок гріхів нездужав і євангельський розслаблений, для якого, скажемо так по-людськи, шансів більше не було. Та приходить Той, Хто є справжнім Лікарем, лікарем душі і тіла. Що було б якби Христос не прийшов?! Страшно подумати! Чи цінимо ми це, чи неустанно дякуємо Богові за Спасителя?

          І так, Ісус прийшов щоб спасти людину від гріхів, які привели її до безнадії. Гріх – це хвороба душі, куди більш небезпечніша ніж хвороба тіла. Внаслідок гріховних дій людина стає розслабленою, – не може нічого вдіяти, самотужки вийти із цього жалюгідного стану. Якщо ти здоровий, подякуй Богові! Натомість, якщо хворий, не втрачай відваги, “є надія – Христос” (св. Єфрем Сирін).

          Людська душа може хворіти на різні недуги: хворіти гордістю, заздрістю, розпустою, гнівом, сквернослів’ям та ін. Якщо від цих хворіб душу не лікувати, то з часом вони можуть перейти у тілесні недуги: сліпоту, кривоту, усохлість, тощо. Звичайно, не всі хвороби від гріхів, та в цьому даному випадку, як дізнаємось з Євангелії причиною хвороби розслабленого були гріхи.

          Чим розслаблена моя душа? Деколи важко розпізнати свої гріхи, а виявити ще важче, необхідно великої покори…

          Христос хоче подарувати повноту душевного і тілесного здоров’я кожній людині, яка цього прагне. Тільки від нас залежить чи цього забажаємо: чи забажаємо бути здоровими і втішатися ласкою Божою, ну або будемо кормити свою душу гріховною гряззю.

          Цікаво, що розслабленого ніхто не приносив до Христа, сам Христос його знайшов і спитав чи бажає одужати (Йо 5,5). Недужий виявив покору, що властиво є початком зцілення, бо не бачимо у його діях і словах роздратованого поводження з Ісусом (Йо 5,7). І так, Ісус – Втілене Слово Боже, ізціляє його словом (Йо 5,8). І недужий негайно одужав, на що власне наголошує слово “відразу” (Йо 5,9). Бог робить і може робити чудеса й у твоєму житті, якщо ти йому це позволиш, якщо відкриєш серце, покажеш рани, – Він не дорікне, а зцілить і ти відчуєш повноту справжнього життя! Тільки пам’ятай про те, що сказав Христос розслабленому: “Оце ти видужав, не гріши ж більше, щоб що гірше тобі не сталось” (Йо 5,14). Щоб не сталося те, про що говорить св. Петро: “Вертається пес до своєї блювотини, та: Помита свиня йде валятися в калюжу…(2Пт 2,22). А таке може статися, тому необхідно старатися за будь-яку ціну не втратити того, що Господь дарував. Звичайно, диявол всіляко силкуватиметься знову привести людину до упадку, і давні гріхи можуть повернутися, якщо людина занедбає свої стосунки з Ісусом, чи й просто втратить духовну пильність, тому святий Петро в іншому місці свого послання каже: “Будьте тверезі й чувайте. Противник ваш, диявол, ходить навколо вас як лев ревучий, шукаючи, кого б пожерти” (1Пт 5,8).

          Тому, возлюблені браття і сестри, будемо всіляко старатися уникати всього того, що б могло погубити нашу душу і ні за яка ціну не піддаватися гріховній насолоді, за яку Господь погрожує також і карою, не тільки тут, але й там, – а одягнувшись у повну зброю дамо відсіч хитрощам диявольським, щоб безпечно пожити тут і сподобитися вічних непроминаючих благ у житті вічному – чого і сподобимося всі ми, благодаттю і щедротами Господа нашого Ісуса Христа, якому з Отцем і Святим Духом слава, честь і поклін на віки вічні. Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.