Церква та “SpaceX”. Що об’єднує стартап Ілона Маска та структуру Ісуса Христа?

Читай також

  • Чотири поради, що побажати священнику  у Великий четвер 
  • Можливості для громади. У БО “Українська освітня платформа” стартував набір учасників на освітньо-грантову програму “Соціальні інновації громад”
  • Все мені можна, та не все мені потрібно… Про рівність у правах та правило рівності
        • Церква та “SpaceX”. Що об’єднує стартап Ілона Маска та структуру Ісуса Христа?

          Досить дивно бачити порівняння Церкви Христової з будь-якою іншою структурою чи то зі світу бізнесу, або громадського сектору, чи, скажімо, якоїсь політичної сили. Ці дві структури не можливо порівняти хоча б виходячи з того, що компанія “SpaceX Corp” створена людиною (засновник – Ілон Маск), а от Церква – це творіння Бога.

          Проте, я подумав: “А чому б і ні. Якщо ми говоримо про успішні стартапи, які, свого часу перевернули якусь індустрію з ніг на голову, то чому б не порівняти подібний  “стартап” (щоправда, з 2-тисячолітнім бекапом) і не побачити наскільки ці дві структури різні, чи все таки мають багато спільних рис”.

          Зрештою, це навіть не стільки порівняльний аналіз, а радше явність досить близьких обом сторонам процесів та, насправді, багато речей, у яких Церква і “SpaceX” йдуть поряд. Також прошу сприймати думки, які зараз пишу, суб’єктивно, адже я безмежно люблю Церкву, до якої мене покликав Ісус, як також дуже симпатизую компанії “SpaceX”, яка наробила багато галасу у сфері ракетобудування та підкорення космосу по цілому світі.

          Отож, поїхали! 

          №1 «Чемпіон потрапляє в ціль, у яку не можуть потрапити інші, геній – потрапляє в ціль, яку інші не бачать»

          Фактором, який дуже схожий в обох випадках – за всіма законами людського існування і сприйняття ні Церкви, ні “SpaceX” не мало б існувати. Коли Господь ходив селами і містами тогочасного Ізраїлю та сусідніх країв і, в абсолютно незвичний на той час спосіб проповідував слово правди. це наробило багато галасу, але за людськими критеріями успішності, цей проєкт не був аж настільки проривним. Більше того, його Автора, Ісуса Христа, у результаті засудили до смертної кари через розп’яття на хресті. Однак, Церква не просто існує, а в надвеликих масштабах поширюється, розвивається та збільшується вже два тисячоліття, і, щось мені підказує, цей рух вперед буде продовжуватись ще дуже довгий період (ну, приблизно, до наступної фізичної зустрічі людства з Ісусом).

          Компанія “SpaceX” за правилами ведення бізнесу також не мала б сьогодні фігурувати буквально НІДЕ. Причина дуже проста – сфера дослідження і підкорення космосу – задоволення не з дешевих, та й досвід потрібно мати неабиякий. Плюс до всього, навряд чи хтось, хто є фахівцем у ракетобудуванні, покине своє нагріте в якійсь державній корпорації (в США, Китаї, Франції чи Росії) місце і кинеться, практично на волонтерських засадах ліпити з “підручних матеріалів” космічні кораблі для якогось схибленого на своїх дитячих мріях побувати на Марсі, дядька. 

          Однак, ми спостерігаємо, що обидві структури дуже успішно, навіть попри думки скептиків, діють і розвиваються.

          №2 Інновації неможливо зупинити

          У процесі розвитку світу ми завжди бачимо неймовірний сплеск нових технологій та новітніх підходів до різних сфер життя. І хоча для людини

          У процесі розвитку світу ми завжди бачимо неймовірний сплеск нових технологій та новітніх підходів до різних сфер життя. І хоча для людини ХXI-го століття винахід, скажімо, колеса не буде чимось вражаючим, все ж декілька тисяч років тому це була проривна технологія, яка змінила світ. Думаю, що для поколінь, які прийдуть після нас, застарілими технологіями будуть адронний колайдер, чи штучний інтелект, а Siri – стане для них просто старенькою бабусею.

          Все ж інноваційні підходи до роботи – це основний шлях розвитку та покращення життя. Так відбулось і в Церкві, і в компанії “SpaceX”. Тут вже чую голос, особливо “тік-токової” молоді про те, що “Церква застаріла, архаїчна, живе минулим, сповідує заповіді, яким купу тисяч років, а отже вони не пристосовані до сучасного життя”. Але тут я можу, навіть не дискутувати, а просто заперечити цю тезу. Справа в тому, що Церква і справді послуговується досить давно написаними правилами і заповідями, АЛЕ потрібно розуміти ХТО їх написав… А написав їх максимально інноваційний БОГ. Так, це Він створив людину настільки класною і водночас складною, що навіть найкращі технології сучасності не дійшли до того, щоб вивчити наше тіло і його функції повністю. І хто тут інноваційний, а хто застарілий – вирішуйте самі.

          Я ніколи не був у Готорні, Каліфорнія, де розташований головний офіс “SpaceX”, але підозрюю, що пан Маск застосовує принципи управління і спілкування з працівниками, котрі були сформовані за довго до його появи на світ. І вони не сприймаються “застарілими”, а його справа розвивається настільки стрімко, що може “порвати як мавпа газету” навіть найбільшу компанію в світі у сфері дослідження і підкорення космосу – NASA, і всі решта національні компанії разом взяті.

          В обох випадках діяльності представлених структур визначальними є інноваційність і технології (просто застосовані в різний спосіб), які дають дуже сильний поштовх до розвитку та покращення практик. які існують. 

          А зараз – більш конкретні приклади. Ілон Маск вирішив, що може змінити космічну галузь, придумавши, що його ракети не повинні згоряти в атмосфері чи ставати космічним сміттям, а можуть… повернутись на Землю і бути використані повторно. До сьогодні такі кроки навіть не розроблялися іншими space bureau, а в Каліфорнії це зробили основною фішкою, яка працює.

          Отець Роман Гром – священник у невеличких селах Мшанець і Галівка, Старосамбірського району Львівської області, думаю, що всі підписники Маска навіть не підозрюють про існування таких населених пунктів, зробив, як на мене, не менш вражаючу “революцію” у цих селах.

          Справа в тому, що найосновнішою цінністю своєї роботи він визначив людей. Їх не багато, вони далеко, можливо, змирилися зі життям у забутих Богом селах. Але з таким станом справ не хотів миритись священник. Він вирішив, що може і має бути по-іншому. Саме тому він став, мабуть, першим священником УГКЦ, який кинув виклик, подумати тільки, – владі України і… переміг (до сіл зробили чудову дорогу)! Він вирішив, що в цьому селі може бути туристично (і інвестиційно) привабливий об’єкт і збудував Мшанецькі колиби (під час останньої події на цій локації були присутні близько три тисячі людей).

          Він вирішив, що може бути по-іншому, ніж роблять усі. Це і дає мені нагоду порівняти його з іменитим американським бізнесменом-футурологом, бо о. Роман є священником-футурологом.

          №3 А що далі?

          А далі нас чекає щось неймовірне! Зараз ми бачимо, що наука і технологія досягли піку свого розвитку, тобто у своїх вузькоспеціалізованих сферах досягли майже 100% результату. Далі проривні технології все частіше з’являються на перетині різних наук чи сфер життя. Усі, без винятку, компанії намагаються думати, що можна застосувати у своїх продуктах чи сервісах. Тобто, що нового можна долучити. Так у “SpaceX” вирішили на основі хайпової теми колонізації Марсу зробити космічний туризм. 19 вересня 2021 року космічний корабель “CrewDragon” здійснив посадку в водах Атлантики з чотирма цивільними пасажирами на борту. Це вже другий такий політ (перший здійснила компанія-конкурент “Blue Origin” Джефа Безоса на місяць раніше). І це фактично старт нової сфери бізнесу і новий вид конкуренції.

          Що в Церкві? Тут можна сказати “все без змін”. Та Тіло Христове також робить великі кроки для досягнення нових горизонтів. І так, можливо, це не такі вражаючі дії, проте священники та миряни щодня роблять маленькі вражаючі дії, які змінюють світ на локальному рівні. І така робота просто необхідна для функціонування громад, а відтак і суспільства в цілому.

          Тому поки Ілон Маск запускає свої кораблі, підкорюючи космічний простір, священники (ви вже про них трохи знаєте – я вже про них писав і писатиму) запускають у космос свої громади, виводячи їх на нові орбіти. І хто знає, може, колись відбудеться щось нове на перетині Церкви і космічних компаній, як “SpaceX” – Церква на Марсі, або що.

          Отець Павло ШВЕД

          Читай також

        • Чотири поради, що побажати священнику  у Великий четвер 
        • Можливості для громади. У БО “Українська освітня платформа” стартував набір учасників на освітньо-грантову програму “Соціальні інновації громад”
        • Все мені можна, та не все мені потрібно… Про рівність у правах та правило рівності
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.