Митрополит Борис Ґудзяк: «Щонеділі Господь вводить нас у храм, щоб ми, як Богородиця, виходили і несли Бога у цей світ»

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Митрополит Борис Ґудзяк: «Щонеділі Господь вводить нас у храм, щоб ми, як Богородиця, виходили і несли Бога у цей світ»

          У цей день Архиєрейську Божественну Літургію очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Владика Борис Ґудзяк співслужив Главі Церкви.

          У проповіді архиєрей зауважив, що Українська Греко-Католицька Церква перебуває у паломництві до Різдва Христового: «Минає тиждень посту, нашого паломництва і Церква нас запрошує розважити над таїнством входу в храм Пресвятої Богородиці. Сам церковний календар допомагає з різних перспектив зрозуміти всеохопне таїнство нашого спасіння у Сині Божому, Який віддав своє життя за нас на хресті та своєю смертю смерть подолав і відкрив нам двері у вічність».

          За його словами, кожне свято, жест, посний подвиг чи молитва є для того, щоб ми заглиблювалися у таїнство нашого життя у Христі як діти Отця, як брати і сестри Ісуса.

          «Це Таїнство Різдва є дійсно у своїй простоті приголомшливе. Якщо собі так спокійно уявити, як Всесильний Господь, як Слово Боже, входить в цей світ, як втілюється в наше життя Сотворитель Вселеної, то перед цим Таїнством відбирає дух», – сказав митрополит.

          «Але те, що Бог пригодить в стаєнку – місце, де нема гігієни, де холод, і швидко нагромаджується небезпека від Ірода, де треба втікати і бути біженцем, не міняє суті, що це сам Бог приходить у цей світ. Бог входив у цей світ через Богородицю, яка відрізняється своєю непорочністю від зачаття, але яка є людиною. І так, як Бог входить в наш життєвий процес народженням, ростом дитини, розвитком, навчанням, працею, потом, слізьми, так і Богородиця мала свою людську історію. В неї був процес, були етапи. Будучи непорочною без гріха, вона росла як людина і росла у своєму відношенні до Бога», – додав проповідник.

          За його словами, саме тому традиція Церкви вчить, що, маючи три роки Йоаким і Анна її приводять у храм, у Святая Святих, куди тільки зрідка входив архиєрей. Вона входить у храм, щоб заглиблюватися у таїнство свого духовного життя у Бозі, щоб могти стати храмом Божим.

          «Мене приголомшує це таїнство! Ми, що у Христа хрестилися, у Христа зодягнулися, є покликані рости у вірі, у своєму житті у Христі», – сказав владика Борис.

          Єпископ зазначив, що свято Введення в храм Пречистої Діви Марії є святом тих, хто займається справою виховання.

          «Молімося за тих, які дбають про процес розвитку, росту. Про процес чимраз глибшого входження в життя у Христі. За настоятелів семінарій, за наших семінаристів, за всіх учителів-професорів… Молімося і за УКУ, за всіх, котрі розвивають нашу освіту», – закликав владика Борис.

          «Ідімо разом паломництвом Пилипівки! Переступаймо разом з Богородицею поріг храму, щоб бути введеними у це спасенне таїнство, в якому є наша правдива радість і тихий мир», – додав на завершення митрополит Філадельфійський.

          Департамент інформації УГКЦ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.