Місія Йоана полягала у приведенні юдеїв до свідомості гріхів і схилити до покаяння

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Місія Йоана полягала у приведенні юдеїв до свідомості гріхів і схилити до покаяння

          Останнім часом у медіа-ресурсах можна зауважити чимало негативу (бруду) щодо відношенню Церкви, Папи, єпископів, священників, тощо. Є навіть спеціальні ютуб-канали де лишень займаються обговоренням чорних сторінок життя Церкви. До чого веду, ― зовсім не хочу заперечити існування таких негативних явищ, але властиво, запитаймо себе відверто до чого це веде і кому це вигідно?..

          Серед грона апостолів був один зрадник Юда, але був і вірний Йоан, який завдяки Марії дійшов до кінця. Зосередження на негативах призводить до поділу якого хоче диявол («діяволіс» із грец. ― той, що ділить). Церква є, немов би, тим кораблем що пливе серед хвиль бурхливого моря і те що пробиває його це мій гріх, із яким я, можливо, не борюся, зосереджуючись на якомусь із чергових церковних скандалів. Апостол Павло сьогодні нам нагадує що Церква ― це дім Бога живого, стовп та основа правди (1Тим 3,15). Якщо ти зневірений чи згіршений ― не здавайся, за всяку ціну люби і тримайся Церкви, подібно як італійський священик отець Доліндо Руотоло, що був несправедливо засуджений Церквою на довгих 19 років! Та при цьому не сказав жодного поганого слова на Церкву чи тих церковних достойників, які з Ним так поступили. Любімо і тримаймося Церкви, Католицької Церкви, що є для кожного з нас певним якорем спасіння.

          Хрищення Йоана не давало прощення гріхів. «Йоан христив хрищенням покаяння, кажучи людям, щоб вірували в того, що по ньому прийде, тобто в Ісуса» (Дії 19,4). Юдеї були нерозкаяні і ніколи не відчували своїх гріхів, але будучи підданими великим гріхам, завжди вважали себе праведними, а це особливо губило їх, і віддаляло від віри. Місія Йоана полягала у приведенні юдеїв до свідомості гріхів і схилити до покаяння. Отже, хрещення Йоана простеляло шлях для іншого.

          Хоча Христос себе ще не об’явив, деякі вважали що Він міг померти коли Ірод наказав вбити немовлят у Вифлеємі і хоча, маючи 12 років, Ісус себе об’явив у храмі, однак пізніше знову провадив прихований спосіб життя до свого об’явлення на Йордані. Йоан сповіщає про прихід Царства, тобто прихід Христа і зацікавлює народ, щоб вони шукали проповіданого і знаємо, що багато до нього приходило і питалося, що їм робити. Пророк Ісая давно про це предсказав (Іс. 40,3-4). Юдеї вбачали в Йоані другого Іллю. Св. Іван Золотоустий каже що Йоан жив у пустелі як на небі, при тому що існував ще старий закон. Наслідувати цього великого Святого не легко, але дорога за ним приведе вас до Христа. Йоан безкомпромісно вказує на пороки юдеїв і їх відхід від благочестя.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.