Лазарева субота

Читай також

  • Кричати, бо вірити
  • #НазустрічРіздву. День 5. 19 листопада. Вифлеєм – місце народження Спасителя
  • Назустріч Різдву Христовому. День 2. 16 листопада. Божа відповідь на людський гріх: обітниця спасення
        • Лазарева субота

          Євангелист Йоан подає розповідь про воскресіння Лазаря в 11 главі (вірші 1-45). Люблю це Євангелія. Отже…

          Чудо воскресіння… цього разу друга Ісуса, якого Він особливо любив (Йо 11,5). Історія про воскресіння Лазаря – це історія кожного з нас дорогі брати і сестри… Історія народження від смерті до життя.

          “Був один недужий”… Гріх вчиняє хворою людську душу…тільки Бог може повернути здоров’я душі, тобто життя ласки. Ми вкотре пройшли у своєму житті чергову чотиридесятницю, час покаяння… час підводити підсумки пройденого шляху.

          Чи я далі залишаюся недужим? Господь любить грішника, але ненавидить зло. Однак, недуга Лазаря була не на смерть, а на славу Божу.

          Парадокси духовного життя: через гріх людина може прославити Бога, тобто прийти до Нього. Йоан каже що Ісус любив Лазаря, а це немало значить, тому що любов стала причиною зцілення того що слабував.

          Учні не розуміють намірів Ісуса, мислять приземлено. Однак Ісус як завжди повчає їх. Піднімає тему світла і темряви таку актуальну для Євангелія від Йоана. Ісус каже що Лазар “заснув” (11,11). Смерть – це сон… для тих хто вірить в Христа. Ми теж часто не розуміємо слів Бога, однак вистачає коли просто в мовчанні довіримося Його дії, бо Він знає що має робити. Однак це не легко, спотворена гріхом людська природа дуже противиться Божій дії.

          Лазар вже як чотири дні помер…

          Однак: “Я – воскресіння і життя. Хто в мене вірує, той навіть і вмерши – житиме!” (11,25). Слова повні надії для кожного правдивого учня Христа! Смерть – це сон, перехід для тих хто вірує в Ісуса. Бачимо що навіть Ісус заплакав (11,35) за Лазарем.

          Вірити у Йоана це дорівнює бачити. Це дуже важливий наголос. Учень який вірить він бачить Божу дію, славу Божу, тому Ісус до Марти говорить ці слова (11,40). Господь Ісус воскресаючи Лазаря робить це не задля себе, а ради люду. Бо власне через це чудо, багато увірить в Нього, навіть юдеїв (11,42.45)…

          Власне, після цього знаменитого чуда Ісуса Христа, первосвященицька рада вирішує убити Ісуса (11,53), через страх що всі увірують у Нього (11,48).

          Молитва. Як сказав ти, Господи, до Марти: Я є воскресіння!* – і ділом слово сповнив та викликав з аду Лазаря,* так оживи і нас, що вмерли через пристрасті,* благаємо, співчутливий Чоловіколюбче!

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Кричати, бо вірити
        • #НазустрічРіздву. День 5. 19 листопада. Вифлеєм – місце народження Спасителя
        • Назустріч Різдву Христовому. День 2. 16 листопада. Божа відповідь на людський гріх: обітниця спасення
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.