Відвідини святої Єлизавети

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Відвідини святої Єлизавети

          Святий Альфонс Марія де Лігуорі – великий почитатель Пресвятої Діви Марії у творі “Величання Марії” подає науки на сім головних празників Богородиці: Різдва, Входу в храм, Непорочного Зачаття, Благовіщення, Стрітення, Відвідин праведної Єлизавети і Успіння; кожна з яких доповнена прикладом і як то характерно для св. Альфонса закінчена молитвою.

          В “Альфонсіанській духовності” нині публікуємо останню молитву. Бо 31 травня (або 2 липня) є свято Відвідин праведної Єлизавети. І хоча цього свята немає в календарі УГКЦ, це не повинно бути нам причиною не роздумувати над цим таїнством і не молитись (тим паче що Альфонс написав таку чудову молитву). Таїнство “Відвідин” ми молимось роздумуючи над радісними таємницями вервиці. Більше того, євангелист Лука описує подію відвідин Марією праведної Єлизавети (див. Лк 1,39-56).

          З історії свята відомо, що завдяки отцям Францисканцям, а зосібна св. Бонавентурі, Римо-Католицька Церква у своєму літургійному році святкує урочистість Відвідин праведної Єлизавети Пресвятою Дівою Марією (31 травня/2 липня). Рішення про святкування цієї урочистості спершу було прийняте на генеральній капітулі Францисканців у 1263 році, а Боніфатій IX в 1389 році поширив на всю Церкву; собор у Базелі (1441 р.) – це свято затвердив, хоч сьогоднішній формуляр походить з часів Климентія VIII (1592-1602).

          Розважаючи над таїнством свята Відвідин, св. Бонавентура (який є автором цього свята) говорить: «Яка ж то причина, змусила Матір Божу відвідати дім святого Івана Хрестителя, якщо не та єдина – потішити їхню родину». Рівно ж святий Вчитель наголошує на силі слів Пречистої Діви сказаних до праведної Єлизавети. Внаслідок яких, ласка Святого Духа була уділена Єлизаветі й Іванові, її синові (Лк 1,41).

          А святий Альфонс у вступі до науки про свято Відвідин святої Єлизавети пише: “Марія є Скарбом усіляких ласк; хто прагне ласк, повинен прибігати до Марії: а хто прибігає до Марії, повинен не сумніватися що отримає всілякі ласки яких прагне”.

          Отож прибігаймо до Марії, не лише сьогодні у це свято і в останній день маївки, але кожний день, просімо в Неї ласк, і не сумніваймося, що їх отримаємо.

          Молитва св. Альфонса Лігуорі на свято Відвідин Дівою Марією праведної Єлизавети  (31 травня / 2 липня – тільки в РКЦ):

          О! Діво непорочна і благословенна, тому що є Ти розповідальницею ласк Божих, через це є Ти моєю надією і надією усіх людей. Неустанно дякую Творцеві, що дав мені пізнати спосіб якого повинен вживати, щоб отримати небесні ласки і доступити спасіння, а ним є Ти сама о пресвята Мати Бога мого: бо знаю що маю доступити спасіння найперше через заслуги Господа нашого Ісуса Христа, а потім за Твоїм посередництвом. О! Діво моя, Ти що так поспішала аби відвідинами Твоїми освятити дім Єлизавети, поспіши відвідати лихий будинок моєї душі; знаєш краще від мене як душа моя є нужденна і як повна земських вподобань, згубних налогів, і як зранена гріхами, що все є для неї епідемією чуми, яка загрожує вічною смертю. В Твоїй є силі оздоровити її цілковито і збагатити ласками о! Розподільнице ласк Божих! Відвідай мене за життя, але перед усім при смерті, бо тоді опіка Твоя буде мені ще потрібнішою. Не вимагаю і не заслуговую цілком на те, щоби мене тут на землі відвідати мала присутністю видимою, як то вчинила так багатьом Твоїм слугам, які не були так негідними і невдячними слугами яким є я; досить для мене щоб колись міг стати перед Тобою в Твоєму небесному королівстві, щоб Тебе там краще любити, і складати Тобі подяку за всі добродійства які мені надала. Допоки живу, досить щастя для мене щоб відвідала мене Твоїм милосердям; досить мені, щоб молилася за мене. Молися отже о! Маріє і поручай мене Твоєму Божому Синові; краще Ти від мене знаєш нужденність мою і потреби моєї душі. Що ж більше Тобі скажу? Змилосердися наді мною; таким бідним і сліпим є, що навіть не вмію просити про ласки мені потрібні. Наймилостивіша Діво моя і найдобротливіша Мати! Помолися за мене, і виєднай мені у Сина Твого ласки які знаєш, що є найпотрібнішими і найнеобхіднішими для мене. Увесь віддаюсь в руки Твої, і тільки прошу Бога найвищого, щоб задля заслуг Спасителя мого Ісуса Христа, уділив мені ласк про які просиш Його для мене. Попроси отже о! Діво пресвята! Попроси для мене про те що вважаєш найвластивішим. Просьби Твої завжди досягають мети; бо то є просьби Матері до Сина, який Тебе так незмірно любить, і який готовий сповнити все про що проситимеш, щоб Тебе через це більше вшанувати, і об’явити велику любов якою є до Тебе придбаним. І на цьому закінчу о! Діво моя: Тобі поручаюся Ти ж повинна мене спасти. Амінь.

          СЛАВА БОГУ ЗА ВСЕ!

          І святому Альфонсові за те що написав для нас ці чудові молитви.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.