Червень: місяць Пресвятого Серця Ісуса. Частина ІІІ

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Червень: місяць Пресвятого Серця Ісуса. Частина ІІІ

          Професор Плініо Корреа де Олівейра.

          Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії

          Заклики, якими церква звертається до Пресвятої Богородиці, численні й прекрасні. Проте кожна з них чітко підкреслює її стосунки з Божою любов’ю. Кожна з них прославляє або дар Божий, якому вона була цілком вірна, або особливу силу чи вплив, які вона має на свого Божественного Сина. Які Божі дари, як не конкретні прояви Його любові? А в чому сила заступництва Богоматері перед Богом на нашу користь, як не піднесений аспект особливої ​​Божої любові до нас? Тому цілком доречно назвати її Speculum Justitiae, з одного боку «дзеркалом справедливості», а з іншого – «всемогутньою заступницею». Вона є дзеркалом справедливості, тому що Бог так полюбив її, що зосередив у ній усі досконалості, які можна досягти людським творінням. Він не так добре відображається в жодній іншій істоті, як у ній.

          Тому вона є ідеальним дзеркалом Його справедливості. Вона є всемогутньою Заступницею, тому що без Марії не можна отримати жодної благодаті, і немає благодаті, якої вона не могла б отримати для нас. Таким чином, закликаючи Марію як Богородицю Пресвятого Серця, ми робимо прекрасний синтез усіх інших закликів; ми закликаємо до найчистішого відображення Божественного материнства; водночас, у прекрасній гармонії, ми б’ємо всі акорди любові, ті самі акорди, які ми б’ємо, коли вимовляємо її літанію або співаємо Salve Regina.

          Проте є ще одне звернення Богоматері, про яке я хотів би особливо нагадати. Це «Втеча грішників». Господь наш Ісус Христос наш суддя і велике Його милосердя. Проте Він залишається нашим верховним суддею і не може не виконувати свої суддівські обов’язки. З іншого боку, Божа Матір є нашим адвокатом і робить тільки те, що має робити адвокат – захищає обвинуваченого. Хіба ми не маємо в Богородиці Пресвятого Серця, Притулку грішників, всемогутнього захисника перед Божим правосуддям, чиї молитви про милосердя не будуть відхилені? Сказати, що Богоматір є нашою заступницею, означає сказати, що у нас є всемогутня Заступниця на небесах, яка тримає золотий ключик до нескінченних ресурсів милосердя.

          Отже, яке краще рішення може бути для грішного людства, людства, яке все глибше занурюється в гріх, якщо не згадувати праведність і відчайдушно прагнути спасіння? Нехай мова йде про справедливість; це обов’язок, і його упущення принесло лише сумні плоди. Але поруч із справедливістю, спрямованою на грішника, ніколи не забуваймо про милосердя. Милосердя допомагає серйозно розкаяному грішнику залишити гріх і таким чином бути врятованим, як того бажає усе Його Серце – Найсвятіше Серце Ісуса.

          Кінець.

          Отець Назарій ЛАНЬКО за матеріалами

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.