13 липня – Собор дванадцяти апостолів

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • 13 липня – Собор дванадцяти апостолів

          На всю землю вийшло вістування ваше, святії,* бо, прийнявши Духа у вогненних язиках, ви ідольську лесть спалили* і мережею словес людей заблудлих зловили ви у віру,* тому небеса повідають вашу славу,* а створена вами основа сповіщає,* і ми з ними кличемо в пам’ять вашу:* Спаси, Боже, всіх нас,* молитвами дванадцяти апостолів Твоїх.

          Ісус Христос вибрав і покликав 12 чоловіків котрі були б при Ньому і їх після трьох річної формації пошле проповідувати Добру Новину (Мр 3,13-14). Євангеліє називає цих людей поіменно: Симона, якому дав ім’я Петро; Якова, сина Заведея, та Йоана, брата Якова, й дав їм ім’я Воанергес, у перекладі – Сини грому; Андрія, Филипа, Вартоломея, Матея, Тому, Якова, сина Алфея, Тадея, Симона Кананія та Юду Іскаріота, що його і зрадив (Мр 3,16-19).

          Ісус дає їм владу виганяти бісів (Мр 3,15), єв. Матей ще додає: “лікувати всяку хворобу й усяку неміч” (Мт 10,1).

          І сьогодні і до кінця світу Ісус Христос буде вибирати і кликати кого хоче, щоб продовжували місію великого Відкуплення. Бути покликаним – це велика гідність, але заразом і велика відповідальність. Святий Дух так діє у Церкві що провадить її у розвитку різноманітних харизм і способів служіння. Тому реалізація апостольського покликання може мати різний характер і риси; від покликаного залежить лише відповісти на поклик Ісуса Христа. Бути апостолом Ісуса можна не лишень в особливому священичому чи монашому стані, але й у світському (сьогодні вже є різні світські місійні інститути які пропонують людям таку посвяту). Також пам’ятаймо про священиків, кожен із них є властиво тим апостолом якого вибрав і послав Ісус щоб проповідувати і лікувати недуги. Кожний священик силою свячень має здатність оздоровляти недуги, тому про це слід не забувати і у хворобах вдаватися власне до священників, а не до (як то тепер часто буває) бабок, екстрасенсів і тому подібне.

          При нагоді цього свята молімся і просімо дванадцять святих Апостолів ласки і заступництва щоб зверстати земний шлях праведно оминаючи всіляку лиху стежку. Просімо Господа щоб в Його Церкві ніколи не забракло ревних і святих Апостолів які би були живими свідками живого Бога, особливо в нас на Україні: бо жнива великі, а робітників мало…

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.