14 січня вшановуємо святого Василія Великого

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • 14 січня вшановуємо святого Василія Великого

          14 січня Церква згадує св. Василія Великого, єпископа і Вчителя Церкви. Василій народився 330 року у заможній родині і глибоко релігійній у Кесарії Кападокійській. Усі члени його родини стали святими: його бабця – Св. Макрина, його батьки – св. Василь і св. Емілія, його брати – Св. Григорій Ніський і св. Петро Севастійський і сестра Макрина Молодша, – це є винятковий факт в історії Церкви.

          Батько Василія був ритором і мав право провадити власну школу. Молодий Василій ходив до цієї школи, а з часом вступив на дальші студії до Константинополя та Афін, – тут зустрівся із св. Григорієм з Назіянзу, з яким залишився у тісному спілкуванні аж до смерті. У 356 р., після смерті батька обійняв катедру риторики, тут прийняв Хрещення (у 358 р., маючи 29 р.). Після смерті брата, вирішує посвятитися монашому життю і закладає пустелю у Неокасарії над берегами р. Іріс. У подвигу йому товаришує св. Григорій Назіянський. Св. Василій склав правило для своєї спільноти, яке з часом стало основою для усіх монастирів Сходу. У 364 р. став священником, а в 370 – єпископом рідного міста.

          Близько 370 року св. Єфрем вибрався до Кесарії відвідати св. Василія, про якого чув багато доброго. Побачивши у видінні вогненного стовпа, що сягав від землі аж до неба, почув голос: “Єфреме, Єфреме! Як цей стовп, такий є св. Василій!” Крім того, побачив він голуба (символ Святого Духа) на плечі св. Василія. Прийшовши до Кесарії на свято Богоявлення, застав він св. Василія у церкві в оточенні численного духовенства.

          І як тільки св. Василій почав проповідувати, святий Єфрем переконався, що слова з уст св. Василія виходили, як вогонь, і спалювали всяке зло. Здивований тим, сказав: “Направду великий є Василій, направду він є вогненним стовпом, дійсно Святий Дух промовляє його устами!”

          Помер св. Василій Великий 1 січня 379 р.

          Є автором відомих богословських праць та статуту, за яким живуть монахи Східної Церкви.

          + Боже, Ти просвітив свою Церкву прикладом і наукою св. Василія. Вчини щоб ми покірно пізнали твою правду і впровадили її у дію через любов. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, який з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Бог на віки віків. Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.