Участь української молоді в СДМ ― це нагода нагадати про Україну! Сказати та почути: «дякую», ― отець Роман Демуш

Читай також

  • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
  • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
  • За_Пости. 4/7 Манна
        • Участь української молоді в СДМ ― це нагода нагадати про Україну! Сказати та почути: «дякую», ―  отець Роман Демуш

          Час летить невпинно, наближаючи нас до такого очікуваного Світового Дня Молоді, який цьогоріч у серпні проходитиме в Лісабоні, Португалія. Українська молодь також стане частинкою цієї масштабної події. Для того, що все відбулося якнайкраще і українці змогли максимально бути задіяними у різних напрямах СДМ, Організаційний Комітет УГКЦ та РКЦ, зокрема заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отець Роман Демуш та відповідальний за душпастирство молоді в Перемишсько-Варшавська Митрополія УГКЦ отець Григорій Назар відвідали центральний комітет СДМ.

          ― На жаль, через об’єктивні причини ми не мали можливості взяти участь у загальнонаціональному з’їзді осіб, відповідальних за організацію Світового Дня Молоді у вересні. Тож тепер відвідали центральний комітет організації в Лісабоні, а також побували також у Фатімі. Ми задекларували участь нашої молоді в СДМ. Учасників з України там дуже чекають ― у цьому переконалися за час перебування в Португалії. До нас підходило багато людей і зі сльозами на очах говорили про це. Зрозуміло, що війна ставить перед нами серйозні виклик і не так багато української молоді зможуть побувати на СДМ, зокрема це стосується хлопців 18+. Та старатимемось, щоб участь у СДМ взяла наша найактивніша молодь. Сподіваємось, вона засвідчить цінності, за які українці віддають свої життя і через свідчення, засвідчить цінності, за які українці віддають свої життя і через свідчення, через презентації, фотовиставки, які зможуть почути і оглянути їхні однолітки з усього віту, наповнять новими сенсами розуміння жертовності і служіння, ― пояснив отець Роман Демуш.

          Також українська делегація провела зустріч у Посольстві України в Португалії. Вдалося домовитися про локацію та проживання україномовних груп.

          ― Для нас важливо, щоб у Лісабоні ми ― українці з України та з інших куточків світу, зокрема і Європи ― були разом, на одній території, щоб голос України був максимально почутий. Загалом буде вісім груп: з Італії, Іспанії, Португалії, Німеччини, Франції, Польщі, Філадельфії, України. важливо те, що цьогоріч організаційний комітет СДМ створили спільно УГКЦ і РКЦ в Україні.

          Також, відвідуючи центральний офіс комітету, домовилися про український переклад, обговорили східні елементи в Богослуженнях, присутність українських єпископів в «містечку радості», де буде поєднане місце покликання, уділення Таїнства Покаяння.

          ― Ми маємо ідею створити український дім, щоб представити молоді усього світу реалії, в яких живе молодь в Україні. Такою реальністю на сьогодні є пункти незламності. Тож і ми на СДМ матимемо свій пункт незламності, де зокрема представимо фотовиставку «Дім тих, у кого вже немає дому». Показати наші міста, сплюндровані міста. Це не просто площа, а частинка нас самих.. МИ хочемо розказати світовій спільноті про нашу культуру, мистецтво, музику, історію… Ми хочемо, щоб нас почули та побачили! Аби про нас пам’ятали! Ми хочемо всім подякувати, а особливо молоді, яка ціною власного життя боронить сьогодні право на життя всього народу!

          Також українська делегація багато проговорили про можливість представити себе.

          ― Ми задекларували такого готовність послужити. Тож, цитуючи Блаженнішого Святослава, що це війна молодих людей, формуємо групу охочих волонтерів із України. Адже ми воюємо на різних фронтах і волонтерський рух проявив себе в Україні, як визначальний, тому так важливо це поширювати в світі. Під час СДМ молодь має можливість через волонтерство стати частиною великої команди, яка об’єднає більше мільйона паломників із усього світу.

          Детальніше про те, як стати волонтером можете дізнатися зі статті Стань волонтером Світового Дня Молоді у Лісабоні!

          Додаткову інформацію про волонтерство, як і про СДМ, що відбуватиметься в Лісабоні з 31 липня по 6 серпня, можете знайти на офіційному сайті https://www.lisboa2023.org/en , в окремому розділі молодіжного порталу ДивенСвіт, та на офіційних україномовних профілях СДМ в соціальних мережах Facebook та  Instagram.

           

          Читай також

        • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
        • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
        • За_Пости. 4/7 Манна
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"