Назустріч Воскресінню 55. «Господи і Владико життя мого! Духа терпеливості даруй мені, слузі Твоєму!».

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Назустріч Воскресінню 55. «Господи і Владико життя мого! Духа терпеливості даруй мені, слузі Твоєму!».


          Терпеливість – основа і запорука витривалості у доброму.

          Є такий жартівливий вислів: Чоловік просить Бога: «Боже, дай мені терпеливість» і відразу ж додає: «Але вже!». Не забуваймо, що навіть у проханні про духа терпеливості слід бути терпеливим! Зрештою, усе людське життя вимагає від нас терпеливості і витривалості у доброму, – чи то для виховання з дитини доброї людини, чи то у плеканні гармонійних стосунків у подружньому житті, чи то у розбудові суспільного ладу і могутньої та справедливої держави. Моментальний зрив, геройський вчинок, короткочасна рішучість є, без сумніву, важливим виявом мужності і сили духа. Проте, тривалі плоди у будь-якому починанні можна досягнути лише витривалими та наполегливими щоденними зусиллями.

          Ми регулярно читаємо про геройські вчинки наших захисників і схиляємо голову в пошані і молитві за загиблими героями. Проте для повної і остаточної перемоги у боротьбі з силами зла потрібна щоденна терпеливість і витривалість багатьох у захисті Вітчизни. Невипадково Донецький аеропорт, Азов, Бахмут, Соледар стали символами і доказами незламності українського духа та здатності українців терпеливо і витривало працювати на перемогу.

          Не менше, ніж на полі битви, терпеливість у доброму потрібна у щоденному житті, якщо це життя має принести тривалі плоди добра, справедливості і правди для всього українського суспільства. Що більше, без цієї витривалості у доброму у всіх ділянках нашого суспільного життя може постати ризик знецінення і зведення нанівець подвигів і зусиль наших відважних захисників на фронті.

          Святе Письмо на багатьох місцях наголошує на потребі терпеливості у доброму, при цьому послуговується промовистими образами та метафорами: «Будьте, отже, брати, довготерпеливі, аж до Господнього приходу. Ось хлібороб чекає терпеливо на дорогоцінний плід землі аж до дощів осінних та весняних. Терпіть і ви, скріпіть ваші серця, бо Господній прихід близький» (Як. 5, 7-8); «Хіба не знаєте, що ті, які біжать на перегонах, біжать усі, але лиш один бере нагороду? Біжіть так, щоб її осягнути!» (1 Кор. 9, 24-25) і підсумовує ці науки закликом апостола народів: «Робімо добро без утоми: своєчасно, як не ослабнемо, жатимемо» (Гал. 6, 9).

          Відомий вислів праведного митрополита Андрея про «службу любови» та «муравлину працю» для блага рідного народу нехай стане нам додатковим стимулом і заохотою до щоденної і витривалої праці над нашим власним освяченням і над духовною відновою та розбудовою нашої єдиної національної «рідної Хати», якій на ім’я – вільна соборна Україна: «Служба любові, мої дорогі, не знає лаврів, як довго жертва ще не повна, а жертва одної хвилини не заступить довголітньої муравлиної праці. Не зривами одної хвилини, лише безупинним напруженням і безупинними жертвами аж до крові та смерти многих поколінь двигається народ. І легше часами кров пролляти в одній хвилині ентузіязму, чим довгі літа з трудом сповнювати обов’язки і двигати спекоту дня, і жар сонця, і злобу людей, і ненависть ворогів, і брак довір’я своїх, і недостачу помочі від найближчих, і серед такої праці аж до кінця виконувати своє завдання, не чекаючи лаврів перед побідою ані винагороди перед заслугою!» (До української молоді, 1932).

          Господи, даруй мені духа терпеливості і витривалості у доброму!

          Владика Богдан ДЗЮРАХ

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 5 / 5. Vote count: 1

            No votes so far! Be the first to rate this post.