Назустріч Воскресінню 68. Благовіщення – початок нашого спасіння

Читай також

  • #НазустрічРіздву. День 39. 23 грудня. Знайти Ісуса і побачити Його
  • #НазустрічРіздву. День 38. 22 грудня. Знайти святого Йосифа, що відкриває двері
  • #НазустрічРіздву. День 37. 21 грудня. Знайти Пречисту Богородицю
        • Назустріч Воскресінню 68. Благовіщення – початок нашого спасіння

          У нинішньому Святі, яке Господь дарує нам підчас великопостової мандрівки, перед нами постає Пресвята Богородиця в найважливішому моменті свого життя і в ключовому моменті історії спасіння: людина перед обличчям Бога приймає рішення, яке відкриє шлях до спасіння для всього людства. «Сьогодні початок нашого спасіння і об’явлення відвічного таїнства» – молимося в тропарі Благовіщення.

          Споглядаючи на Богородицю, ніхто не має права сказати, що від однієї людини нічого у світі не залежить. Справді, як часто люди, котрі не хочуть взяти на себе відповідальність за долю власної країни, прийняти певні важливі життєві рішення, виправдовують свою пасивність та інертність, мовляв, я проста смертна людина, від мене нічого на цьому світі не залежить… Це не так! – від кожного з нас залежить дуже багато! Нашими рішеннями ми можемо урухомити процеси, які приведуть до благодатних змін у нашому особистому житті, а відтак – у нашому найближчому оточенні, у нашому народі і навіть у цілому людстві. Про це свідчить історія простої нікому не відомої дівчини з провінційного містечка Назарет, ім’я якої було Марія.

          Втім, не рішення саме по собі може мати таку благодатну силу і такий спасенний потенціал. Не можемо сказати: я приймаю будь-яке рішення, бо маю таку можливість і таке право, бо я є вільною людиною і тим самим можу робити те, що хочу. Ні! Лише рішення, які ми здійснюємо перед лицем Господнім, у світлі Його Слова, шукаючи і бажаючи сповняти Його волю, приносять нам і світові спасіння і благословення. Тому нам, перш ніж приймати рішення, слід втихомирити свій внутрішній світ і налаштувати наше серце на «хвилі Бога», щоб могти почути Його голос в серці і здійснити необхідне розрізнення духів, щоб, остаточно, сказати об’явленій Божій волі наше «Так!».

          І третє, чим прагну поділитися у цей святковий день із Вами, це – думка про те, що переміна світу починається від переміни власного серця і власного життя. Зауважмо: Пречиста Діва не намагається міняти світ, своїх сусідів, друзів чи знайомих. Вони бажає лиш одного: щоб у її особистому життя сповнилася свята Господня воля: «Ось я – слугиня Господня, нехай зо мною станеться за Твоїм словом». Якщо ми намагатимемося міняти спершу інших, – сусідів, друзів, родичів, – а не самих себе, то це буде неправильне рішення і воно не принесе ніякого добра ані для нас самих, ані для інших. Пречиста Діва зробила єдино правильний крок і добре рішення: дозволила, щоб Бог увійшов у її життя і зробив її знаком своєї присутності і знаряддям свого спасенного діяння у світі.

          Пречиста Діво, Богородице, Мати і Владичице нашого краю! Випроси для нас у Господа дар миру, щоб ми дочекалися і нашого національного Благовіщення – благої вістки про закінчення війни, про визволення від ворога і про віднову нашої землі і нашого народу! Нехай це станеться через переміну нашого власного серця і через сповнення святої Божої волі у нашому особистому житті!

          Ікона Благовіщення авторства Катерини Кузів.

          Владика Богдан ДЗЮРАХ

          Читай також

        • #НазустрічРіздву. День 39. 23 грудня. Знайти Ісуса і побачити Його
        • #НазустрічРіздву. День 38. 22 грудня. Знайти святого Йосифа, що відкриває двері
        • #НазустрічРіздву. День 37. 21 грудня. Знайти Пречисту Богородицю
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.