З Ісусової смерті – наше життя: Велика Страсна п‘ятниця

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • З Ісусової смерті – наше життя: Велика Страсна п‘ятниця

          Після тріумфального входу в Єрусалим, після вигуків «осанна!» сьогодні ми почуємо: “розіпни його!”.

          Ми не маємо відповіді на питання, чи мало це статися? Чи мав Ісус так страждати? Хіба Бог не міг врятувати людину менш жорстоким способом? Ми не знаємо. Справа в тому, що Ісус віддав своє життя за спасіння людини. Ісус постраждав на хресті, щоб викупити людство.

          Страсті Ісуса починаються з його нічного арешту в Гетсиманському саду. Ісуса привели вузькими вуличками до центру міста. Після першого допиту в ніч перед Каяфою і синедріоном Ісус був ув’язнений у в’язниці.

          Близько шостої ранку синедріон зібрався вдруге. Він мав затвердити вирок Верховної Ради. Єврейський закон вважав вироки, видані вночі, недійсними. Також євреї не могли засудити Ісуса до смерті, оскільки римляни залишили за собою необхідність затверджувати такі вироки.

          Пилат був намісником Цезаря в Палестині з 23 по 33 роки нашої ери. У нього не було добрих стосунків з євреями. Постійно проживав у Кесарії Палестинській, лише зрідка приїздив до Єрусалиму. Він зупинився в замку-фортеці Антонія, де також був сильний римський гарнізон. Солдати були потрібні для охорони порядку та запобігання можливим заворушенням.

          Тому Ісуса відвели до Пилата, щоб той затвердив смертний вирок. До преторії Ісуса привели сходи, які в 326 році св. Олена, мати імператора Костянтина, привезла до Риму. Вони знаходяться в папському санктуарії «Скала Санта» поблизу св. Іоанна Латеранського. Донині вірні на колінах підіймаються 28 сходинками «святих сходів», пригадуючи таким чином муки Ісуса.

          Пилат відмовився взяти на себе відповідальність за смерть Ісуса. Він посилає Його назад до Ірода під приводом того, що Він є його підданим.

          Ісусу довелося взяти хрест, хоча він був виснажений муками в Гетсиманії та тортурами, які завдавали євреї та римляни. Відстань до Голготи була не велика, близько одного кілометра, але для Ісуса це була величезна відстань.

          Хресна дорога, якою ми можемо йти зараз в Єрусалимі, не є дорогою, якою йшов Ісус. Єрусалим багато разів руйнували протягом століть, рівень вулиць піднявся на кілька метрів. Той шлях, який ми можемо пройти зараз, є відтворенням шляху Ісуса на Голготу.

          Голгота- арамейська назва голого пагорба, розташованого в північно-західній частині міста. У Євангелії це місце називається Кальварія. Сьогодні Голгота є частиною Храму Гробу Господнього.

          Ісуса розіп’яли близько полудня («шостої години»). Його агонія тривала до дев’ятої, нашої п’ятнадцятої. Його поховали близько 19 години. Могила, де був похований Ісус, знаходилася приблизно за 50 метрів від Голготи.

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)