«Покликані Служити» ― місце, де Бог формує молодь

Читай також

  • В Домі Богородиці — ми завжди вдома
  • «Обійми зцілюють» — триває реабілітаційний духовно-відпочинковий табір для молоді Київської митрополії в Італії
  • Відвідинами Патріаршого Прокатедрального Собору Святої Софії та візитом у Ватикан розпочались італійські канікули для української молоді зі сходу, півдня та центру України
        • «Покликані Служити» ― місце, де Бог формує молодь

          Коли молодь береться за справу, то завжди творить щось нове, гуртує довкола себе однодумців і мріє про велике. Саме так хочеться охарактеризувати нову ініціативу «Покликані Служити» греко-католицької харизматичної молодіжної спільноти «Благословення» (МСБ), що об’єднала довкола себе різноманітні молодіжні середовища Львова, Івано-Франківська, Новояворівська, Тернополя та інших міст України. Про те, як народилася ця ініціатива та про плани на майбутнє сьогодні розповідає організатор Михайло Дзьоник, лідер МСБ, щасливий чоловік і батько двох дітей, який багато років працює з молоддю.

          ― «Покликані Служити» – це про…

          ― Це про Школу, яка має на меті формувати служителів різних напрямків служіння – праця в команді, організація та проведення молитовних зустрічей, молитовне служіння тим, хто в потребі, т.зв. заступницькі молитви, організація реколекцій тощо). Вікендові зустрічі Школи відбуваються раз на три місяці і присвячені окремій темі. Запрошуючи активних учасників спільнот ми пропонуємо не лише чогось навчитися, пережити неймовірну атмосферу молитовних вечорів прослави та радість від спілкування з Богом та новими друзями, але хочемо, щоб учасники, повернувшись в рідне середовище, розвивали подібні служіння в себе. На першій Школі «Покликані служити» ми вчилися будувати команду лідерів у спільноті. Спікером школи був Дмитро Якимець, відомий тренер та керівник майстерні творчих змін «Ябко». Друга зустріч школи була про молитву прослави і зібрала близько двісті учасників. Навчання про особливості молитви прослави проводили о. Олексій Саранчук та с. Ліджі Пайяпілі SJSM разом із музичним гуртом із Згромадження сестер Св. Йосифа де Сен-Марк. Про музичний супровід молитви розповідали Олексій та Христина Каплунські з гурту «Кана». Для нас як організаторів таке зацікавлення і велика кількість учасників є підтвердженням актуальності цієї школи. Спершу ми з командою Молодіжної Спільноти «Благословення» думали проводити таку школу лише для нашої спільноти. Але згодом вирішили вийти із пропозицією на зовні до інших спільнот і середовищ. Як виявилося, не помилилися!

          ― А що саме стало добрим показником цього кроку?

          ― Найперше ми побачили як Бог перевершив наші очікування. Міцно відчувалася єдність між різними спільнотами. Школа «Покликані Служити» не просто зібрала багато молоді, яка прагне молитися разом і вчитися служити, а об’єднала молодіжних середовищ, які захотіли разом розвивати цю справу.  Учасниками школи стали: греко-католицька харизматична спільнота «Метаноя» (Івано-Франківськ), молодь спільноти «Галилея», Францисканська молодь при ордені братів-францисканців, католицька спільнота «Живий вогонь», Місійна школа Доброго Пастиря при спільноті «Благословення» та інші. Однією із наших спільних акцій стала екуменічна молитва «Молодь за Україну», яку ми провели у Львівській духовній семінарії Святого Духа 24 лютого – в річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну. Ця подія зібрала близько трьохсот учасників, об’ єднавши католиків двох обрядів, протестантів різних деномінацій та месіанських євреїв.

          ― Хто може стати учасником Школи «Покликані Служити»?

          ― Ми запрошуємо молодь віком від 16 до 30 років, бо в цьому віці молодь легко відходить від Церкви. Водночас сформована молодь саме такої вікової категорії може послужити і дітям, і одноліткам, і старшим особам. Хочемо творити середовище для молоді саме цього віку. Чому? На мою думку в такому віці є чимало викликів і це час пошуку себе, формування власних цінностей і переконань, і особа потребує скерування та доброго середовища для зростання. До того ж, у цьому віці є багато можливостей і ресурсів для служіння. Тому хочемо стати підтримкою для молоді та створити простір для зростання і духовного, і особистісного. Бо якщо втратити молодь у цьому часі, то потім дуже важко буде її знайти в Церкві.

          ― На твою думку, якою має бути особа, щоб готова була служити?

          ― Думаю найперше, що має визначати таку особу – це її свідоме життя вірою, тобто особисті стосунки з Богом, які проявляються через життя Святими Таїнствами, приналежністю до християнської спільноти, читання і слухання Слова Божого та особисту молитву. Також така особа є психологічно зрілою та вміє працювати в команді. Бо можна навчити творити команду, але якщо людина живе без Бога, то невідомо якими цінностями у майбутньому буде керуватися. Можна жити духовним життям, але бути емоційно та психологічно незрілим і служити через бажання власного самовизнання та самореалізації, а це не сприяє зростанню тих, кому така особа служить. А зріла людина – це людина, яка служить, бо таким чином відповідає на любов, якою Бог переповнює її серце. Така особа вміє критично мислити, сприймати критику в стосунку до себе і конструктивно робити критичні зауваження іншим, коли цього вимагають обставини. Третім важливим елементом «портрету служителя» є вміння та навики, які необхідні для того, щоб вести малу групу ділення чи біблійно-молитовну групу, організувати те чи інше служіння при спільноті тощо. Тому ми, організовуючи школу «Покликані Служити», ставимо собі за мету формувати молодь, яка буде готова служити в церкві, на парафії і виходити на зовні, зокрема, до своїх однолітків.   

          ― Якими планами сьогодні живе Школа «Покликані Служити» ?

          ― Вже минув місяць як ми з командою молодіжних середовищ розпочали підготовку масштабного літнього івенту під назвою «PRO.Любов» для молоді 16-30 років. Він відбудеться 20-25 липня в м. Іршава на Закарпатті. Тема стосунків, яку ми разом обирали, завжди актуальна для молоді. Хочемо, щоб цей час став не лише можливістю для молоді знайти відповіді на свої запитання в світлі Божої правди, але найперше часом духовного відновлення та особистої зустрічі з Богом. Тому програма в першу чергу сприятиме поглибленню духовного життя через молитви та Літургію, можливість сповіді та розмови з духівником. Разом з тим, дуже сподіваємося, що запрошені лектори навчань та воркшопів не залишать байдужими нікого з учасників. Нас супроводжуватимуть на цьому івенті Марія Тракало, о. Тарас Бровді, о. Роман Демуш, Олексій і Христина Каплунські з гурту «Кана», о. Роман Поп та Святослав Стефанишин. Тому ми активно готуємося, молимося і радо запрошуємо, бо самі з нетерпінням чекаємо цієї зустрічі.

          ― Отож, запрошуємо на літній івент «PRO.Любов»!

          Зареєструватися можна за посиланням https://forms.gle/nAqUifNxEZbTVW5Z7

          Розмовляла Олеся Колос   

          Читай також

        • В Домі Богородиці — ми завжди вдома
        • «Обійми зцілюють» — триває реабілітаційний духовно-відпочинковий табір для молоді Київської митрополії в Італії
        • Відвідинами Патріаршого Прокатедрального Собору Святої Софії та візитом у Ватикан розпочались італійські канікули для української молоді зі сходу, півдня та центру України
          • Оціни

            [ratemypost]