Як читати Євангелія від Матея: декілька практичних порад

Читай також

  • Святе Письмо з розважанням на 24 березня
  • Святе Письмо з розважанням на 23 березня
  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • Як читати Євангелія від Матея: декілька практичних порад

          Цей план молитовного читання (lectio divina) розрахований на молитовну спільноту або християнську родину, яка бажала б приблизно за 19 місяців, від кінця лютого 2017 року до середини серпня 2018 року молитовно прочитати все Євангеліє від Матея.

          Нещодавно в УГКЦ представили програму молитовного читання Євангелія від Матея. Програма створена Патріаршою катехитичною комісією УГКЦ і її автором є о. Тарас Барщевський, координатор біблійних читань УГКЦ, науковий співробітник Катехитично-педагогічного інституту УКУ. Декілька слушних порад пропонуємо вам.

               Кожне Євангеліє – закрита скарбниця, тому потрібно мати ключ до нього.

               Завдання молитовних читань – читати їх у спільноті, у біблійних гуртках, які збираються раз на тиждень.

              Потрібно читати Євангеліє в контексті молитви, зокрема, як подано в програмі із використанням Псалма 119. Бо Церква вважає псалми школою молитви.

               В основу програми лягла структура Євангелія від Матея з Єрусалимської Біблії.

                Структура Євангелія від Матея чіткіша за інші й побудована на основі п’яти проповідей Ісуса. Це представляється як нове п’ятикнижжя, новий Закон, повчання, катехеза, наука.

              Коли читаємо євангельський уривок, то повинні пам’ятати про все Євангеліє. Це важко, бо наші сили й розум є обмеженими. Однак ми повинні читати уривки пам’ятаючи, що вони не відірвані від цілісності.

              Євангеліє від Матея найчастіше зачитується на Божественних Літургіях. Тому й виправдано його вважають «церковним Євангелієм».

               Загалом існують різні методи читання Святого Письма, з-поміж яких важко вирізнити один і підтвердити його канонічно. Проте не кожен біблійний уривок можна прочитати тільки одним методом, деколи потрібно поєднувати кілька методів.

              Читання Євангелія у спільнотах можна перенести і в сімейну спільноту. Однак тут потрібно враховувати склад сім’ї, вік дітей.

                Молитовне читання Святого Письма в спільноті вчить все робити разом. Коли ми разом молимося, читаємо Євангеліє, то просимо Святого Духа прояснити наш розум і серце для розуміння Слова.

              Важливо дотримуватися хронології читання. Дехто може практикувати щодня його читати за цим методом, а хтось раз на тиждень.

              Подані молитви після читання Святого Письма – це не лише відпуст, закінчення, а вони присвячені Богородиці, яка перша почула Слово, прийняла Його і породила.

                Молитва не може бути зосереджена тільки на нас, а світло, що його ми отримали, потрібно нести далі в життя, роботу, сім’ю.

              Знаряддям для кращого розуміння Євангелія від Матея може слугувати книга «У школі Матея»  авторства Сільвано Фаусті, Вінченцо Канелла.

          Джерело: catholicnews

          Фото: umh

          Читай також

        • Святе Письмо з розважанням на 24 березня
        • Святе Письмо з розважанням на 23 березня
        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 5 / 5. Vote count: 1

            No votes so far! Be the first to rate this post.