7 видатних науковців, які були християнами

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
  • А ти сьогодні бачив Бога?
        • 7 видатних науковців, які були християнами

          Часто Католицьку Церкву звинувачують в тому, що вона перешкоджає науковим дослідженням, що можуть стати користю для людства. Але історія показує, що не один всесвітньо відомий науковець, винахід якого змінив хід людської історії, був католиком.

          1) Луї Пастер – винахідник пастеризації

          Луї Пастер, винахідник процесу пастеризації (один із найбільших проривів в науці, що допомагає уникати багатьох хворіб), одного разу в поїзді молився вервицю, коли один молодий чоловік критикував його побожність, як вияв браку наукових знань. Щоб розвіяти це упередження, Пастерові довелось просто представитись.

          Невідомо правдива ця історія чи ні, однак вона підтверджує численні цитати Пастера про життя і науку:

          «Поверхневі знання про науку віддаляють тебе від Бога, а глибокі знання – повертають до Нього… Завжди перевіряй свої пріоритети, переконайся, що Бог завжди на першому місці… Одного дня нащадки сміятимуться з піднесеної безглуздості сучасної матеріалістичної філософії. Чим більше я вивчаю природу, тим більше мене вражає праця Творця».

          «Я молюся тоді, коли працюю в лабораторії… Блаженний той, хто несе в собі Бога, ідеал, і хто підкоряється йому: ідеалу мистецтва, ідеалу науки, ідеалу євангельських чеснот, там лежать витоки великих думок і великих вчинків; усі вони відображають світло Нескінченності… Не дозвольте, щоб вас зіпсував байдужий скептицизм… Якби я міг знати все, то мав би віру сільської бретонської жінки».

          2) Грегор Мендель – батько генетики

          Августинський монах і першовідкривач в генетиці, Грегор Мендель обчислював ймовірність спадковості у монастирському саду. У своїх проповідях він подекуди переплітав тлумачення писання із науковими дослідженнями:

          «Після Воскресіння Ісус об’являвся своїм учням у різних формах. Він постав перед Марією Магдалиною у вигляді садівника. Нашому розуму важко збагнути такі прояви Ісуса. Він з’являється як садівник. Садівник садить насіння у підготовлений ґрунт. Ґрунт повинен чинити фізичний і хімічний вплив, щоб насіння рослини проросло. Однак цього недостатньо. Туди треба додати тепло і світло сонця, а також дощ, щоб рослина змогла вирости».

          «Зерно надприродного життя, освячуючої ласки, очищає від гріха, таким чином готуючи душу людини, а людина має прагнути зберегти це життя своїми добрими ділами. Вона потребує надприродної їжі, тіла Господнього, яке, за умови постійного прийняття, розвиває і приводить до повноти життя. Тому природне і надприродне мають об’єднуватись для реалізації святості для людей. Людині потрібно докласти свій мінімум важкої праці, а Бог дає ріст».

          «Воістину, зерно, талант, благодать Бога існують, а людина повинна просто працювати, взяти зерно і принести міняйлам. Щоб ми «могли мати життя і то в повноті».

          3) Св. Джузеппе Москаті – першовідкривач лікування діабету інсуліном

          Лікар Москаті був одним з перших лікарів, що використовували інсулін для лікування діабету, але його інтелектуальні дари завжди були на служінні ще більшої віри у зціляючу силу Бога, як говорить ця цитата:

          «Лише одна наука є непорушною і непохитною, та, яку об’являє Бог, наука прийдешнього світу! У всіх своїх справах дивись на Небо, у вічність життя і душі, не орієнтуйся на те, що пропонують прості людські роздуми, і твоя діяльність буде натхнена на добро».

          4) Луї де Бройль – лауреат Нобелівської премії у сфері квантової механіки

          Відданий католик Луї де Бройль отримав Нобелівську премію за відкриття у сфері квантової механіки за ідею про хвильові властивості матерії (хвилі де Бройля). Враховуючи його набожність, він присвятив своє відкриття бажанню пізнавати і служити:

          «Сама наука, не зважаючи на те, чи це пошук істини чи просто потреба отримати контроль над зовнішнім світом, щоб зменшити страждання чи продовжити життя, це зрештою справа почуттів чи, швидше, прагнення – прагнення пізнавати чи прагнення реалізовувати».

          5) о. Жорж Леметр – батько «Теорії великого вибуху»

          Отець Жорж Леметр, римо-католицький священик і професор фізики в Лювені, генерував те, що назвали «Теорією великого вибуху». Щодо одвічної боротьби між розумом і релігією, він говорив:

          «Як тільки усвідомлюєш, що Біблія не призначена бути підручником з науки, одвічна суперечка між релігією і наукою зникає…».

          «Доктрина про Трійцю є набагато глибша, ніж будь-що у теорії відносності чи квантовій механіці; однак, необхідна для спасіння, ця доктрина міститься у Біблії. Якби теорія відносності була необхідною для спасіння, вона була б об’явлена Св. Павлові чи Мойсею».

          6) Жером Лежен – винайшов причину синдрому Дауна

          Доктор Жером Лежен винайшов трисомію 21 хромосоми, генетичний недолік, що спричиняє синдром Дауна. Працюючи з метою віднайти лікарство, він засуджував використання його винаходу для пренатальних досліджень з метою аборту. Його позиція на захист життя могла коштувати Нобелівської премії, однак Св. Іван Павло ІІ натомість призначив його першим президентом Папської академії життя.

          Зараз у Римі триває розгляд справи його канонізації, а його риторика на захист життя сьогодні заслуговує ще більшої уваги, ніж будь-коли раніше:

          «Людську генетику можна підсумувати у такому базовому кредо: Напочатку є послання, і послання є в житті, і послання є життям. І якщо послання є людським посланням, тоді життя є людським життям»…

          «Вороги життя знають, що для того, щоб знищити християнську цивілізацію, їм спочатку треба знищити сім’ю у її найслабшій точці – дитину. І серед найслабших, вони повинні вибрати найменш захищених – дитину, яку ще ніколи ніхто не бачив; дитину, яку ще не знають і не люблять у звичайному значенні цього слова; яка ще не бачила денного світла, яка не може навіть заплакати з горя».

          7) Галілео Галілей – батько сучасної астрономії

          Так, цього ерудита епохи Відродження посадили під домашній арешт за те, що він стверджував, що його теорія про будову сонячної системи – незаперечний факт. Однак Св. Роберто Белларміно прихильно ставився до новаторського відкриття генія.

          Однак, незважаючи на все, Галілео залишився практикуючим католиком до самої смерті. Його донька стала монахинею. Його особисте свідчення не суперечило такій думці:

          «Біблія показує шлях, яким слід іти до Неба, а не те, яким шляхом крутиться небо… Я безмежно вдячний Богові, Котрий був надзвичайно добрим зробити мене тим, хто першим побачив ці дивовижні речі… Я не відчуваю себе змушеним вірити, що той самий Бог, Котрий наділив нас відчуттями, розумом і інтелектом, хотів, щоб ми відмовились від їх використання».

          Джерело: catholicnews.org

          Фото вгорі: worldofescapes

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
        • А ти сьогодні бачив Бога?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.