Молитва, бідні і мир: приклад живої віри у вчинках

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Молитва, бідні і мир: приклад живої віри у вчинках

          Найцікавіше про молодь, яка робить цей світ більш відкритим та чуйнішим до ближнього – спільноту Святого Егідія.

          Спільнота св. Егідія зародилася в Римі 1968 року, завдяки ініціативі юнака на ім’я Андреа Ріккарді, якому на той час було менше ніж 20 років. Він почав збирати групу ліцеїстів-однолітків, щоб слухати і втілювати в життя основні принципи Євангеліє.  Сьогодні спільнота об’єднує понад сорок тисяч людей.

          Read in English: PRAYER, THE POOR AND PEACE: A SAMPLE OF LIVE FAITH IN DEEDS

          В Україні Спільнота святого Егідія існує у трьох містах – Києві, Львові та Івано-Франківську. Пропонуємо найцікавіше про діяльність Спільноти святого Егідія у м. Києві, виклики та ініціативи, які постають перед її учасниками, із ексклюзивної розмови  Духовність з Юрієм Ліфансе, головою Спільноти святого Егідія у м. Києві.

          Найкраще визначення спільноти дав Папа Франциск під час свого візиту до спільноти в Римі у 2014 році. Він сказав: «Я доручаю вам молитву, бідних і мир». Це мета спільноти, з якою вона живе у будь-якій країні світу – те саме стосується і спільноти в Києві, Львові та Івано-Франківську.

          Її члени – це християни, які не тільки відвідують недільні Служби, але й протягом тижня продовжують будувати мир і жити за принципами Євангелія.

          Сьогодні спільнота знаходить велику підтримку серед людей, які хотіли б присвятити частину свого життя будуванню більш справедливого суспільства. Це люди з різних соціальних верств, різного віку, які активно беруть участь у діяльності спільноти. Головною проблемою залишається війна на сході України і та пропаганда, яка є довкола неї.

          Членами спільноти є люди різного віку. Це й літні люди, які живуть у домі пристарілих, які моляться разом із нами і в межах своїх сил допомагають у конкретних справах.

          Особливо важлива роль молодих людей, які сьогодні виступають з багатьма великими ініціативами, а потім реалізовують їх разом зі спільнотою. У нас немає поділу за віком – роль як старших, так і молодих людей однаково важлива. Спільнота святого Егідія – це родина, яка має спільне життя, мету та ціль – тому у нас немає єрархії. Ми звертаємо особливу увагу на тих, хто слабший.

          Спільнота святого Егідія є міжнародним християнським рухом, що об’єднує християн, які належать до різних Церков, але разом втілюють якісь спільні цілі у своєму житті. На жаль, ми живемо в світі, де християни розділені між собою. Ми не можемо разом прийти до чаші Христової у неділю – кожен із нас має йти до своєї Церкви, але ми разом можемо читати Євангеліє та служити бідним людям.

          Сьогодні справи милосердя об’єднують усіх християн, незалежно від їхньої конфесійної належності. Бідні в цьому аспекті є добрими проповідниками єдності, так само як і й пам’ять про мучеників, якими багата наша земля. У момент страждання вони показали нам справжній шлях до християнської єдності – це є те, що ми бачимо зараз у скрутній ситуації, а особливо на лінії фронту, де люди допомагають одні одним, не розпитуючи, хто до якої Церкви ходить. Розділення християнства залишається для спільноти справжнім болем.

          Є історії, які показують, що можна змінити ситуацію в дуже конкретних проблемах. Наприклад, наша більше ніж десятирічна дружба із жінкою, з якою ми познайомились на вулиці, коли вона заблукала. Ми прийшли до неї додому: це була бабуся, яка вже не могла жити самостійно і організували чергування щодня. Це чергування виконували не тільки члени спільноти, але й з’явились і родинні зв’язки, зародились зв’язки і з сусідами, і з лікарями, які обслуговували її. Це якимось чином змінило клімат у мікрорайоні. Такі випадки демонструють, що разом можна змінити дуже багато історій, навіть, які сьогодні називають безнадійними.

          Контактні дані Спільноти cвятого Егідія:

          https://www.facebook.com/santegidio.ua/?hc_ref=SEARCH

          https://www.facebook.com/groups/591286087576890/?fref=ts

          https://www.facebook.com/groups/1533009973656501/?fref=ts

          За матеріалами розмови Лідії Батіг

          Підготувала Тетяна Трачук

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.