Як почути голос Бога?

Читай також

  • Молитва у тиші. Дуже короткий посібник
  • Коли варто починати вчити дітей молитися?
  • «Не цілуйте рук, а краще виконуйте свою роботу». Сім історій про Йосифа Сліпого
        • Як почути голос Бога?

          У біблійні часи люди могли розмовляти з Богом. Бог говорив до Ноя, Авраама, Мойсея, Він давав їм дуже чіткі вказівки, це був справжній діалог.

          Ми ж, сучасні люди, деколи відчуваємо себе порівняно обділеними: ніхто не з’являється нам у вигляді палаючого куща, не посилає нам Архангелів. Але все ж сучасні люди молитви кажуть, що чути голос Бога – можливо, і ось кілька підказок, як це можна зробити, від о. Михайла Олійника:

          Якби ми буквально почули голос Бога – ми би налякалися і втекти :) Він промовляє так, щоб було близько до нас. І це може бути незвичний спосіб.

          Ми хочемо отримати від Бога відповідь – але завжди маємо свою відповідь, яку хотіли б отримати.

          Наша воля,  те, що ми хочемо, має дефект. Вона “пошкоджена вірусом”. Нам це треба в собі переобразити, щоб цього позбутися. Ми не можемо собі всього дозволити. Для цього потрібна тиша, “свята тиша”, sacrum silentium. Потрібно перебувати в цій тиші з Богом, духівником. Щоб не переплутати, з ким ми є.

          Деколи ми думаємо, що ми вже з Богом говоримо – а ми ще зі собою говоримо.

          Розмовляння з собою – це ще не тиша, але це вже перший крок до розмови з Богом.

          Спочатку треба зустрітися з самим собою. Хто я є, де я, чи назовні, чи всередині. А тоді вже можна зустрітися з Богом.

          Як нам добре пізнати когось? Поки ми не пройдемось, не пообідаємо, не переночуємо в одній кімнаті – не дуже будемо знати один одного.

          Є таке поняття як християнська медитація. Що це означає? Прийти до дому Отця, який є в нас. Побачити життя, ближніх, Бога як реальну особу, з якою я маю спілкування, зустрічі.

          Образ Бога у нас – це як сильна печатка, яка не стирається

          Медитація і роздуми над Святим Письмом навчають душу розмовляти з Богом.

          Ніколи наша молитва не залишається без відповіді. Якщо не чуємо – проблема в нас. “Радіостанція говорить”, а ми не маємо радіоприймача і не налаштовані.

          Як налаштовують фортепіано? Треба камертон, який дасть ноту Ля: якщо добре налаштовано струну – камертон починає сам звучати.

          Бог нам про все розкаже: хто ми, як нам жити, якого хлопця вибрати :)

          Довідка

          Отець Михайло Олійник – керівник Літньої іконописної школи в монастирі св. Онуфрія в с. Лаврів, Голова Комісії в справах церковного мистецтва та архітектури Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, декан Факультету Церковного Мистецтва у Дрогобицькому Інституті Пресвятої Трійці.

          Реколекційні науки про тишу і молитву о. Михайло провів на Лаврівській іконописній школі 2017.

          Занотувала Марта Гаврилів

          Фото: Літня іконописна школа у монастирі св. Онуфрія – с.Лаврівstevedusek.com

           

          Читай також

        • Молитва у тиші. Дуже короткий посібник
        • Коли варто починати вчити дітей молитися?
        • «Не цілуйте рук, а краще виконуйте свою роботу». Сім історій про Йосифа Сліпого
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Вокаліст християнського гурту "Територія Душі"