Молитва має бути саме такою!

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Молитва має бути саме такою!

          У щоденних клопотах, роботі, поміж усіма справами та обов’язками не завжди встигаємо приділити належну увагу молитві. Молимося часом поспіхом, часом кількома словами, чи завченими ще змалку фразами. І, ніби й помолилися, і ніби й виконали свій християнський обов’язок, але чи такого спілкування з Отцем потребуємо? Адже воно має бути схожим до розмови з дорогою нам особою. 

          Отож, якою повинна бути молитва?

          1. Проста

          Молитва — це розмова з люблячим Отцем. Тому вона має бути щира, проста, невимушена. Молитви з молитовників можуть стати зразком розмови з Богом, на прикладі яких можна побудувати власний діалог з Богом, довіривши всі свої радості, переживання, смуток і болі.

          1. Спонтанна

          Аби щоденно діяти, нам потрібно черпати звідкись сили. Молитва — джерело постійного зростання. Без спілкування з Богом дуже швидко відчуватимемо внутрішнє вигорання, втрачатимемо сили. Тому маємо молитись впродовж усього дня, їдучи в транспорті, гуляючи з дітьми, виконуючи свою роботу. Молитва не мусить мати зовнішні прояви. Бо не завжди для цього є сприятливі умови. Та можемо розмовляти з Богом подумки, питатися Його поради, просити допомогу, мудрість, витривалість, розповідати про труднощі і страхи, дякуючи за хвилини радості та щастя, за те, що маємо. Це допомагає нам стати Його світлом для інших, вчитися розуміти Його і бути вдячними.

          1. Повільна

          Молитва — це не наш монолог, а розмова. Тому маємо навчитися ще й слухати Господа. Тож молитва має бути не спішною, а вдумливою, щоб переживати сказані слова, старатися відчувати Божу опіку. Як діти прагнуть перебувати зі своїми батьками, так і ми маємо молитись уважно і повільно.

          1. Щира

          Господь знає нас краще навіть, аніж ми себе знаємо. Тож видавати себе за інших, за кращих, побожніших, добріших, аніж ми є, нема змісту. Бог знає потреби кожного, знає наші переживання, наш неспокій. В своїх молитвах ми маємо бути максимально щирими і чесними, усвідомлювати безмежну Божу любов. Маємо визнати потребу в Ньому, запросити Його в наше життя і попросити опіку, зцілення і визволення. Він подарував нам свободу вибору, тому ми маємо бути ініціаторами зустрічі з Богом.

          1. Біблійна

          В Біблії є чимало зразків молитов, тож можемо аналізувати їх, порівнюючи зі своїми, постійно коректуючи і вдосконалюючи їх. Святе Письмо — збірник правдивих шедеврів молитов різних людей, які переживали різні випадки. Ситуаціях. Роздумуючи про те, як і для чого молилися ці люди, можемо відкрити для себе багато важливого для особистої молитви, для поглиблення наших взаємин із люблячим Отцем.

          1. Визначена часом

          Ви замислювалися колись, скільки часу впродовж дня приділяєте Богові? Щоб наше серце було з Богом, мусимо привчити себе до регулярного проведення часу з ним в молитві, на яку потрібно виділяти певний період дня. Так, як у призначений час йдемо на роботу, на зустріч чи тренування — так у призначений час маємо пристосувати все для того, щоб бути з Ісусом.

          1. Пристосована

          Молитва, як взуття, підбирається індивідуально. Воно не мусить бути зручним для одного, якщо навіть дуже комфортне для іншого. Молитва мусить бути пристосована не лише до конкретних обставин, але і до нас особисто, маємо знайти для себе такий спосіб і форму молитви, яка буде підходити нам найбільше.

          1. Особиста і спільна

          Основа християнства — особиста молитва. Спільна молитва — результат того, якою є особиста молитва кожного учасника спільної. Святе Письмо містить унікальний збірник молитов — книгу Псалмів, які невіддільно містять два компоненти: особистий і спільний.

          1. У Святому Дусі

          Святий Дух навчає нас приймати молитву в Христі. У потрібні моменти Він нагадує нам те, що сказав Ісус, надихає молитись за певних людей чи конкретні потреби, Він показує Божу волю на нашу молитву. Без Духа Святого молитва нудна і небезпечна. Маніпулятивна молитва (коли молимось не згідно Божої волі, а хочемо задоволення свої бажання чи плани) може бути дуже небезпечною і для того, хто так молиться, і для інших людей.

          1. Пережита

          Впродовж дня варто роздумувати про те, що Бог дає нам в молитві. Аналізувати взаємозв’язки між подіями і нашими молитвами. Адже Господь є могутнім захистом і підтримкою для тих, хто вірить. Через молитву ростемо у вірі.

          1. Переможна

          По вірі нашій дасться нам! Тож маємо постійно дбати про своє зростання у вірі. Ми — учасники перемоги Ісуса, тому наша молитва — частина нашої перемоги. Бог хоче нашої співдії, тому маємо молитись розуміючи, що все залежить від Бога. Та й діяти так, ніби все залежить від нас.

          1. Витривала

          Буває, що молячись, хочемо негайних результатів. Коли ж не бачимо їх, то виникає спокуса перестати молитися. Та мусимо пам’ятати, що таке спілкування з Живим Богом повинне бути постійним. Ми не маємо жодної причини для сумніву в Божій доброті щодо нас і Його опіці нашим життям. Дбаймо про те, щоб наші молитви ставали могутньою зброєю на нашому шляху до Божого Царства.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"