Піст і справді триває 40 днів? Відповідь може тебе здивувати

Читай також

  • Короткий путівник по духовній боротьбі
  • Чому наші релігійні вчинки не означають, що ми святі
  • #НазустрічРіздвуХристовому. День 1. 15 листопада. Назустріч Богові, який надходить
        • Піст і справді триває 40 днів? Відповідь може тебе здивувати

          Великий піст – це 40 днів підготовки до Великодня, подібно як 40 днів посту Ісуса в пустелі Ісуса – всі знають це, чи не так?

          Правда насправді трохи складніша.

          Більшість людей отримують  40 днів, підраховуючи дні від першого дня посту і до Великої П’ятниці, а це 46 днів, після чого відраховують 6 недільних днів, щоб отримати 40. Ідея полягає в тому, що неділі “відходять” від покаяння Великого посту і тому не враховуються до загальної суми.

          Проблема

          Є дві основні проблеми з цією теорією.

          По-перше, Великий піст закінчується у Великий Четвер, оскільки останні три дні до Пасхи – це їх власний окремий період під назвою Пасхальний Тріумф. Якщо відкинути і ці дні і неділі, то вийде, що піст триває  37 днів.

          По-друге, неділі є частиною Великого посту. Бо їх навіть називають так: “Друга неділя Великого посту”. Якщо включити їх у  рахунок, то отримаємо 43 доби. Але, як вже видно вище, навіть якщо ви не включаєте їх, ви все ще не досягаєте 40 днів.

          Справа в тому, що ідея тривання  “Великий піст – 40 днів” є просто приблизною. Це близько 40 днів, а не точно.

          Ще одне джерело плутанини полягає в тому, що точні практики навколо Великого посту змінювалися з часом. Ідея 40-денного періоду покаяння перед Великоднем походить з ранньої Церкви, але з часом ситуація набула дещо складнішого характеру з  Пасхального періоду як окремого періоду.

          За матеріалами: churchpop

           

          Читай також

        • Короткий путівник по духовній боротьбі
        • Чому наші релігійні вчинки не означають, що ми святі
        • #НазустрічРіздвуХристовому. День 1. 15 листопада. Назустріч Богові, який надходить
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)

              Коментарі

              • тут варто відзначити, що подана інформація є актуальною лише для латинського обряду, хоча навіть там суто традиційно є рівно 40 днів. Саме з цією метою Великий піст в латинському обряді починається в середу, а не в понеділок. Суботи на Заході (на відміну від Сходу) вважалися пісними днями, неділі (як і на Сході) – ні. Тому й виходить 6 тижнів посту (разом з т. зв. Тридіумом) по 6 днів (36 днів) + 4 дні першого тижня посту. Але тут не сперечатимусь, бо глибше не орієнтуюсь.

                Натомість у візантійському обряді (і похідних від нього), за яким живе й УГКЦ, справді цифри носять радше символічний характер. У нас те, що загально розуміється як Великий піст (час від понеділка першого тижня посту по Велику Суботу) складається з 2-х частин: Великий піст і Страсний тиждень. Великий піст закінчується в суботу перед Квітною Неділею. Його тривалість – 6 тижнів по 5 днів, оскільки суботи і неділі на Сході не вважаються пісними днями, тобто, 30 днів. Страсний Тиждень триває 6 днів – з Великого Понеділка по Велику Суботу. Тобто, в сумі піст перед Великоднем на Сході триває 36 днів. назва “Свята чотиридесятниця” в нас справді має символічний характер, а не фактичний.

                Ну і ще один цікавий момент з Великим постом у східному обряді. Великий піст (без Страсного Тижня) літургійно належить до т. зв. Пісної Тріоді (опис богослужінь на відповідний період). Пісна Тріодь охоплює час приготування до Великого посту (від Неділі Митаря і Фарисея по Неділю Сиропусну), а також 6 тижнів Великого посту. Натомість, Страсний Тиждень входить до т.зв. Квітної Тріоді, до якої входять також Пасхальні богослужіння і час до П’ятдесятниці. В такий спосіб наче підкреслюється: немає Воскресіння без смерті, а смерть не є даремною, якщо ти є з Христом.