Що таке літургійне життя?

Читай також

  • Наскільки ми послідовні у своїх думках, словах, учинках та як цього досягнути
  • Як пізнання себе допоможе сприймати ближніх
  • Владика Венедикт пояснив, як пов’язані гроші і життя
        • Що таке літургійне життя?

          Що таке літургійне життя і яку участь у ньому має брати християнин?

          Вже саме слово “Літургія” пояснює: спільна справа. Не справа окремого священика, церковної прислуги, це спільна частка всіх членів церкви. Всі ми як народ Божий виявляємо своє покликання, беручи участь у спільній молитві.

          Літургійне життя – це ні в якому разі не є така собі тусовка людей, перейнятих особливостями церковного співу тощо, і решти людей, які стоять собі окремо. Коли ми так думаємо і не відчуваємо себе частинками літургійної молитви, то це, очевидно, свідчить про проблеми нашої парафіяльної спільноти.

          Священик і всі ми творимо два антифони. До речі, те, що ми повторюємо за священиком “Амінь” і “Господи помилуй” – це наче резолюція, підпис народу Божого (вірних) під закликом священика. 

          Мабуть, багато з нас чули слово “місіонер”. Зразу думаємо, що це натхненний монах, який навертає невірних. Місіонер насправді – це той, хто виконує літургійну місію. Коли ми молимося – ми звершуємо місію, ми не тратимо намарне час, як іноді можна почути закиди: моляться, а нічого не роблять.

          Іноді люди не мають дару проповідувати, співати, однак літургійно молитися може кожен. Це чудово підтверджує латинський вислів: як ти молишся, так ти віруєш.

          Щоб на кожній парафії зробити літургійне життя і справді живим, слід докласти певних зусиль. Живий священик, живі миряни – саме вони здатні надихнути до спільної молитви.

          Часто, коли людина потрапляє в храм, вона не тільки не розуміє, що співається, вона ще й не бере ніякої участі. Є чудова традиція соборного співу, коли співає уся церква. І це дуже важливо, бо кожен вірний бере участь у Літургії.

          І тут важливо, щоби люди мали перед своїми очима тексти, як друковані, так і цифрові для молоді. Коли ми читаємо текст, ми роздумуємо над ними – і це оживляє нашу молитву.

          Гаджети, звісно, це дуже зручно, але книга – це значно більш сенсове та естетичне явище. Тому краще все-таки церковним співцям користуватись текстами друкованими.

          Літургійне життя – це молитовне життя спільноти, покликання кожного з нас свідчити і проповідувати через спільну молитву. Саме тому молитву у храмі ніколи не зможе замнити лише приватна молитва.

           

          Підготувала Тетяна Трачук

          За матеріалами: youtube

           

           

           

          Читай також

        • Наскільки ми послідовні у своїх думках, словах, учинках та як цього досягнути
        • Як пізнання себе допоможе сприймати ближніх
        • Владика Венедикт пояснив, як пов’язані гроші і життя
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)