Страх перед сповіддю? 12 порад, які допоможуть

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
  • А ти сьогодні бачив Бога?
        • Страх перед сповіддю? 12 порад, які допоможуть

          Для тих, кому сповідальня швидше нагадує залу для тортур, аніж джерело нескінченного милосердя, ці 12 порад варто прочитати. І позбутися страху перед сповіддю.

          Почни з молитви! Що може буде простіше: знак хреста і молитва Царю Небесний, щоби Святий Дух прийшов і допоміг у сповіді.

          Спершу подякуй! Значно складніше знайти те, за що Богові варто подякувати, ніж оскаржувати себе за свої гріхи. Однак спершу подумай, за що ти вдячний.

          Захоплюйся Богом! Дуже допомагають фрагменти з Біблії про блудного сина або оповідь про те, як Ісус омиває ноги учням. Чи можна боятись такого Бога?

          Картка з ручкою (смартфон). Запиши свої добрі вчинки разом з поганими – і тоді все буде видно, як на долоні, це дуже добре порядкує сумління.

          Формулювання – не найважливіше. Дуже часто проблеми виникають на етапі підготування до сповіді: заучуємо все, що маємо сказати мало не як молитву “Отче наш”. Однак насправді добір фраз – не найважливіше, головне – сенс.

          Священик теж сповідається. І часто з важких гріхів, ніж ті, хто сповідається в нього. Один священик говорив, що вчиться покори, сповідаючи людей, які значно ближче до Бога.

          Важкі гріхи можуть стати благодаттю. Це добре розуміють великі грішники, які навернулись. Що більше ти відкриваєшся перед сповідником, то більше Божого милосердя можеш отримати.

          Уявити собі Ісуса. Коли надходить страх перед сповіддю, який сковує, страх під час визнавання гріхів, пригалай собі образ Ісуса із фільму “Страсті Христові”.Важко засумніватися у милосерді такого Бога.

          Не здивуєш сповідника. Усі найстрашніші і найбільш безсоромні гріхи описані ще у Старому Завіті. Священиків ще із семінарії вчать бути готовими до визнання будь-яких гріхів.

          Сповідайся поза Літургією. І не тільки тому, щоби вповні прийняти Благодать Літургії та Євхаристії. Сповідь має бути в тиші, без поспіху, розважлива, подібно як праця добрих психологів і психотерапевтів.

          Знайди свого сповідника. Сповідь у одного і того священика може допомогти вирішити багато проблем. Варто знайти того, перед ким тобі добре визнавати гріхи і ти бачиш, що сповіді є плідними.

          Бог не скупий на прощення. Всемогутній Бог може простити гріхи найбільшому грішнику, якщо лише той попросить. Чи можна не віддатись такій Любові?

          Переклад Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
        • А ти сьогодні бачив Бога?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 4.2 / 5. Vote count: 19

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)

              Коментарі

              • Ірина Кисилевич    23.08.2018 о 12:27

                Простіше мати не одного сповідника, а двох-трьох своїх сповідників- тепер є ротація духовенства; хтось сповідається у своїй парохії.