Чому зараз модно бути атеїстом?

Читай також

  • Отець Роман Демуш: «Форум молодіжного душпастирства — знак надії і можливість почати говорити з молоддю однією мовою»
  • Досі думаєш, що Церква тебе не чує? Реєструйся і їдь на Всеукраїнський форум молодіжного душпастирства!
  • «Канони Церкви є дорожніми показниками на шляху духовного життя»
        • Чому зараз модно бути атеїстом?

          Архиєпископ Ісіченко знає, чому зараз модно бути атеїстом

          Please, let  me…- проштовхується до входу молода жінка.  Палац Потоцьких – чи не найпопулярніша туристична атракція Львова, і культурне життя кипить тут сьогодні ще жвавіше, ніж за графових часів. Пообідня вереснева година не присмалила норовливих  покупців – Книжковий Форум не та подія, коли дозволиш собі посидіти вдома.

          Та я переступила поріг Палацу і незчулася, куди зникла вся гамірність  міста. Ні, це не той Палац, куди з`їжджаються туристи; ні, це не той Палац, де творилася історія. Це те місце, де історія твориться сьогодні.

          Електронний дисплей годинника відображає 14:40 – це означає, що до презентації залишилося ще двадцять хвилин. Але винуватця події годі шукати за пообідньою кавою. Спокійне задумливе обличчя різко змінюється широкою посмішкою – он там, у натовпі, він угледів доброго знайомого. Широкими обіймами  зустрічає багатьох гостей – тут, у Львові, удвічі приємніше бачити доброзичливі очі, аніж вдома –  у Харкові.

          Покірно очікуючи своєї години, на столі лежать вже підготовлені до автографу книги. «Ми просто йшли…» – не перша праця архієпископа Ігоря Ісіченка, але перша не наукова.

          Владика Ігор Ісіченко – людина непересічна. Якщо крім нього і знайдеться кілька осіб серед духовенства, які подолали б стільки випробовувань зміною влади, епохи, ментальності,  то їхню кількість можна перерахувати на пальцях однієї руки.

          «Ми просто йшли …» – це книга спогадів, книга мемуарів, книга підсумків.

          «Я довго зважувався, писати цю книгу чи ні. Бо ще не вважаю себе старим. Але остання година нікого не обминає», – пояснює свою мотивацію архієпископ.

          «Ми просто йшли…» – це історія формування Ігоря Ісіченка як літературознавця, історія еволюції його  духовних пошуків, що спочатку привели до  політичної опозиції, а згодом – у лідери УАПЦ.

          Українській церкві Божою ласкою вдалося перетерпіти чимало скрут. Але щодня ми отримуємо все нові випробування.

          «У молодіжному середовищі зараз стало модно бути атеїстом – засимілювати себе з політикумом, бюрократичними структурами. На жаль, сучасне суспільство – монологічне, яке не вміє цінувати співрозмовника. Наша біда, що молоде покоління живе в атмосфері ток-шоу, де всі прагнуть бути почутими, але ніхто не хоче слухати.

          Якщо не підживлювати вогнище, воно згасне. З вірою те саме.

          Мене завжди дивувало, наскільки відмінними виявлялися свідчення моїх дідуся-бабусі про події війни, голоду від того, що я читав із підручників. Зберегти і висловити інформацію – це одне; переосмислити її – зовсім інше; це потребує значних зусиль» – так коментує виклики сьогодення владика.

          Є добре  прислів’я: «Історію треба вчити, аби не припускатися помилок минулого». Книга «Ми просто йшли…» – чудова нагода вивчити колишні помилки.

                                                    

          Підготувала Ірина Яремчук

           

          Читай також

        • Отець Роман Демуш: «Форум молодіжного душпастирства — знак надії і можливість почати говорити з молоддю однією мовою»
        • Досі думаєш, що Церква тебе не чує? Реєструйся і їдь на Всеукраїнський форум молодіжного душпастирства!
        • «Канони Церкви є дорожніми показниками на шляху духовного життя»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)