“Чи не Єдиному Богові всі ми поклоняємося?”

Читай також

  • Отець Роман Демуш: «Ми їдемо на СДМ, щоб засвідчити світовій молоді Христа страждаючого, і щоб зустрітися із Христом воскреслим»
  • Українська молодь, яка прямує на СДМ, взяла участь у молитовній свічковій ході в Лурді
  • Тезе: наступна новорічна зустріч європейської молоді відбудеться в Любляні
        • “Чи не Єдиному Богові всі ми поклоняємося?”

          Міжрелігійними слідами XXV Форуму книговидавців у Львові

          Одним з пам’ятних заходів, що відбувся в рамках XXV Міжнародного книжкового форуму (Форум видавців), який завершився цими днями у Львові, стала міжрелігійна зустріч-дискусія «Єрусалим, Рим, Мекка» (21 вересня 2018 р.). Ідейним натхненником цієї важливої події, присвяченої Міжнародному дню миру зустрічі, виступила журналіст сайту «Духовна велич Львова», випускниця Папського університету святого Томи Аквінського, програми з міжрелігійного діалогу «Russell Berrie Fellowship in Interreligious Studies» – Лідія Батіг.

          Під час заходу також презентували путівник «Рим і Ватикан», який підготував керівник Центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас» Тарас Дзюбанський. Також він був і модератором заходу, метою якого стало висвітлення розуміння поняття «паломництво» в контексті юдаїзму, християнства та ісламу.

          Особливий колорит зустрічі додала участь в ній муфтія Духовного управління мусульман України (ДУМУ) «Умма» Саїда Ісмагілова; голови Асоціації єврейських громадських організацій та громад України, виконавчого віце-президента Конгресу національних громад України Йосипа Зісельса; духівника паломницького Центру «Рафаїл», священнослужителя Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) Романа Тереховського.

          Прелегенти, з повагою один до одного, обговорювали не лише поняття паломництва і його основні цілі в усіх авраамічних релігіях, але й розглядали інші нюанси. Зокрема, аспект, наскільки вірно розглядати паломництво крізь призму туризму? Як співпадають в ці найважливіші для всіх вірян моменти матеріальний і духовний виміри?

          Погодьмося, це – найтонша матерія, про яку не завжди говорять вголос. Однак, учасники зустрічі-дискусії спробували підійти до обговорюваного зсередини, розглядаючи ситуацію з різних сторін.

          Дуже гарне визначення в своєму виступі використав о. Роман Тереховський, який висловився про «обряди душі». Цією багатогранною фразою він означив той стан душі вірян, який супроводжує кожного з них в часі паломництва (незалежно від конфесійної приналежності). Адже дійсно, паломник спілкується зі Всевишнім, перш за все, душею і серцем. Так виконуються запропоновані для цих днів певні ритуали. Але все ж основа всіх дій під час паломництва виходить з духовної парадигми людини. Адже вірянин відчуває неймовірне внутрішнє піднесення, що дозволяє йому налагоджувати особливі стосунки з Творцем.

          Одне з найцікавіших запитань під час зустрічі задав Тарас Дзюбанський, який поцікавився, чи визнають учасники дискусії можливість спільного паломництва до Єрусалиму християн, юдеїв і мусульман. Відповідь муфтія Саїда Ісмагілова отримала оплески присутніх, адже він зазначив, що не просто не бачить перепон для реалізації спільної прощі, але і вітатиме таку можливість.

          «Що ж заважає всім нам рухатися єдиним маршрутом в напрямку Єрусалима, якщо нас притягує бажання більш близького спілкування з Творцем?», – зазначив голова ДУМУ «Умма». «Чи не Єдиному Богові всі ми поклоняємося? А вже в Єрусалимі, – резюмував муфтій –, юдеї можуть провести свої обряди в синагозі біля Стіни плачу, християни – в Храмі Гробу Господнього, а мусульмани – в мечеті Аль-Акса».

          Також під час міжрелігійної зустрічі у Львівській копальні кави відвідувачі змогли ознайомитися з фотовиставкою о. Андрія Афтанаса «Невловимі відтінки Святої Землі» (куратор – Оксана Іленьків) та світлинами-фотографіями Мекки і Ватикану.

          За словами одного із організаторів події, Романа Назаренка, «Насправді, сьогодні у Львові відбулася дуже цікава та важлива подія. Тематика «релігійного туризму» є доволі новою, оскільки ми мало знаємо про обряди, ритуали, духовний та релігійний зміст паломництва у різних релігіях. Вельмишановні спікери достатньо влучно проаналізували зміст таких понятть як паломництво і туризм, та чітко окреслили фундаментальну різницю між ними, виходячи з власної релігійної традиції. Хтозна, можливо, одного дня ми таки побачимо спільне міжрелігійне паломництво вірних авраамічних релігій. В той же час, я би не легковажив можливими небезпеками та викликами, які можуть виникнути на шляху організації такого дійства, адже ми маємо на меті глибше пізнавати традиції один одного та плекати спільні цінності: віротерпимість та повагу до індивідуального вибору релігії, а не творити одну універсальну релігію. А таке паломництво може імплікувати синкретизм».  

          Цей захід вкотре показав Львів не лише культурною столицею України, а й найважливішим центром країни в контексті міжрелігійної толерантності. Залишається лише побажати львів’янам підтримувати ці, вже вироблені століттями традиції, і це завжди сприятиме збереженню і зміцненню в регіоні міжнаціональної і міжрелігійної злагоди.

           

          Теймур Атаєв, учасник ХХV Міжнародного книжкового форуму (Баку, Азербайджан).

           

           

           

          Читай також

        • Отець Роман Демуш: «Ми їдемо на СДМ, щоб засвідчити світовій молоді Христа страждаючого, і щоб зустрітися із Христом воскреслим»
        • Українська молодь, яка прямує на СДМ, взяла участь у молитовній свічковій ході в Лурді
        • Тезе: наступна новорічна зустріч європейської молоді відбудеться в Любляні
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)

              Коментарі

              • Іслам — не авраамічна релігія і не релігія взагалі, а демонський культ! Статус юдаїзму у новозавітні часи якийсь підвішений: і не культ, і не релігія. Ми не віримо в одного Бога з мусульманами,бо: “Не спрягайтеся з невірними в чуже ярмо! Яка бо спільність праведности з беззаконням? Що спільного між світлом та темрявою? Яка згода між Христом і Веліялом? Яка участь вірного з невірним? Які взаємини між храмом Божим та ідолами? Ми бо храм Бога живого, як сам Бог сказав був: «Я поселюся в них, і (посеред них) буду ходити. Буду їхнім Богом, вони ж будуть моїм народом”.(2Кор.6:14-16)